StoryEditorOCM
DalmacijaZAPUŠTENO ZEMLJIŠTE POSTAT ĆE RIBARSKA LUKA

Na Brižinama niče veletržnica ribe

Piše PSD.
24. travnja 2010. - 00:42

U dogledno vrijeme s ciljem poboljšanja uvjeta rada dalmatinskih ribara trebao bi biti završen projekt izgradnje suvremene ribarske luke s veletržnicom ribe i svim potrebnim sadržajima u skladu s europskim standardima prometovanja ribom, i to na području kaštelanskih Brižina, gdje je 2007. godine, u suradnji Županije splitsko-dalmatinske, Ceha ribara, Grada Kaštela te Ministarstva mora već pokrenuta prva faza projekta u koju je utrošeno 2,5 milijuna kuna.

- Za ribarstvo ne samo kaštelanskog, nego i splitskog, trogirskog i vranjičkog bazena, od velikog značenja je upravo dovršenje uređenja gata, odnosno cijelog projekta ribarske luke na Brižinama, za što smo preko splitske Lučke uprave u ovoj godini osigurali dodatnih milijun kuna.

- Problemi s ribarskim brodovima oko mjesta njihova veza postajali su sve veći i uistinu je bila nužna realizacija ovakvog projekta, za čije će dovršenje biti potrebno osigurati izmjene i dopune prostorno-planske dokumentacije, i to od Grada Kaštela - kazao je županijski pročelnik za gospodarstvo Ivan Udovičić.

Svakako valja naglasiti kako danas Splitsko-dalmatinska županija broji 780 plovila za obavljanje gospodarskog ribolova te da našoj županiji gravitiraju i ribarski brodovi iz drugih županija, kako koćari, tako i plivaričari, čime se navedena brojka znatno povećava pa će stoga realizacija ovoga projekta biti i te kako važna u prometu ribe koja je iznimno lako kvarljiva roba i ne podnosi dugo čekanje na iskrcaj.

S obzirom na to da cijeli projekt neće biti moguće realizirati bez izmjene postojećega generalno-urbanističkog plana grada Kaštela, kaštelanski gradonačelnik izjavio je kako su već pokrenute izmjene GUP-a za područje Brižina s ciljem realizacije ideje izgradnje suvremene i moderne ribarske luke.

- Na sastanku sa državnim tajnikom za ribarstvo Tonćijem Božanićem predložio sam da se na području Brižina napravi luka po ugledu na nekoliko ribarskih luka sličnih veličina na Mediteranu. Glavni je cilj nove ribarske luke bolji standard ribarske industrije na ovom području, ali i otvaranje novih radnih mjesta toliko potrebnih gradu Kaštelima. Na cijelom području bivšeg rezališta uz ribarsku luku planira se i servisna zona koja podrazumijeva i travel lift od 500 tona - ističe kaštelanski gradonačelnik Joško Berket napominjući kako bi se na tom prostoru mogli graditi i servisirati manji ribarski i turistički brodovi.

Berket je potvrdio kako se u srijedu sastao i s ministrom gospodarstva Đurom Popijačem s ciljem prezentacije ideje ribarske luke te je zatražio od Ministarstva gospodarstva da sudjeluje u realizaciji cijelog projekta.

- Područje Brižina iznimno je značajno za Kaštela, a već dugo je neiskorišten prostor. Kada se realizira projekt otvaranja prave ribarske luke, tamo bi se moglo zaposliti više od stotinu radnika - kazao je gradonačelnik Berket napominjući kako bi u sklopu cijelog projekta trebale biti izgrađene velike hladnjače, odnosno veletržnica ribe.

Jakov ŽARKO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:04