StoryEditorOCM

HGSS-ovci iz jame kod Imotskog spasili hrvatskog ovčara

Piše PSD.
27. travnja 2014. - 23:42
HGSS Makarska je u 11,15 zaprimila dojavu radnika Županijskih cesta Split koji su tražili njihovu pomoć jer su, radeći na državnoj cesti Imotski – Lovreć, na Crvenom klancu kod Berinovca  čuli lavež koji je dolazio iz jame u blizini prometnice.

U akciju su  odmah krenula trojica pripadnika HGSS Stanice Makarska, obavještajne točke Imotski, Ante Kukavica, Antonije Tolić i Veljko Ujević, koji su do otvora jame stigli u vrlo kratkom vremenu.

Kako se radilo o manjem speleološkom objektu, jedan spašavatelj se spustio na njeno dno i tamo pronašao uplašenog hrvatskog ovčara koji je najvjerojatnije sam upao u jamu duboku šest metara.

No, ne isključuje se i mogućnost da je pas bačen u jamu. S obzirom na blizinu ceste, jama je zatrpana raznim otpadom pa su uvjeti izvlačenja psa bili otežani. Životinja je izvučena i predana djelatniku općine Lokvičići na brigu do dolaska specijalizirane tvrtke koja udomljuje pse.

– Da, izveli smo tu akciju brzo, svjesni da je svaki trenutak važan za nesretnu životinju. Hvala i radnicima koji su dojavili za ovaj slučaj. Mi ćemo i ubuduće dolaziti na slične akcije, a naš je apel da  naši sugrađani više skrbe za svoje kućne ljubimce, riječi su Ante Kukavice.

Treba napomenuti da je  na širem području Imotske krajine i do sada zabilježeno nekoliko slučajeva bacanja pasa u kraške jame, ali i napuštanje ovih plemenitih životinja.

Prije neki dan neki neodgovoreni građanin ostavio je skoro cijelo leglo malih pasa tik do pogona firme Lasić Company u Glavini Donjoj kod Imotskog. Samo zahvaljujući radnicima te firme mali psi su spašeni. Također, podosta je i pasa lutalica koji hodaju prometnicama i opasni su i za vozače, ali i prolaznike.

Tekst i foto: Braco Ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 23:34