StoryEditorOCM
DalmacijaDan narcisa

Sve duži rokovi za nalaze papa-testa

Piše PSD.
26. siječnja 2015. - 19:46

Uz rak dojki, među najučestalijim opasnim bolestima kod žena je rak grlića maternice, koji se prevenira redovnim obavljanjem papa-testa. Na čiji se nalaz, jednako kao i na ultrazvučne preglede dojki, čeka sve duže.

– Na području gradova Sinja, Trilja i Vrlike i općina Dicmo, Hrvace i Otok ima oko 18.000 žena koje bi trebale raditi papa-test barem jednom u tri godine. U praksi je stanje posve drukčije, mnoge žene starije dobi nikada nisu radile papa-test. U mlađoj je populaciji drukčije. Neke od njih čak inzistiraju na tome da im se takav nalaz radi svake godine – rekao nam je sinjski ginekolog dr. Ivan Nasić.

3000 pregleda

– Prema podacima koji su meni dostupni, godišnje preko nas ginekologa koncesionara papa-testove obavi oko 3000 Sinjanki, a s obzirom na ukupnu populaciju, takvih bi pregleda trebalo biti više od 5500. Ginekolog uzima uzorak koji se šalje na analizu Zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split. Prije tri godine, kad je HZZO imao ugovore za takve analize s privatnim zdravstvenim ustanovama, nalaz smo imali za tjedan-dva. Tada su nas iz KBC-a Split zvali i molili da im što više uzoraka šaljemo na analizu. Otkako je HZZO otkazao suradnju s privatnim laboratorijima, na nalaz se čeka sve duže, danas već četiri, pet mjeseci. Žene koje imaju problema opravdano su nezadovoljne, pa one koje su u mogućnosti plaćaju privatne preglede – kaže dr. Nasić.
O problemu sa sve dužim čekanjem na nalaz papa-testa požalilo nam se nekoliko Sinjanki.

Ginekolog dr. Ivan Nasić
/Paun Paunović/CROPIX
– Ja sam u životnoj dobi kad moram kontrolirati svaku sumnju. Kada sam vidjela koliko moram čekati na nalaz papa-testa kod ginekologa koncesionara, otišla sam kod privatnoga ginekologa i obavila cijeli set pregleda. Uzeo mi je i uzorak za papa-test, a nalaz sam dobila za manje od sedam dana. Ja sam to mogla jer sam imala potreban novac, ali poznato mi je da mnoge žene zbog besparice moraju kod ginekologa kojega plaća HZZO, i kada on njihov uzorak pošalje na analizu, mjesecima čekaju nalaz iz KBC-a Split – kazala nam je jedna sredovječna Sinjanka.

Novac diktira stanje

I u ovom slučaju stanje i odnose diktira raspoloživi novac, nisu u pitanju sposobnosti ukupnog zdravstvenog sustava da uspješno i na vrijeme obavi te rutinske citološke preglede. Svaki taj pregled ima svoju cijenu, on košta, a ovlaštenim laboratorijima, u konkretnom slučaju Citologiji KBC-a Split, plaća HZZO.

Zapravo je sve duži rok za dobivanje nalaza papa-testa HZZO prebacio na ravnatelje bolnica. Odsjekao im je financijski kolač, od kojega u KBC-u Split više od 80 posto odlazi na plaće, a s onim što ostane moraju se podmiriti svi drugi troškovi.
U takvim okolnostima medicinari su prisiljeni raditi prioritete, pa su sve duži redovi i rokovi, ne samo kad su u pitanju nalazi papa-testa, samo neizbježna posljedica. A Dan mimoza je, čini se, tek smokvin list za prekrivanje stvarnog stanja.

toni paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:24