StoryEditorOCM
Arhivafuturistička jahta

Dizajn koji oduzima dah: hoće li svemirski brod s tri trupa zaploviti pučinom?

Piše PSD.
19. svibnja 2014. - 13:17
Video prezentacijom projekta nazvanog 210 Power Trimaran, kompanija Sunreef Yachts izazvala je oduševljenje mnogih.

Ništa čudno, budući da njihov trimaran uistinu plijeni pažnju atraktivnim futurističkim izgledom i dizajnom s puno staklenih površina. Stoga neki komentiraju da više nalikuje svemirskom, nego običnom brodu, te nema sumnje kako bi jednog dana mogao plijeniti pažnju gdje god se pojavi.

No, 210 Power Trimaran zasad je samo briljantna dizajnerska zamisao, koncept koji bi se tek trebao realizirati ako potencijalni kupac, naftni tajkun s Bliskog istoka, kaže sudbonosno - da. Do tada valja počekati, jer će 210 Power koštati iznimno puno, pri čemu je o sumi teško čak i nagađati.

Projekt je nastao kada je jedan potencijalni neimenovani kupac poželio jahtu neobičnog trupa kakvu nitko nema. Iz Sunreef Yachtsa su poslušali njegove želje i napravili ekstravagantni, ali ujedno vrlo elegantni trimaran. Dug je 64,01 m (210 stopa) i širok 23,5 m, te izrađen od naprednih kompozitnih materijala. O kakvom se materijalu zapravo radi, iz Sunreef Yachtsa zasada ništa ne govore nego tu informaciju drže poslovnom tajnom.


Gaz trimarana je 1,65 m, dok istisnina doseže 200 tona. Pokreću ga čak četiri MTU 12V 2000 M84 dizelaša snage 1635 KS, a na njemu ukupno ima 950 m2 prostora, što ga čini jednom od najvećih jahti u ovoj kategoriji. Dizajneri Sunreef Yachtsa nisu osmislili samo vanjštinu, nego su odgovorni i za izgled interijera. A sudeći po onome što se moglo vidjeti na računalnim prezentacijama u Ryadu, Dohi, Abu Dhabiju i Dubaiju, riječ je luksuzu kojeg sebi mogu priuštiti samo najbogatiji.

Jahta će imati 18 članova posade, s time da njoj u sedam kabina ima mjesta za još 14 osoba. Naravno, vlasniku i njegovoj partnerici namijenjena je najveća s dvije kupaonice i privatnom terasom od 30 m2, dok su ostale kabine predviđene za goste i posadu. Dizajneri su po tom pitanju htjeli svim gostima osigurati impresivni pogled kroz staklene stijenke, i to na pučinu, odnosno zalaske i izlaske sunca. Naravno, svaka kabina ima vlastitu kupaonicu.

Na gornjoj palubi je blagovaonica od 125 m2 u kojoj je stol s 14 sjedećih mjesta. Salon od 220 m2 može se urediti na razne načine, a valja istaknuti kako se između paluba gosti voze – liftom. Najdonja etaža predviđena je za posadu, dok se na krmi nalazi platforma radi lakšeg spuštanja u more vodenih skutera, dasaka za surfanje ili gumenjaka.

željko simunić / otvoreno more

Sunreef Yachts

Sunreef Yachts je osnovao Francuz Francis Lapp koji od 90-ih godina živi u Poljskoj. Jahte proizvode u svom škveru u Gdanjsku, a bez obzira na uspješne modele iz prošlosti, što uključuje prvi luksuzni katamaran Sunreef 74, zatim Ipharru, Che, 60 Sunreef Power i Sunreef 82 Double Deck, Lapp poručuje da svijet brodogradnje više neće biti isti ako njegov koncept 210 Power Trimaran postane stvarnost. 

    

 


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:56