StoryEditorOCM
Dalmacijabez struje

Novost u Solinu: automati za plaćanje ‘misle’ na sunčani pogon

Piše PSD.
3. listopada 2014. - 10:17
Sredinom listopada u Solinu se uvodi novi model naplate na gradskim parkiralištima. Solin je možda među zadnjim gradovima koji uvodi ovakav sustav naplate, veli nam Ante Parčina, upravitelj Vlastitog pogona za obavljanje komunalnih djelatnosti grada pod kojim je i nova Služba naplate i kontrole parkiranja.

- Do sada smo imali dva izvanulična parkirališta s rampom, ali širi sustav naplate nije postojao. U novom sustavu ima 12 parkirališnih cjelina s ukupno 550 parkirališnih mjesta. Za sada, sve parkirališne površine spadaju u istu, prvu zonu, s jedinstvenom cijenom od 4 kune po satu, a vodili smo se donjim granicama susjednih gradova. Cijena dnevne parkirališne karte iznosi 48 kuna – navodi Parčina.

Informativni letci

Nabavljena je nova i suvremena oprema za samonaplatu - parkirališni automati, kojima ne treba strujni priključak, već rade na solarno napajanje, te sva računalna i programska oprema za rad službe. Zasad je postavljeno 12 automata, a uskoro će biti još dva. Privode se kraju, govori Parčina, i radovi na postavljanju vertikalne i horizontalne signalizacije, te označavanja svih parkirališnih mjesta s naplatom.

Da bi sve zakonski funkcioniralo, svemu su prethodili novi gradski propisi kojima se uređuje sustav naplate i kontrole parkiranja. Tako je uspostavljena i spomenuta Služba naplate i kontrole parkiranja čiji je voditelj Damir Katić, a imaju i referenticu, te pet kontrolora naplate. Svi su zaposlenici, osim novozaposlenog voditelja, preuzeti od solinske “Hvidre” i njihove tvrtke “Knez Domagoj”, koji su do sada provodili naplatu na dva izvanulična parkirališta u gradu.

- Svakako, imat ćemo razdoblje adaptacije građana na novi model naplate, jedno tjedan dana da se ljudi upoznaju i informiraju. Pripremili smo i informativne letke za građane, a svi važni podaci nalazit će se i na portalu grada – ističe naš sugovornik.

Povlaštene karte

- Za sada smo u prvoj fazi iz ovog sustava izostavili parkirališta uz stambene zgrade koja funkcioniraju kao javna parkirališta – kazuje Parčina.

Naravno, u novom sustavu naplate kod parkirališta koja su ušla pod sustav, svi stanari koji gravitiraju nekom kvartu mogu ostvariti povlaštene karte koje će iznositi mjesečno 30 kuna, dakle jedna kuna po danu.

- Temeljni cilj svih ovih odluka i novog sustava naplate je da se uvede red u prometu u mirovanju, a uprihođenim novcem će se parkirališta dalje održavati – zaključuje Parčina.

Mia Sesartić
Snimio Ante Čizmić / Cropix

Vrijeme naplate

Vrijeme naplate će zimi biti radnim danom od 7 do 19 sati (od 1. listopada do 31. svibnja), a u ljetnom razdoblju od 7 do 23 sata (od 1. lipnja do 30. rujna), te subotom od 7 do 17 sati. Naknada za parkiranje na javnim parkiralištima neće se naplaćivati nedjeljom i blagdanom.

Povlaštene karte i mjesta za invalide

Cijena mjesečne povlaštene karte za stanare iznosi mjesečno 30 kuna, a za pravne osobe sa sjedištem na području Grada 150 kuna. Na parkiralištima su predviđena i mjesta za invalide. Povlaštena mjesečna karta za osobe s invaliditetom iznad 50 posto koje imaju prebivalište na području grada iznosi 25 kuna. No, na parkirališnim mjestima rezerviranim za invalidne osobe ne provodi se naplata za invalidne osobe koje posjeduju znak pristupačnosti za invalide vidno istaknut na vozilu.

Parkirališne cjeline

Ulična parkirališta su Ulica kralja Zvonimira, prvi dio do Gradine, te Ulica dr.Franje Tuđmana, Ulica kralja Zvonimira - drugi dio (od Ulice dr. Franje Tuđmana do Polcijske postaje Solin). U izvanulična parkirališta spadaju: Ulica Stjepana Radića – Gradska uprava Solin; Ulica kralja Zvonimira – Poslovni centar Solin; Ulica kralja Zvonimira - pored dućana Tommy; Ulica kralja Zvonimira – park na ulazu u Grad; pored igrališta NK “Solin”; ulica Put Majdana – pored OŠ “Don Lovre Katić”; Ulica Marka Marulića (“Glorijet”); te parkiralište uz sportsku dvoranu na Arapovcu koje će biti etažno i gdje će se naplata posebno regulirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:54