StoryEditorOCM
Dalmacijamašta radi lijepe stvari

One znaju kako: srednjoškolke oduševile maštovitim kreacijama

Piše PSD.
13. lipnja 2015. - 22:07
Prostor ispred solinske Gradske knjižnice postao je na jednu večer prava modna pista. I dok su se palila i gasila svjetla pozornice, kroz dimnu zavjesu, uz pratnju glazbe i podršku publike, izlazile su srednjoškolke koje su uglavnom nosile vlastite kreacije.

Učenice su to Škole likovnih umjetnosti iz Splita koje su u sklopu projekta "Novo lice starog jeansa" s raznom tematikom na nastavi kreirale i izradile razne odjevne predmete od starih jeans hlača, košulja, jakni, sukanja... Njih četrdeset, od kojih dvadeset maturantica kojima je to bio i završni rad, bile su vrlo uzbuđene i jedva su dočekale pokazati okupljenima što su sve osmislile.

– Svake godine imamo neki novi projekt, a ovim smo htjeli obilježiti i Svjetski dan okoliša. Dakle, s jedne strane željeli smo ukazati na to koliko je važno čuvati svoje okruženje te pokazati što se sve sa starim stvarima koje smo odbacili u kut ili u kantu za smeće može napraviti, te smo redizajnirali stari jeans. S druge strane, ovo je mladima odlična prilika za praktičan rad – kazala nam je njihova mentorica, profesorica Suzana Budimir Biško, voditeljica Odjela dizajna odjeće.

Srednjoškolke su zaista bile domišljate, a raznolikost modela oduševila je gledatelje, jer moglo se tu odabrati odjeće za dnevni, ali i večernji izlazak. Bilo je haljina, minica, pelerina, điletina, torbi, narukvica..., ali i zanimljivih i futurističkih djela.

Maturantica Julija Lazić iz Podstrane potražila je ideju za svoj rad u srednjem vijeku i filmu "Excalibur". Katarina Katavić, njezina prijateljica iz Grafičke škole, nosila je njezinu kreaciju pod nazivom "mač", a Julija "oklop".

– Imala sam doma starog jeansa i još sam ga potražila po susjedstvu, tako da nisam ništa kupovala. Ima i nešto novoga jeansa, čisto da se istaknu neki dijelovi. U izradi zadane teme jako su mi pomogli i mentori – pohvalila je Julija svoje profesore.

I profesori su nosili reviju, pa se tako učenicama pridružila i profesorica tekstilnih materijala Vana Bakalić, koja je također uživala u modnom događanju.

– Nakon odrađenog posla ovo je doista lijep događaj za sve nas. Imali smo prilike baviti se reciklažom starih materijala, htjeli smo ih pretvoriti u nešto potpuno novo i mislim da smo u tome uspjeli. Osim maturantica, modele su izrađivale i učenice drugog i trećeg razreda naše škole, a kreacije su većinom nosile naše učenice ili njihove kolegice iz drugih odjela – objasnila nam je mentorica Bakalić.

Uz profesorice Vanu Bakalić i Suzanu Budimir Biško, mentorica srednjoškolkama u ovom projektu bila je i profesorica Larisa Vukšić.

Maturantica Nensi Sovulj iz Makarske "izronila" je na pistu poput prekrasne sirene i tako je u potpunosti – složit ćete se ako pogledate fotografiju – pogodila temu svojeg rada "Skriveni svijet podmorja". Za razradu ideje dosta je i istraživala, a jeans je izvadila iz vlastitog ormara.

– Koliko se samo trebalo potruditi da se izradi svaka ljuskica na haljini – komentirale su šinjorine i gospođe iz prvih redova dok su šljokice pod svjetlima stvarale privid kao da zaista izranja iz morskih dubina.

– Zaista mi je najviše vremena trebalo da skrojim te komadiće – potvrdila nam je i 18-godišnja odlikašica Nensi, koja dalje planira na dizajn interijera na Visokom učilištu u Splitu. Želi što prije do diplome kako bi što prije krenula u posao – spojila bi modu i oslikavanje zidova, čime se već sada rado bavi, kaže.

Učenica dizajna odjeće Dora Vlajić iz Žrnovnice pozvala je sestru Marinu da nosi njezinu kreaciju koju je izradila kao temu maturalnog rada.

– Haljina je voluminozna, ukrašena detaljima od čipke koja daje bogatstvo materijalu – stručno nam opisuje Dora.

– Od nastanka ideje do realizacije trebala su mi tri mjeseca. Inspiraciju sam našla u rokokou. Jeans koji sam upotrijebila još je od moje bake Marije, koja je radila kao šalturica, dok sam za čipku koristila staru zavjesu. Dakle, ništa nisam kupila, iskoristila sam sve što sam pronašla u svojoj okolini – pokazuje Dora rukom uokolo čipke, otkrivajući nam da bi nakon mature voljela upisati studij dizajna u Zagrebu.

Njezina kolegica Slavica Galić također ima želju otići u Zagreb i studirati na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

– Tema mojeg rada bila je arhitektura i moda. Dosta sam istraživala, budući da me arhitektura jako zanima, kao i poveznica između nje i mode. Tako sam došla na ideju da napravim haljinu u obliku zgrade – predstavlja nam Slavica svoj model koji nosi njezina školska kolegica Marija Grbavac s fotografskog dizajna.

– Dugo mi je trebalo da to sve sklopim, jedno tri mjeseca, ali na kraju se sve dobro posložilo. A jeans sam pronašla u second hand dućanima – kaže Slavica, koja se u životu i dalje, veli, namjerava baviti modom.
Modeli, kao maturalni radovi, ostaju u školi, a možda budu namijenjeni u humanitarne svrhe, što bi curama, kažu, također bilo drago.

mia sesartić
snimio jakov prkić/cropix

‘Pokupili’ i državne nagrade

– Ovo je bio završni projekt za ovu školsku godinu, koji se poklopio i s 15. obljetnicom godina našeg odjela dizajna odjeće u školi. Ove godine naši su učenici na Danima odjeće dobili i dvije državne nagrade: Mihaela Bodrožić osvojila je prvu nagradu svojom modnom kolekcijom na temu “futuristički vintage”, a Martina Vukasović drugu nagradu u dizajnu odjeće. Na jesen idemo s novim projektima – poručila je voditeljica odjela Suzana Budimir Biško.


Zadovoljna je profesorica Lila

Lijepe dojmove s revije će ponijeti i dugogodišnja profesorica Lila Foretić Vuko, koja uskoro ide u mirovinu.

– Svi nosimo jeans, a ove se godine nosi pokidani, izblijeđen, s rupama, obojen... i to je bila inspiracija da se opet od jeansa napravi nova varijanta koju su đaci, kao što ste vidjeli, s veseljem nosili. Jako sam zadovoljna kako su ga redizajnirali. Ova generacija maturanata odlazi, ali nakon njih dolaze još dvije vrijedne generacije. Naša je škola dosta aktivna, organiziramo modne revije, kao i humanitarne akcije. Učenice su vrijedne i ovakve događaje zaista treba podržavati – zaključila je profesorica Foretić Vuko.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 18:10