StoryEditorOCM
Dalmacija‘MERKELICA’ PRIJETI

Teška mehanizacija ostavila uništene putove: "Zatvorit ćemo vam cestu, pa vi dođite helikopterom!"

Piše PSD.
25. rujna 2013. - 15:21
Prije dva i pol mjeseca predsjednik RH dr. Ivo Josipović na Voštanima je pustio u rad vjetropark koji je izgradila tvrtka “Oštra stina”, a koji se sastoji od 14 vjetroelektrana ukupne snage oko 40 megavata. Mjesecima je taj dio Kamešnice bio među najvećim gradilištima u zemlji. Planinom je tutnjala teška mehanizacija, a kada su specijalni tegljači dovlačili 80 metara visoke i stotinjak tona teške stupove te agregate i propelere vjetroelektrana, policija je cestama kojima su tegljači prolazili uspostavljala posebne prometne režime.

Teška mehanizacija davno je napustila Kamešnicu. Ostale su vjetrenjače koje uz pomoć vjetra stalno proizvode električnu energiju.

Ostale su, međutim, i ceste za koje mještani Voštana i upućeni cestovni stručnjaci tvrde da su tijekom izgradnje pretrpjele velika oštećenja. Posebno je, tvrde, oštećena županijska cesta broj 6125 od državne ceste D-220 Trilj - Kamensko do Voštana, i to na potezu u dužini od oko dva kilometra koji je najintenzivnije koristila teška mehanizacija tijekom izgradnje vjetroparka.

- Ni prije početka izgradnje vjetroparka ovo nije bila autocesta, ali nije bila ovako ispucala niti je na njoj bilo udarnih rupa. Doslovno je uništena u dužini od oko dva kilometra. Čim počnu kiše, bit će puno gore. Razgovarala sam s gradonačelnikom Ivanom Šipićem. On mi je rekao kako mu je Iljko Ćurić, direktor tvrtke “Oštra stina”, obećao da će cestu popraviti. Vrijeme prolazi, a cesta je sve gora.

Zato sam uputila službeni zahtjev na adresu Grada Trilja. Ako nam se cesta ne popravi u što kraćem vremenu, na cestu ćemo postaviti brklju, a pravo prolaza imat će kome mi dopustimo – kaže Branka Babić, predsjednica Mjesnog odbora Voštana, kojoj sumještani tepaju Angela.

- Svaka joj čast. Ona je naša Merkelica. Bori se za svoje selo i naše zajedničke interese. Zato smo joj dali treći mandat prije nego Nijemci svojoj kancelarki – kaže Slavko Đonlić.

Sami sve financirali

A njegov prezimenjak Petar, zvani Pujsan, veli da Voštančanima nitko nikada ništa nije dao. Zato, kad im se nešto ošteti, kao sada cesta, oštećeno je njihovo. Sami su, tvrdi, financirali asfaltiranje ceste, dovođenje struje, telefona i sve drugo. Osim Slavka i Petra, na cestu su, na poziv predsjednice Babić, još izišli Petar, zvani Šukan, i Stipan Đonlić, a tu se zatekao i Ante Jukić iz Tijarice. Svi oni će, kažu, ako treba, već sutra staviti brklju. I držat će je sve dok im se cesta ne popravi. A ako je budu prisiljeni sami popravljati, onda će je samo oni i koristiti. A ovi s vjetroelektranama neka za obilazak svojih postrojenja koriste helikoptere.

- Istina je, o potrebi popravka ceste nekoliko sam puta razgovarao s Iljkom Ćurićem. To je županijska cesta. Zato ću poslije pisma predsjednice Mjesnog odbora Branke Babić odmah zatražiti od Županijske uprave za ceste da saniraju oštećenja – kaže gradonačelnik Trilja Ivan Šipić.

Šutnja iz ŽUC-a

- Da smo mi cestu uništili, sigurno bismo je i popravili. Rupa ima, ali bilo ih je i prije. Ja sam više puta obilazio cestu i nikakvih novih oštećenja nisam uočio. Želju mještana za novi asfalt i širu cestu ja razumijem, ali to nije naša obveza – kaže Iljko Ćurić. - Kaže Ćurić da njihova mehanizacija nije uništila našu cestu? A kuda su sve dovozili? Jesu li, možda, sve prevezli helikopterima. Ja ih nisam vidjela da lete. Ovo nije cesta napravljena za strojeve grdosije kakvima su oni njome mjesecima krstarili – kaže gospođa Babić.

Neslužbeno smo doznali da bi za novi asfaltni sloj na oštećenoj dionici ceste trebalo oko 400 tisuća kuna. Upit kako namjeravaju sanirati tu prometnicu, uputili smo Županijskoj upravi za ceste. Nisu se udostojili odgovoriti ni poslije desetak dana. Voštančani nam kažu kako su čuli priče da se u njihovu okruženju planiraju graditi nove vjetroelektrane.

- Prije nego počnu razmišljati o bilo kakvoj gradnji, neka najprije maknu onu vjetrenjaču na Križu – Tovarnici iznad naših kuća. Kad puše jak vjetar, a u nas je to česta pojava, ne može se živjeti od buke koju stvara – složno će sva četvorica Đonlića.

- Od ovih naših vjetroelektrana godišnje će triljski gradski proračun dobivati oko milijun kuna. Naravno da očekujemo da se dobar dio toga novca uloži u naše selo jer se taj novac i dobiva na naš račun. A što se tiče eventualne gradnje novih vjetrenjača, poručujem mogućem investitoru da ne ulazi ni u kakav posao ni u bilo kakve aranžmane s bilo kime dok ne sjedne s nama. Ili dogovor s Voštanama ili nikakve gradnje više nema – odlučna je voštanska “Merkelica”, uz neupitnu potporu svojih sumještana.

Toni Paštar
Snimio Mario Todorić/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:36