StoryEditorOCM
Dalmacijabranili su domovinu

I u Ruduši održana komemoracija strijeljanoj splitskoj mladosti

Piše PSD.
26. kolovoza 2015. - 20:26
Kod spomenika pripadnicima Prvog splitskog (i solinskog) partizanskog odreda u Ruduši kod Sinja u srijedu je održana komemoracija splitskoj mladosti streljanoj na tom mjestu 26. kolovoza 1941. godine po odluci prijekog ustaškog suda.

Strijeljane su ukupno 24 osobe: 21 pripadnik Prvog splitskog partizanskog odreda, dva pripadnika solinskog odreda i još jedna osoba.

Ne mireći se s ustaškom prodajom Splita, Dalmacije i drugih hrvatskih krajeva fašističkoj Italiji splitska mladost krenula je u borbu. Zaustavljeni su iznad Košuta gdje je poslije neravnopravne borbe veći dio pripadnika odreda zarobljen, odveden u Sinj i nakon farse od suđenja pogubljen. Bili su krivi jer su se usudili braniti svoj dom i domovinu.

Komemoracija u povodu 74. obljetnice formiranja i streljanja boraca Prvog splitskog partizanskog odreda počela je u Splitu. Na spomen-ploču na Plokitama gdje je PSPO formiran, položeni su vijenci grada Splita, Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita i RNK Split.

Članovi Sekcije mladih antifašista Splita položili su vijenac i u Košutama, na mjestu borbe i pogibije dijela boraca. Središnja komemoracija održana je u Ruduši.

Na spomenik vijence su položili izaslanstva gradova Split i Sinj, udruge antifašista Splita, Sinja, Makarskog primorja, Solina i Trogira, udruge Tito iz Trogira, Socijalističke radničke partije, SDP-a Split i RNK Split.

O stradaloj splitskoj mladosti prigodno su govorili Miodrag Višković, predsjednik Sekcije mladih antifašista Splita, Žarko Mihaljević, počasni predsjednik RNK Split, Zlatko Ugrin, zamjenik gradonačelnika Sinja, Ivo Baldasar, gradonačelnik Splita i Stipe Samardžić, predsjednik udruge antifašista Sinja i Cetinske krajine.

- Malo je tako tragičnih sudbina kao što je bila pripadnika Prvog splitskog partizanskog odreda. Nejasno je zašto se pokušava negirati hrabrost i domoljublje tih mladića. Preko njihove sudbine i stradanja mogla bi se ispričati cjelovita povijest Splita, Dalmacije i Hrvatske kroz posljednjih 70 godina.

- Neosporno je da je antifašizam svijetla točka naše prošlosti naspram fašizmu koje je najveće zlo čovječanstva. Još treba istaknuti da je NDH bula kvislinška tvorevina, a oni koji su je podržavali bili su na krivoj strani.

- To je polazište za zajedništvo na koje nas i ovih dana pozivaju naši političari. Nije revizionizam antifašističke borbe, odnosno negiranje našega otpora fašizmu u čemu smo bili prvi u svijetu, a pripadnici Prvog splitskog partizanskog odreda bili su lučonoše. Hoćemo li sutra na isti način dopustiti reviziju Domovinskog rata koji je također svijetla točka naše nedavne prošlosti i neosporna borba i pobjeda antifašizma nad novom vrstom fašizma koji je pogodio Hrvatskudevedesetih godina prošlog stoljeća – kazao je Samardžić.

Tekst i snimka: Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 05:22