StoryEditorOCM
Dalmacijanajnovije

Na Paškom mostu izmjereni udari bure od 168 km/h, nalet prevrnuo kombi - vozač ostao zarobljen, Dalmatina djelomično otvorena

Piše PSD.
17. siječnja 2016. - 13:07
12.10 - Zbog olujnog vjetra za sav je promet i dalje  zatvoren most dr.F. Tuđmana u Dubrovniku, javlja HAK u podne.

Autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica otvorena je za osobna vozila kao i Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

U prekidu su:

katamaranske linije: Rogač-Split, Vis-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Rijeka,

trajektna linija Sumartin-Makarska.

PSD


10.30 -
U subotu u  20,15 sati JVP Zadar zaprimila je dojavu da se prevrnuo kombi kod Paškog mosta. Prevrnuo se kombi u vlasništvu 34-godišnjaka koji se pokušao okrenuti prije Paškog mosta na strani Ražanca.

Naime, zbog orkanske bure promet mostom je bio zatvoren za sva vozila. Vozač kombija odlučio je okrenuti vozilo i vratiti se prema Zadru, ali udar bure je kombi okrenuo na bok. Vozač je ostao zaglavljen u kombiju do dolaska vatrogasaca.

Nije bio ozlijeđen, a kombi je u nedjelju ujutro uklonjen s prometnice kada je i otvoren promet preko Paškog mosta za sva vozila.

ZD.HR

10.10 -
Olujna bura na dubrovačkom području poremetila je ne samo cestovni, nego i zračni promet -  jutrošnji let iz Dubrovnika za Zagreb otkazan je, a u zračnoj luci kažu da niti za poslijepodne prognoze nisu dobre.

  Zbog olujne bure od nedjelje ujutro u 6,42 sati zatvoren je za promet svih vozila Most dr. Franje Tuđmana.

  Putnici koji su jutros trebali zrakoplovom otpurtovati za Zagreb iz Dubrovnika, prebačeni su u Split. "Ne znamo što će biti s letovima popodne, ali prognoze nisu dobre. I jučer su letovi bili otkazani zbog vjetra'', rekao je dežurni dispečer u Zračnoj luci Dubrovnik.  Meteoalarm je za područje Dubrovnika i okolice izdao narančasto upozorenje, a prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda današnje temperature će biti od od 2 do 7 stupnjeva Celzijusovih uz jaku do olujnu buru.

  Vjetrovitom vremenu prethodilo je nekoliko dana s jakim pljuskovima, uslijed čega je došlo i do zamućenja vode s izvorišta Omble, Palate, Ljute i Zavrelja. Kako su upozorili iz dubrovačkog Vodovoda, vodu je potrebno prije upotrebe prokuhati i pustiti da se istaloži.

H



8.20
- Ohladila se Dalmacija u naletima olujne, na mahove i orkanske bure pa su se temperature u svim mjestima približile nuli, a u Zagori i par stupnjeva ispod nule.

Takve temperature nisu rijetkost uz obalu, no zanimljivost stiže s uvijek toplog juga zemlje jer je i jutros u tom području najtoplije, no i tamo je bura učinila svoje pa je najtoplije u Komiži i u Korčuli gdje je jutros izmjereno tek 6 stupnjeva iznad nule. Kad se sjetimo da je zbog bure jak osjet hladnoće ove temperature su niže za još par stupnjeva.

Otoci su i jutros odsječeni od obale jer su katamaranske linije u prekidu, a tako će ostati sve dok se bura ne smiri, doznaje se iz 'Jadrolinije'. Na snazi je i dalje narančasto upozorenje DHMZ-a putem sustava Meteoalarm, a upozorenje je sada prošireno na cijelu Dalmaciju.

Najhladnije je i jutros u Promini s 5 stupnjeva ispod nule, s minusom se jutros probudio i Zemunik, tamo je 3 ispod nule, a hladno je jutros i u Imotskoj krajini, u Lovreću je izmjereno minus 1, a u Cisti Velikoj 1 stupanj iznad nule.

Dobro se jutros treba ugrijati u mjestima uz obalu gdje još uvijek puše olujna bura, u Šibeniku i Vodicama je jutros tek 1 iznad nule, u Žaboriću je 2 stupnja, koliko je izmjereno i u Zadru. S istom temperaturom osvanuli su Knin, Kostanje, a zahladilo je i u Konavlima, tamo je jutros samo 3 iznad nule.

