Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Kultura

Objavljeno 17.01.2012. u 17:05

na mejama obilježena 50. godišnjica smrti velikoga kipara

"Ivan Meštrović izbrisan je iz memorije Splićana"

Ravnatelj Galerije ‘Meštrović’ Andro Krstulović Opara na svečanom otvaranju izložbe i predstavljanju knjige ‘Meštrovićeve Crikvine’ zapitao se zašto je Meštrović izbrisan iz memorije Splićana, te najavio niz priredaba tijekom ove godine
Knjiga “Meštrovićeve Crikvine” autorice Maje Šeparović-Palade, kustosice splitske Galerije “Meštrović”, predstavljena je na Kašteletu, odnosno Crikvinama, kako je veliki kipar ustrajavao na imenu Kaštilca Capogrosso iz 16. stoljeća, koje je darovao hrvatskom narodu 1952. godine.

Knjiga, u izdanju Muzeja Ivana Meštrovića, nastoji notirati 50. godišnjicu smrti velikog kipara, ali se i pozabaviti manje znanim detaljima iz njegova života, ponajprije vezanim uz jedinstveni sakralno-umjetnički sklop čijih vrednota ponekad i nismo svjesni.

Predstavljajući knjigu, ravnatelj Galerije “Meštrović” Andro Krstulović Opara baš je tom detalju posvetio pozornost, pitajući se zašto je Meštrović izbrisan iz memorije Splićana.

- I gesta darivanja kao da je namjerno prešućivana, a ovo je, ne manje bitno od obljetnice smrti, šezdeseta godišnjica darovnice.

Očito smo ostali dužni kiparu dočim se obično sve svodi na tri, četiri enciklopedijski uprošćene rečenice, pet, šest spomenika i dva, tri poznata kipa u gradu. Sam prostor i veličanstveni drvorezi zapravo su završni opus kipara, urbanista i arhitekta - kazao je Krstulović Opara.

Uz knjigu, nizom dokumenata, prerisa, fotografija, faksimila i prigodna izložba nastoji sažeti kiparovu genijalnost, ali i osjećaj za baštinu. U pismu nadbiskupu Frani Franiću kipar se obraća s molbom da se u crkvici na Crikvinama služi misa na staroslavenskom jeziku, a sve je datirano čak petnaest godina prije Drugog vatikanskog koncila.

Knjiga na scenu izvodi niz snažnih značajeva. Osim vlasnika sklopa, kipara i njegova brata Petra, u prvom licu kroz isprave i pisma slike i nacrte “govore” konzervatori Ljubo Karaman, Kosta Strajnić, arhitekt Harold Bilinić, poduzetnici i graditelji Eduard Žagar i Marin Marasović.

- Maja Šeparović-Palada upozorava nas kako je Meštrović, unatoč činjenici što je srušio ostatke renesansnog sklopa, nastojao i uspio u svojoj arhitekturi uspostaviti izravne asocijacije na lokalne spomenike – kazao je, predstavljajući naslov, recenzent dr. Joško Belamarić dodajući kako je kipar ranobaroknu kapelicu Gospe od Dobrog Savjeta zamislio preoblikovati u svojevrsnom razgovoru s unutrašnjošću sv. Mikule u Velom varošu, interijerom koji je jedna od nultih točaka starohrvatske romaničke arhitekture.

Sazrijevanje zamisli

- Radi se o brižno koncipiranoj knjizi koja uspijeva objasniti postupno sazrijevanje Meštrovićevih zamisli o temeljitom preoblikovanju Kaštilca i sve faze gradnje novoga sklopa zdanja - dodao je Belamarić.

- Meštrovićevi radovi na Crikvinama cjelina su sama za sebe, pa ih nisam posebno obrađivala. Mene su zanimali Meštrovićevi motivi, vlasništvo, adaptacije i ideje, interpretacije…, sve ono vezano uz zdanje i današnji doživljaj cjeline koja nas mora ponijeti - rekla je autorica knjige na predstavljanju.

igor brešan

Cjelogodišnji podsjetnik

Ovo je uistinu godina kad obilježavamo dva značajna jubileja vezana uz Meštrovića. Šezdeset godina darovnice i pedeset od kiparove smrti. Istina, ovo je tek jedno od događanja. Nastojat ćemo nizom priredbi i znanstvenim skupom popratiti uspomenu na Ivana Meštrovića, onako kako mu i dolikuje. Želimo da rasporedimo podsjetnik uistinu na cijelu godinu, a ne da događanja grupiramo uz neki simbolični datum, kazao nam je ravnatelj Galerije Meštrović Andro Krstulović Opara na naše pitanje o tome hoće li 50. godišnjica smrti slavnok kipara ostati samo na otvaranju jedne izložbe i predstavljanju jedne knjige.


Cjelogodišnji podsjetnik

Ovo je uistinu godina kad obilježavamo dva značajna jubileja vezana uz Meštrovića. Šezdeset godina darovnice i pedeset od kiparove smrti. Istina, ovo je tek jedno od događanja. Nastojat ćemo nizom priredaba i znanstvenim skupom popratiti uspomenu na Ivana Meštrovića, onako kako mu i dolikuje. Želimo rasporediti podsjetnik uistinu na cijelu godinu, a ne grupirati događanja uz neki simbolični datum - kazao nam je ravnatelj Galerije “Meštrović” Andro Krstulović Opara na naše pitanje o tome hoće li 50. godišnjica smrti slavnoga kipara ostati samo na otvaranju jedne izložbe i predstavljanju jedne knjige.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Trenutno nema komentara!