StoryEditorOCM
DalmacijaŠteta 80.000 kuna

Hvar: bez ikakvog povoda zapalio tuđu kuću pa mu požar gasila majka

13. svibnja 2016. - 12:43
pozar_varazdin11-050112

Dovršen je očevid na mjestu požara koji je tijekom utorka izbio u konobi smještenoj u prizemlju obiteljske kuće u ulici Matije Ivanića u Hvaru, te je utvrđeno da je požar izazvan otvorenim plamenom.

Materijalna šteta koju je procijenila šezdesetogodišnja vlasnica iznosi oko 80.000 kuna jer je izgorjela škrinja, klima uređaji i ostali sadržaji u konobi. Provedeno je kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjakom, za kojeg je utvrđeno postojanje sumnje u izazivanje navedenog požara, a na Općinsko državno odvjetnišvo u Splitu je priveden zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Nakon ispitivanja određen mu je istražni zatovr zbog utjecaja na svjedoke te je palitelj završio u zatvoru na splitskim Bilicama. U paljevinu je 41-godišnjak krenuo bez stvarnog razloga i povoda u nakani da izazove požar.

Najprije je upaljačem i zapaljivom tekućinom zapalio odloženo suho granje i lišće koje se nalazilo u dijelu dvorišta obiteljske kuće u vlasništvu 60-godišnje žene no požar je primijetila, a potom vodom ugasila počiniteljeva majka.

No on je i nakon toga bio uporan te je oko 4,30 sati ponovo došao do obiteljske kuće 60-godišnjakinje, ušao u nezaključanu ostavu koja je izdvojena od obiteljske kuće, u kojoj su se nalazili razni tehnički uređaji, knjige, lovačke puške, streljivo i dr. te je znajući da se u obiteljskoj kući nalazi oštećena sa članovima svoje obitelji, upaljačem zapalio jednu PE vrećicu i stavio je u kartonsku kutiju s lijeve strane ulaznih vrata. Nakon toga je zatvorio ulazna vrata ostave i vratio se u svoju obiteljsku kuću.

Požar u ostavi se nekontrolirano razbuktao i proširio na cijelu ostavu, a daljnje širenje požara i ugrožavanje obiteljske kuće kao i osoba u kući su spriječili članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva koji su intervenirali po pozivu građana. Okrivljenik je opisanim postupanjem oštećenici pričinio materijalnu štetu u iznosu od najmanje 80.000,00 kuna.

Ovo državno odvjetništvo je nakon ispitivanja osumnjičenika podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog bojazni da će utjecajem na svjedoke ometati kazneni postupak i opasnosti da bi puštanjem na slobodu mogao ponoviti kazneno djelo. Sudac istrage odredio je istražni zatvor zbog bojazni od utjecaja na svjedoka, a odbio je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Protiv odluke suca istrage kojom je odbijen prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog ponavljanja kaznenog djela ODO Split će podnijeti žalbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:36