StoryEditorOCM

Sinj: izložba o viteškim igrama, knjiga o filmu u NDH...

Piše PSD.
30. srpnja 2014. - 00:54
Viteško alkarsko društvo u utorak navečer je u povodu nadolazeće 299. Sinjske alke u Alkarskim dvorima priredilo izložbu fotografija o viteškim igrama "Trka na prstenac" koja se igra u istarskoj općini Barban, La Sartiglia na Sardiniji i Sinjskoj alci.

S udrugama koje organiziraju "Trku na prstenac" i La Sartigliu sinjski su alkari potpisali povelju o prijateljstvu i suradnji. Kroz izložbu željeli su približiti igre iz Istre i sa Sardinije sinjskoj publici.

Više su o svemu govorili dr. sc. fra Josip Dukić te mladi magistri politologije Anđela Tadić i Jakov Žižić.

U nastavku istoj je publici predstavljena knjiga povjesničara hrvatskog filma Daniela Rafaelića "Kinematografija u NDH".

Galerija Sikirica u Alkarskim dvorima bila je domaćin tribine naslovljene "Kultura sjećanja".

Skupina mladih Sinjana pokušala je doći do saznanja kako se u lokalnoj zajednici gleda na pojedince iz zajedničke povijesti te kako politički i simbolički posreduju ta svoja gledišta.

Kao primjer poslužila su sjećanja na tvornicu Dalmatinku kao industrijsku baštinu, a kroz nju i socijalnog stanja kroz povijest radništva i zapošljavanja, rješavanje stabenih potreba, društvenog i osobnog standarda, emancipacije žena i drugog.

Toni Paštar
Foto: Arhiv CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:10