Bura je jaka i u Splitu, jutros je splitski zrak ohlađen na svega 4 iznad nule, koliko je, prema podacima meteorološke postaje pljusak.com izmjereno i u obližnjoj Žrnovnici.

Što nas čeka do kraja dana? I dalje olujna bura, a ako nešto može utješiti one koji ne vole hladnoću je nešto više sunca, no to neće znatno zagrijati zrak. U svemu je dobro što je većini danas neradni dan, no u sličnim, pa i još hladnijim uvjetima započet će novi tjedan pa se valja dobro pripremiti.

OJDANA KOHAREVIĆ

7.40-
Unatoč olujnoj buri, na području Splita, rečeno nam je jutros u centru 112, nisu zabilježene štete.

Slična je situacija i na području Splitsko-dalmatinske županije izuzme li se pad građivinskog materijala na području Makarske, što su sanirale Županijske ceste.

Kako javlja Crometeo, uobičajeno bura je sinoć najjača bila na krajnjem sjeveru Dalmacije i podno Velebita. Do 22 sata najjači udari izmjereni su na Paškom mostu i dosezali su orkanskih 168 km/h. U okolici Maslenice udari bure dosezali su 150 km/h.

Južnije je bura bila slabija, ali je gotovo posvuda bilo olujnih udara. U Makarskoj je bilo na na udare do 122 km/h, splitskoj zračnoj luci do 100 km/h.

Nažalost, posljednje grmljavinsko nevrijeme onesposobilo je anemometar službene meteorološke postaje na Marjanu, pa će Split bez službenih dojava o jačini vjetra ostati još nepoznato vrijeme.

Hak u izvještaju od 7,30 navodi da su zbog olujnog vjetra za sav su promet zatvorene:

autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje,
most dr.F.Tuđmana u Dubrovniku.

Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene otvorena je samo za osobna vozila.

Na brzoj cesti Solin-Klis (DC1) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zbog zimskih uvjeta u Lici je zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama:

DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Ondić-Knin,
DC25 Korenica-Lički Osik,
DC42 u mjestu Poljanak,
DC52 Špilnik-Korenica,
DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo,
DC218 Bruvno-Mazin-Dobroselo,
DC429 Selište Drežničko-Prijeboj,
DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča,
ŽC5203 Sučević-Brotnja,
ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac.


U prekidu su:

katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split i Mali Lošinj-Rijeka

PSD

23.00 -
Zbog olujnog vjetra za sav su promet zatvorene:

- autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje,
- državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54),
- Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su:

autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica,
Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene.

Na brzoj cesti Solin-Klis (DC1) , mostu dr. F. Tuđmana u Dubrovniku, autocesti A7 Draga-Šmrika i Jadranskoj magistrali (DC8) od Bakra do Novog Vinodolskog zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina vozila), a između Novog Vinodolskog i Senja dodatno je  zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

U prekidu su:

  • trajektne linije: Stinica-Mišnjak, Prizna-Žigljen,Sumartin-Makarska, Split-Rogač,
  • katamaranske linije: Split-Bol-Jelsa, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Korčula.



22.20
- Subotnja noć u Splitu, za razliku od svih onih ugodnijih i toplijih prije – zabilježila je u 21 sat na Marjanu temperaturu od 4.5 stupnja po Celzijusu.

Umjereno oblačno uz jak vjetar. Tako se to „službeno“ veli, ali svaki stanovnik grada pod Marjanom zna što je bura u ovo doba godine. I to ona koja juri 13 metara u sekundi (cca 47 km/h), navikli smo mi i na žešće.

Kako doznajemo u županijskom centru 112 osim poziv građana vezanih uz padanje građevinskog materijala sa centra West Gate u izgradnji na Ulicu Domovinskog rata – drugih i nije bilo. Iznenađenje, ali – ugodno.

Ista situacija i kod splitskih vatrogasaca. Osim poziva da je vjetar srušio granje u Ulici sedam kaštela – sve ostalo je mirno. S nadom da će tako biti i ostatak noći...

M. BUDIMIR

 21.45 - Pao je bor u Petrčanima, čekaju se vatrogasci - snimila je i poslala nam večeras vijest čitateljica Tina. I čitatelj Pino snimio je policijsku i vatrogasnu intervenciju zbog pada bora.

Olujna bura donijela je probleme na zadarskom području, pa će intervencija vatrogasaca i policije sigurno biti puno.

ZADARSKI.HR
Foto: IVO RAVLIĆ /
/EPH


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:16