StoryEditorOCM
DalmacijaDVIJE GODINE VLASTI

Izbori u Vrgorcu: Grljušić, Pranić ili Bobanac?

Piše PSD.
11. srpnja 2015. - 10:19

Stanovnici Vrgoračke krajine, njih 6094 s pravom glasa, u nedjelju će drugi put u pola godine izići na birališta kako bi izabrali novi saziv Gradskog vijeća, ali i gradonačelnika. Podsjetimo, na prosinačkim prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Nezavisna lista mladih osvojila je pet vijećničkih mandata od 15, SDP tri, HNS jedan, dok je dotad vladajući HDZ, u koaliciji s HSS-om, osvojio isto samo pet mandata, a HSP AS jedan.

Tako je nakon 23 godine vlasti najveća vrgoračka stranka HDZ izgubila većinu u Gradskom vijeću, a rezultat toga bilo je rušenje proračuna za 2015. od 23,5 milijuna kuna, koji je predložio bivši gradonačelnik Boris Matković, a samim time i Matkovića, od devet vijećnika NLM-a, SDP-a i HNS-a.

Mobilizacija birača

Vrgorčani će na nedjeljnim izborima birati između šest političkih opcija: Domoljubne koalicije HDZ-HSP AS-HSS-HSLS-a, SDP-a, HNS-a, HSU-a, HSP-a i Nezavisne liste mladih, dok će za novog gradonačelnika odlučiti između Rudolfa Grljušića (HDZ-HSP AS-HSS-HSLS), Rade Bobanca (SDP) i Ante Pranića (Nezavisna lista mladih).
Kampanja za ove izbore traje već pola godine jer je odmah poslije prosinačkih izbora bilo jasno da će Matković biti smijenjen.

U međuvremenu Vrgorac iz dana u dan propada, u grad u protekle četiri godine nije stigla ni jedna investicija, projekti stoje, mladi bježe…

Ukinut je zakon o brdsko-planinskom području, zbog čega je Vrgorac ostao bez 15 milijuna kuna. Ako se u sljedeće dvije godine, na koliko se bira novi gradonačelnik i Gradsko vijeće, nastavi ovaj trend, za Vrgorac nema spasa.

Što možemo očekivati od nedjeljnih izbora? Prema anketi koju je proveo jedan portal s juga Hrvatske na 200 ispitanika, kandidat domoljubne koalicije Rudolf Grljušić sigurno ulazi u drugi krug sa značajnim postotkom, dok će se mrtva utrka voditi između nezavisnog Ante Pranića i SDP-ovca Rade Bobanca za drugi krug.

No, ankete su jedno, a pravo stanje na terenu znat će se u nedjelju nakon 19 sati, kad se zatvore birališta. Sve ovisi o tome tko će bolje znati mobilizirati svoje birače.

Budući da su ovo posljednji izbori uoči parlamentarnih, s velikom pozornošću pratit će se u središnjicama HDZ-a i SDP-a, kao i u Metkoviću, jer Nezavisnu listu mladih podržava Most metkovskog gradonačelnika Bože Petrova.

Mate PRIMORAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:13