StoryEditorOCM
Dalmacijagotovo ljeto?

Ciklona Kolinda donosi grmljavinu, kišu i pad temperature

Piše PSD.
24. kolovoza 2013. - 13:11
Oni koji ne vole vrućine doći će na svoje ovaj vikend jer u Dalmaciju stiže ciklona Kolinda, a s njom kiša, grmljavina i pad temperature. Najavljuje to Marijan Tadin, sinoptičar Državnoga hidrometeorološkog zavoda Pomorskog centra, navodeći što nas čeka prije ciklone.

- Subota će u većini zemlje biti u znaku promjenjivog i oblačnog vremena, u Dalmaciji više sunca, no poslijepodne se očekuje kiša u Zagori - kaže Tadin. Do kraja dana se na sjevernom dijelu Jadrana očekuje jače naoblačenje sa zapada sa slabim jugom. Temperature će u gorskim krajevima još tijekom subote biti od 12 do 17 stupnjeva u gorskim predjelima, uz obalu i na otocima od 18 do 24 stupnja, a najviše dnevne temperature većinom od 26 do 31 stupnja.

Sinoptičku situaciju nad našim područjem pojašnjava Rade Popadić iz Udruge “Crometeo” otkrivajući kako ciklona Kolinda stiže iz Francuske.

- Dok nad Europom dominira vrlo snažna anticiklona s centrom iznad Skandinavije, u isto vrijeme, južnije od Islanda je jaka atlantska ciklona čija prostrana hladna fronta seže daleko na jug, prema Azorskoj anticikloni. Taj frontalni sustav sljedeća dva dana stići će do zapadnih obala Europe, a nova ciklona nastat će na području sjeverne Francuske. Ona će se vrlo brzo širiti prema jugu što će potaknuti pad tlaka zraka i nad Italijom i Jadranom, gdje će se frontalni sustav novonastale ciklone naći tijekom nedjelje, donoseći nam jaku promjenu vremena - najavljuje Popadić.

Promjenu vremena najavit će oblaci već na početku nedjelje pa će vrijeme biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja.

- Kiša, pljuskovi i grmljavina prvo će zahvatiti sjeverni i dio srednjeg Jadrana. Do večeri proširit će se na veći dio obale, a samo bi se na krajnjem jugu Dalmacije moglo zadržati suho. Ponegdje je moguće jače grmljavinsko nevrijeme te obilne oborine, i do 25 litara po četvornom metru - kaže Popadić.

Promjenu vremena označit će i jako jugo, kaže Marijan Tadin, a prema kraju dana jugo će ponegdje okrenuti na umjeren lebić. Temperature će biti nešto niže, no na jugu će se još uvijek držati oko 30 stupnjeva. Nakon promjene vremena u nedjelju, s kišom i grmljavinom ući ćemo i u zadnji tjedan u kolovozu, a prvi dio ponedjeljka bit će više u znaku kiše od drugog dijela dana.

Povremeni pljuskovi s grmljavinom očekuju se i u nastavku tjedna, no bez velikih oborina kao u nedjelju i ponedjeljak. Vrućem ljetu je sada definitivno kraj, no toplog ljeta itekako će još biti. Nakon završetka klimatološkog ljeta koje traje do 1. rujna čeka nas još lijepog i suhog vremena u rujnu s ugodnim temperaturama zraka i mora no bez velikih vrućina pa će ljubitelji mora i kupanja u rujnu itekako uživati.

OJDANA KOHAREVIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 06:32