Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

SMS komentar

Žužul škarta Bellea. Neka ga sad Hajduk dovede ka veliko pojačanje, pa će nakon tri miseca raskinit ugovor. Dino, Spinut

Kako poslati komentar

Mozaik

Objavljeno 19.08.2012. u 15:45

nakon kulena, arambašIĆa, ličkog sira i bračkog vitalca

Torta hrapoćuša je nova zvijezda na popisu zaštićenih autohtonih jela, a ime je dobila po kamenu

Dolska je torta jedinstvena po svom hrapavom i rustikalnom izgledu, a dobila je naziv po lokalnom kamenu
Mali Dol je u čast svoje torte hrapoćuše, koju je Ministarstvo kulture prije nepunih mjesec dana proglasilo zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, organizirao veliku feštu koja će se dugo pamtiti i prepričavati.

Iako u tom bračkom mjestu nadomak Postira živi tek nešto više od stotinu duša, pokloniti se dolskoj torti na proslavi pod nazivom “Noć hrapoćuše” došli su mnogi, iz drugih bračkih mjesta, ali i turisti. Gotovo tisuću posjetitelja imalo je prigodu kušati hrapoćušu, koja se zbog svojih sastojaka još naziva i bračkim slatkim afrodizijakom. U slast je pojedeno 20 torti, a bilo je tu još hrustula, pršurata i drugih slatkih delicija. Nije bilo žene i kućanstva u tom bračkom mjestu koje nije dalo svoj doprinos organizaciji “fešte”. Pjevala je bračka klapa “Morbin”, a svojom recitacijom učenica 6. razreda osnovne škole Luce Baloević potvrdila je kako će i njezina generacija ostati vjerna - hrapoćuši.

Dolska je torta jedinstvena po svom hrapavom i rustikalnom izgledu, a dobila je naziv po lokalnom kamenu “hrapoćuša”, na koji slastica neodoljivo podsjeća. Riječ je o hrapavom kamenu crvenkaste boje koji se koristio u gradnji podzida, suhozida, stambenih i gospodarskih sklopova u Dolu. Četiri godine je dolska udruga za zaštitu starina, kulture i starih običaja te ekologije koja nosi ime te torte dokazivala izvornost i autentičnost te slastice. Tako se hrapoćuša našla u društvu soparnika, sinjskih arambašića, slavonskog kulena, ličkog sira škripavca, ali i bračkog vitalca.

- Hvala svima koji su nam pomogli u realizaciji ovoga projekta, ali najveće pohvale zaslužuju naše žene koje su uspješno s generacije na generaciju prenosile svoje znanje i umijeće o spravljanju te raritetne torte. Bez njihove upornosti i ljubavi ne bi bilo ni hrapoćuše - kazao ja na proslavi Jerko Gospodnetić, predsjednik dolske udruge “Hrapoćuša”.
- Čestitam vam od srca i poručujem - čuvajte Dol i čuvajte hrapoćušu. Za mene ona nije samo povijest, već i zadnji krik mode - poručio im je dr. Radosav Bužančić, čuvar kulturne baštine.

Svoj doprinos zaštiti dolske torte dao je i brački Centar za kulturu i Općinska turistička zajednica Postira. Dolska torta toliko je posebna da su je već snimale ekipe slovenskih i čeških televizijskih kuća. U sklopu “Noći hrapoćuše” organizirana je i izložba o toj torti postavljena u okolnim špiljama te tradicijska radionica izrade hrapoćuše. Sudjelovale su dvije momčadi, jednu je predvodio dr. Radosav Bužančić, a drugu Joško Stela, direktor Ureda Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

U momčadima su bili novinari, ljubitelji slastica i brački kulturni djelatnici. Mentorice su bile dolske majstorice te torte Barbara Matulić i Dubravka Gospodnetić. Torte su se pekle u krušnoj peći, a ocjenjivački sud je donio kompromisno rješenje. Hrapoćuša u izradi momčadi Joška Stele proglašena je ljepšom, a ona koju je vodio Radosav Bužančić ukusnijom. Sve je trebalo raditi ručno pa je izrada torte trajala čak dva i pol sata. Bužančiću su obje strane priznale da je najbolje “žbativa” jaja, a na kraju su zajednički zaključili: “Ča je pusti londoner kolač kontra dolskoj hrapoćuši.” Nema u Dolu vjenčanja ni druge važnije svečanosti bez - hrapoćuše. Svaka žena ljubomorno čuva svoj recept, a tajna se navodno krije u omjerima, u biskvitu, u brašnu i mljevenim orasima. Dolke su čuvale tajnu pripreme hrapoćuše i usmenom je predajom prenosile na mlađe naraštaje. Pisanog recepta za pripremu tog kolača nije bilo, a kao sastojci koristili su se isključivo domaći proizvodi. Za pravu ricetu ipak treba doći u Dol.IVICA RADIĆ


Savjeti za pripremu torte

Evo kako su bračke majke, svekrve i bake ostavljale u naslijeđe savjete za pripremu torte:

- orih svjež, zdrav, domaći; - jaja domaća; - za biskvit jaja i šećer tući sve dok se ne počnu otpuhivati mjehurići; - raditi ručno - bolje je i ukusnije; - miješati samo drvenom kutlicom; - uvijek miješati u istom smjeru; - kad se dobro natuče, manje brašna poprimi; - brašno dodavati polako, pažljivo, kao svetinju, naizmjenično sa snijegom bjelanjaka; ako dodajete uje, samo malo, u sekundi (tu novinu samo poneko koristi umjesto svinjske masti); - orih, bjelanjci i šećer, uz stalno miješanje, obavezno da zakuha; - tren prije stavljanja oriha na gornji dio dodati sok od pola limuna; - zažutiti polovice ili četvrtice oriha da njoki - roščići ostanu vani da se vidi da je hrapoćuša; praška za pecivo samo na vrh noža ili ništa; - ne udariti po posudi jer će biskvit pasti; stolicu uz peć, ašištit oko nje; - nema sedit ili nešto drugo radit, treba ašištit!


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: norin | Komentirano: 20. kolovoz 2012. 6:52
Vrijeme pripreme: 1,5 sati

Podloga
1. Mutiti žumanjke sa šećerom, postepeno dodavati 5 cijelih jaja, brašno, prašak za pecivo, limun, naranču i ruma po vlastitoj želji.
2. Staviti peći na 180 stupnjeva da se podloga malo zapeče, 20-30 min ovisno o pećnici.
Nadjev
1. U međuvremenu raditi nadjev, istući bjelanjke te dodati šećer i sok od polovice limuna.
2. Zatim umješamo razlomljene orahe (lomljene ne mljevene).
3. To preliti po zapečenoj podlozi te vratiti u pećnicu da poprimi zlatno žutu boju (karamelizira), 20-30 min.


Sastojci za 12 osoba:

Podloga: 9 žumanjaka, 5 cijelih jaja, 0,3 kg šećera, 0,3 kg brašna, 1 prašak za pecivo, 2-3 kore limuna, 1 kora naranče, dodati ruma po želji.

Nadjev: 9 bjelanjaka, 0,7 kg šećera, 0,7 kg oraha, iscjeđen sok od 1/2 limuna.

Komentar od: leonida | Komentirano: 19. kolovoz 2012. 22:21
novinar želi biti tajnovit i originalan s ovim receptom? ili nije k...a razumija pa doslovno napisa kako su mu rekli.nema veze bit će koja razumna duša na coolci.
Komentar od: maremare | Komentirano: 19. kolovoz 2012. 16:15
molim recept