StoryEditorOCM

Čelnici Baške Vode: Inspektori štite nezakoniti rad

Piše PSD.
27. rujna 2010. - 16:38
S tvrdnjama kako lučica u Krvavici, najveća na Makarskom primorju, radi bez koncesije i valjanih dokumenata o gradnji, s godišnjim prometom od 2 milijuna eura izišli su čelnici općine Baška Voda na konferenciji za novinare.

Inspekcijski nadzor i druge nadležne službe štite nezakoniti rad, kaže načelnik Joško Roščić. Slično je i s kamenolom Bast, kojemu je istekla koncesija za rad koncem siječnja ove godine. Za eksploatiranje kamena kao rudnog bogatstva RH, zakupac kamenoloma Dajaković plaća godišnje 5.430 kn, a dnevno više zaradi, jer nitko ne kontrolira koliko kamiona žala iz kruga baščanske kave, čulo se na tiskovnoj konferenciji.

Pomoć u rješavanju takvih nezakonitih radnji na području općine Baška Voda čelništvo je zatražilo od premijerke Jadranke Kosor, koja im je omogućila sastanke s ministricom Marinom Matulović Dropulić i s Brankom Bačićem, saborskim zastupnikom, koji se bavio pomorstvom. Razgovarali su također sa županom Antom Sanaderom i direktorom HFP Vedranom Duvnjakom o problemu vojnih odmarališta.

- Nitko ne zna čija je lučica niti tko je izgradio i tko za nju odgovara. Nikome se ne polažu računi – kazao je predsjednik općinskog vijeća Vice Oršulić, koji je predvidio da se o statusu i računima lučice u Krvavici progovori na Vijeću. Joška Roščića, načelnika, čudi da u marini prezimi 50-ak brodova sa stranom zastavom,a da carina ne reagira. Na suhom je vezu u nelegalnoj lučici 120 brodica, a na mokrom 180, dodat će Filip Vidulin, donačelnik. Svi sugovornici su istaknuli kako im nije cilj zatvaranje lučice, nego legalno poslovanje i zapošljavanje, kako bi svi imali korist. Od dobivenog novca općina bi izgradila kanalizaciju u susjednom Bratušu i postavila eko kolektor.

Vedran Duvnjak poduzeo je konačno korake da se počnu valorizirati najznačajniji vojni objekti na južnom Jadranu, koje je HFP povjerio Adriatic clubu na upravljanje. Loše gospodarenje dovelo je do rasula kako same imovine tako i čitavog sustava odmarališta i radnih sredina. Samo za urede u Jurišićevoj ulici u Zagrebu Adriatic club plaća 70-ak tisuća eura, a radnici su bili bez plaća. Duvnjak je odmah poduzeo korake, kako prema Adriatic clubu tako i za osposobljavanje Baškog Polja za turizam iduće godine. Nakon toga ide rekonstrukcija vrijednog kompleksa, ali u dogovoru s lokalnom samoupravom, na čemu općina Baška Voda posebno inzistira.

Prihvaćena je najnovija varijanta pristupne ceste za južni portal tunela, koja će pratiti sadašnju cestu za Bast, a brza cesta širit će se po državnom šumskom zemljištu, ne preko privatnih maslinika. Prva varijanta pristupnog puta stajala bi 280 milijuna kn, a po novoj koštat će 30 milijuna kuna. Proširenje neće ići na uštrb privatnih maslinika, nego će se koristiti šumsko zemljište za uređenje brze ceste, a biti će za 2 godine gotova.

Ana Dragičević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:25