StoryEditorOCM
Dalmacijamali i veliki junaci šmrkova

Vode daj, vode daj, Kaštela spašavaj!

Piše PSD.
11. svibnja 2015. - 17:35

Kaštela su minulog vikenda bila u znaku vatrogasaca. U povodu mjeseca zaštite od požara, kaštelanska Vatrogasna zajednica i sva tri kaštelanska DVD-a organizirali su pokaznu javnu vježbu, u kojoj su sve zainteresirane upoznali s dijelom svojih aktivnosti u spašavanju osoba i imovine, dok su oni najmlađi, mališani iz svih kaštelanskih dječjih vrtića, sudjelovali na šestoj po redu Maloj vatrogasnoj olimpijadi.

Svi oni koji su se okupili na portu u Kaštel Starom mogli su tako vidjeti kako izgledaju četiri osnovna segmenta u vatrogastvu, spašavanje iz vozila, gašenje požara na objektu, gašenje požara unutar objekta te djelovanje prilikom ekološkog onečišćenja mora. Osim pokazne vježbe, članovi DVD-a Kaštela, DVD-a Mladost i DVD-a Gomilica zainteresiranim su sugrađanima predstavili opremu kojom se koriste u svom radu te vatrogasna vozila, čemu su se najviše obradovali najmlađi Kaštelani. Isto tako, vatrogasci su pokazali svoju spremnost za nadolazeću ‘sezonu’ požara, za koju meteorološke najave govore da bi mogla biti „vruća“, za razliku od lani, kada su vremenske prilike smanjile broj požara na ovim područjima.

Apel prvog vatrogasca

Ovom prilikom glavni vatrogasni zapovjednik Kaštela Milivoj Taslak sve je građane podsjetio na njihove obveze i dužnosti, kako bi požara, a time i posla vatrogascima, bilo što manje.

- Za razliku od godina ranije kad je na snazi bila vremenski kraća zabrana loženja na otvorenom, ove godine zabrana paljenja vatre na otvorenim prostorima na snazi je od 1. svibnja do 31. listopada. U tijeku je dosta poljoprivrednih radova, no spaljivanje je zabranjeno i građani sav otpadni materijal moraju ukloniti na neki drugi način, bez spaljivanja, jer će u protivnom snositi zakonske sankcije. Ovim putem apeliram na sve stanovnike Kaštela da se pridržavaju propisa, obrate malo više pažnje, kako bi izbjegli sve probleme koje požari nose sa sobom - poručio je Taslak.

‘Vidi mi medalju’

Pokazati svoju spretnost i brzinu bio je jedan od glavnih zadataka šeste po redu Male vatrogasne olimpijade u Kaštelima na kojoj se okupilo oko tristo djece iz svih kaštelanskih vrtića. Unatoč vrućini, djeca su uživala u natjecanju i igri, posebice disciplinama koje su uključivale prenošenje vode i spuštanje novčića u nju, pa je bilo i mokrih nogu, a vrućina nije smetala ni publici, mahom roditeljima i prijateljima koji su ih došli bodriti i navijati s tribina za njih. Čak 28 ekipa okušalo se tako poput pravih vatrogasaca, šestu godinu zaredom, u vježbama prilagođenim njihovu uzrastu, poput preciznosti gađanja lopticom u kantu ili metu, trčanju štafete, rušenju čunjeva, odnosno boca, spajanju matica i vijaka..., a sve kako bi prikupili što više bodova i došli do pehara i nagrada.

A nagrade sponzora, odnosno medalje i diplome, dobile su sve ekipe, na opću radost mališana, no najspremnijima ipak su se pokazale ‘Pčelice’, koje su prikupile najviše bodova i osvojile prvo mjesto i veliki prijelazni pehar, koji im je uručio vatrogasni zapovjednik Milivoj Taslak. Drugoplasirana je bila ekipa ‘Mali Isus’, koju su također vodile časne sestre, dok je treće mjesto pripalo ekipi ‘Maslina - jutro’.

- Ajme, šta je vruće. Vidi mi medalju. Bili smo najbolji od sve dice iz našega grada. Jedva je čekan pokazat babi i didu - ushićeno nam je nakon dodjele medalja kazao mali Roko, koji je činio ovogodišnju najuspješniju ekipu.

Jakov Žarko
Božidar VUKIČEVIĆ
i JAKOV PRKIĆ/CROPIX


Nagrade malim literatima

Ovom prilikom uručene su i nagrade za najbolji likovni i literarni rad na temu vatrogastva osnovnoškolcima, a one su otišle u ruke Tome Jelavića, Ante Delića i Bepa Bedalova u kategoriji likovnih radova, dok su najbolje literarne radove imali Fanny Biljak, Andrej Kosjanenko i Nina Vučica.


Promidžba kroz igru i zabavu...

Ovo natjecanje samo je finale višemjesečnih priprema i prednatjecanja koja su djeca imala sa svojim tetama u vrtićima, iako bi svi željeli sudjelovati, premda je ovo za njih pomalo i naporno, ali na njihovim licima vidi se da uživaju zajedno s nama. Mjesec svibanj je mjesec zaštite od požara i Vatrogasna zajednica grada upravo i na ovaj način, kroz promidžbu i djelovanje s najmlađom populacijom, nastoji promovirati vatrogastvo na djeci prihvatljiv i pristupačan način, kroz igru i zabavu, a osmijeh na njihovim licima pokazuju da smo u tome i uspjeli - kazao je zapovjednik Milivoj Taslak.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:55