StoryEditorOCM
Dalmacijauništena stabla u kaštelanskoj prirodnoj oazi

ZAŠTO? Otrovana afrička palma u Biblijskom vrtu u Kaštelima

Piše PSD.
25. svibnja 2010. - 21:47
Ivna Bućan s uništenom palmom  
Duje Klarić / CROPIX
Vandalizmu koji se proteklih nekoliko godina provodi na prostoru jedne od najljepših prirodnih oaza Splitsko-dalmatinske županije – kaštelanskom Biblijskom vrtu, očito nitko ne može stati na kraj.

Najnoviji pohod koji su, policiji za sada još nepoznati počinitelji, proveli u djelo dogodio se u najljepšem dijelu vrta koji je posvećen biblijskoj “Pjesmi nad pjesmama”, a dočekan je sa zaprepaštenjem sve brojnijih posjetitelja vrta.

Nečijom zloćom uništena su teško nabavljena stabla prave afričke palme – datulje, koja trovanje, ako je suditi po njihovu izgledu, najvjerojatnije neće preživjeti.

 - Afričke palme doslovce su otrovane na način što su otrovnom tekućinom polivene u sredinu stabla odakle izbijaju novi mladi listovi.

Palme su zasađene zbog svoje opjevanosti, zbog njihove biblijske simbolike – mira, pravednosti i ljepote te kao sjećanje na ulazak Isusa u Jeruzalem.

Već petu godinu iznad svih naših očekivanja nadprosječno su se prilagodile na padinama Kozjaka, pa čak i unatoč hladnoći. Ovo je samo jedno u nizu nemilih događaja s kojima smo suočeni u proteklih 12 godina otkad je počelo podizanje Biblijskog vrta, kazala nam je predsjednica Udruge Biblijski vrt prof. Ivna Bućan, ističući kako članovi udruge, ali i brojni ljubitelji i posjetitelji vrta, neće posustati u svojim namjerama, kao i dosad, vjerujući da dobro ipak pobjeđuje.

Jakov ŽARKO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 15:51