StoryEditorOCM
Arhivakakav frajer!

MINI John Cooper Works ima najsnažniji motor ikad i neodoljiv dizajn

Piše PSD.
19. svibnja 2015. - 18:57
Najnovija i ujedno posljednja inačica vrhunskog sportaša u segmentu malih automobila MINI John Cooper Works kombinacija je izvornog trkaćeg osjećaja i premium karakteristika.

Iznimno zabavna vožnja i ekskluzivna privlačnost temelji se na tehnologiji motora, ovjesa i aerodinamike koja je izvedena izravno iz automobilističkih utrka, kao i na dizajnerskim obilježjima vanjštine i unutrašnjosti specifičnim za model.

Najsnažniji motor ikad ugrađen u serijski model MINI-ja je 2.0-litreni 4-cilindarski TwinPower Turbo snage 231 KS, koji je potpuno usmjeren na performanse, a ima i iznimno uzbudljiv zvuk zahvaljujući specifičnom dizajnu klipova, turbopunjača i ispušnog sustava, uz kombiniranu potrošnju goriva od 6,7 l/100 km, te emisiju CO2 od 155 g/km.



Snaga motora povećana je za 10 posto u odnosu na prethodnika, maksimalni okretni moment povećan je za 23 posto, na 320 Nm, 6-stupanjski ručni mjenjač je standardni, dok je 6-stupanjski Steptronic sportski automatski mjenjač opcijski.

Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 6,3 sekunde (0,2 s manje od prethodnika) s ručnim mjenjačem ili 6,1 s (0,6 s manje od prethodnika) s automatskim mjenjačem uz maksimalnu brzinu od 246 km/h. Potrošnja goriva i emisija CO2 s automatskim mjenjačem smanjena je za otprilike 20 posto, na 5,7 l/100 km i 133 g/km.

Tehnologija ovjesa precizno je usklađena sa snagom i performansama karakterističnima za motor – novorazvijene Brembove sportske kočnice, ekskluzivni 17-inčni naplatci, elektromehanički servoupravljač sa Servotronicom, dinamička kontrola stabilnosti (DSC) s dinamičkom kontrolom trakcije (DTC), elektronička kontrola blokiranja diferencijala (EDLC) i Performance Control. Dynamic Damper Control dostupan je i kao dio dodatne opreme.



Prepoznatljiv je i izgled zbog dizajna specifičnog za model i opreme. Tako su LED prednja svjetla s bijelim pokazivačima smjera, obrubi kotača s prepoznatljivim konturama, rešetka hladnjaka, bočni pragovi i prtljažnik s oznakama John Cooper Works, sportski ispušni sustav s posebnim ispušnim cijevima...

Karakteristični detalji za sportski automobil prisutni su u unutrašnjosti. Ekskluzivna John Cooper Works sportska sjedala s integriranim naslonima za glavu, ulazni pragovi, upravljač s multifunkcijskim tipkama i polugicama za izmjenu brzina u kombinaciji sa Steptronic sportskim automatskim mjenjačem sa šest brzina, ručica mjenjača, zasloni na instrumentnoj ploči, obrub središnjeg zaslona u dizajnu specifičnom za model, papučice od čelika, antracitni krov, MINI Driving Mode načini vožnje, standardni su.



Standardna sigurnosna oprema uključuje prednje i bočne zračne jastuke, bočne zavjese, kontrolu pritiska u gumama i djelomično aktivnim poklopcem motora za optimiziranu zaštitu pješaka.

Visoko kvalitetni dodaci za povećani užitak u vožnji, udobnosti i sigurnosti su: Park Distance Control, parking assistant, stražnja kamera, Driving Assistant uključuje aktivni tempomat koji koristi kameru, upozorenje na nalet na vozilo ili pješake s pripremom za kočenje, automatsko uključenje dugih svjetala i prepoznavanje prometnih znakova, paket svjetala s LED unutarnjim svjetlima, električno pokretani stakleni krov, unutrašnja i vanjska zrcala s automatskim zasjenjenjem, grijanje sjedala, dvozonski automatski klimatizacijski uređaj, navigacijski sustav, te crte na poklopcu motora.

Zdravko Juričko





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 13:26