StoryEditorOCM
Dalmacijapoznati alpinist popeo se do mjesta s kojeg je kamena gromada prije tjedan dana ‘aterirala’ na kuću joze jerčića

ALARMANTNO Omišanima prijeti nova stijena teška 12 tona

Piše PSD.
27. siječnja 2012. - 16:57
Crne slutnje Ivice Matkovića obistinile su se. Štoviše, stanje s opasnim stijenama na omiškoj Babnjači još je crnje nego što je poznati splitski alpinist mislio.

Tijekom jučerašnjega jutra Matković se, u društvu Brune Kundid, popeo do mjesta s kojega su se, prije točno tjedan dana, odlomile nekoliko tona teške kamene gromade, od kojih je ona najteža probila betonsku ploču na kući Joze Jerčića, ateriravši šokiranom Jozi pred noge u dnevnome boravku.

− Iskreno, stanje je takvo da me je bilo strah penjati se kako ne bih prouzročio novi odron, a ne trebam vam ni govoriti kuda sam sve u svojoj penjačkoj karijeri prošao − bile su prve Matkovićeve riječi nakon povratka s klisure, a u njihovu istinitost mogli smo se i sami uvjeriti svjedočeći omanjem incidentu.

Pri spuštanju je, naime, Matković nogom stao na stijenu koja se odlomila te se sa svojih stotinjak kilograma skotrljala prema Putu Vrila promašivši, na sreću, i ljude i automobile koji su joj stajali na putu.

No, to je bio samo kamenčić, mala beba, u odnosu na kamenu maticu koju je Matković označio kao najveću prijetnju za stanovnike i objekte izgrađene u podnožju ogoljele Babnjače.

38 metara čeličnih sajli trebalo bi zauzdati gromadu

− Prioritet je sanacija kamenog bloka teškog 12 tona koji se nalazi na visini od 45 metara. Ta je stijena u potpunosti odvojena od litice, trenutačno je zaglavljena, a bolje mi je i ne misliti što bi se moglo dogoditi kad bi se pokrenula − kaže alpinist koji već 20 godina surađuje s Gradom u kroćenju goropadne omiške prirode.

Ovakvo što, međutim, još nije vidio. Pred Matkovićem je sada nekoliko dana priprema. Za učvršćivanje 10 metara visoke, pet metara široke i dva metra debele gromade treba mu 380 metara čeličnih sajli, koje će rasplesti te ih uz pomoć posebnih klinova povezati sa zdravom liticom.

Potom valja očistiti sve pukotine te klinove zalijepiti specijalnom smolom. Posao je to koji samo u materijalu košta oko 30.000 kuna, a Matkoviću će pomagati i pet, najviše šest kolega penjača.

− Što nas je manje, to je posao sigurniji jer veće ljudstvo automatski znači i veću šansu za novi odron − objašnjava Matković, dodajući kako očekuje da će s opasavanjem navedene gromade, kao i još desetak manjih, teže uočljivih potencijalnih “projektila”, početi sljedećeg utorka.

Radovi će, procjena je, trajati najmanje 10 dana, jer riječ je o iznimno zahtjevnom i opasnom terenu na kojemu caruju odlomljene stijene koje i najiskusnije planinare mogu ozlijediti.

Ostatak Babnjače, i golim je okom to vidljivo, podjednaka je prijetnja. No, na red će za sanaciju doći tek kad u gradskoj blagajni bude novca. Ili kad se neka nova stijena skotrlja pred noge nekom novom (ne)sretniku.

                                              Vinko VUKOVIĆ / duje klarić / cropix

Stabla su najbolja zaštita

- Bojim se da samo moj posao neće biti dovoljan. U sanaciju bi se trebale, recimo, uključiti i Hrvatske šume te zasaditi borove na platou između planine i prvih kuća, jer su stabla najbolja zaštita od odrona. Tako je, uostalom, i bilo na ovome području, no nedavni je požar progutao šumu te ostavio idealan koridor za kotrljanje stijena − poručuje Matković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:17