StoryEditorOCM
Dalmacijajedini u hrvatskoj

Kaštela: besplatni parking još koji dan, a zatim sat pet kuna

Piše PSD.
14. kolovoza 2013. - 20:29
Došao je i tomu kraj. Kaštela više neće biti jedini veliki grad u Hrvatskoj koji na naplati parkiranja nije ubrao niti jednu jedinu kunu. Krajem prošlog tjedna ucrtana je horizontalna signalizacija parking-mjesta, i to na području bivšeg “Plavog Jadrana” u Kaštel Starom te parking-mjesta južno od zgrade Gradske uprave u Kaštel Sućurcu, čime su zapravo počeli radovi na sustavu naplate parkiranja na ove dvije lokacije.

- U prvoj fazi sustava naplate parkiranja, u Kaštel Starom ucrtano je oko 70 parkirališnih mjesta, dok su u Kaštel Sućurcu obnovljene linije dvadesetak parking-mjesta koje su se tu već nalazile ranije.

Mjesta za invalide

Sam sustav naplate parkiranja, ako sve bude prema planiranom, krenut će s radom za nekih mjesec dana. U tom razdoblju očekuju se potrebne suglasnosti i dozvole, isporuka uređaja, postavljanje vertikalne signalizacije, novi softwer, organizacija SMS broja i druge potrebne radnje kako bi sustav funkcionirao - izjavio nam je direktor Komunalnog poduzeća “Zeleno i Modro” Tihomir Brzović.

Direktor komunalnog napominje kako će se nakon puštanja u rad cijelog sustava najvjerojatnije obaviti i probni rad koji će trajati nekoliko dana, a građani će o svemu biti informirani navrijeme. Podsjetimo, Gradsko vijeće u travnju je usvojilo Odluku o organizaciji parkiranja, prema kojoj će se u prvoj fazi uvesti naplata parkinga na dvjestotinjak parkirališnih mjesta na bivšem “Plavom Jadranu” u Starom te na Obali kralja Tomislava i Ulici braće Radića u Sućurcu.

Cijena parkiranja do jednog sata iznosit će pet kuna, dok će 24-satno parkiranje u Kaštel Sućurcu koštati 50 kuna, a u Kaštel Starom 60 kuna izvan sezone te 75 kuna u sezoni.

Ukupno 15 parking mjesta bit će rezervirano za invalide, a uvest će se i povlaštena karta za one koji žive ili rade u blizini, ili parking mjesto često koriste. Parkiranje će se naplaćivati radnim danima u vremenu od 7 do 17 sati te subotom od 7 do 14 sati, dok nedjeljom i državnim praznicima naplate parkinga neće biti.

- Na ovome grad sigurno neće stati. Postepeno će se nakon prve faze raditi i na uvođenju novih mjesta za parkiranje, a konačni cilj nam je u dogledno vrijeme pokriti parkirališnim mjestima cijeli grad. Prilagodba građana je u cijeloj ovoj priči je važan faktor i zato se cijeli posao radi kroz nekoliko faza - zaključio je Brzović.

Kod škole bez plaćanja

Na traženje vijećnika, između ostalog i Nives Vilić, dio parkirališnih mjesta kod osnovne škole u Kaštel Sućurcu neće se naplaćivati već će služiti za kratkotrajno zaustavljanje roditelja koji djecu dovoze ili odvoze iz škole.

Mjesečna karta 110 kuna

Povlaštena parkirališna karta za građane u obližnjim stambenim objektima koštat će mjesečno 110 kuna, dok će obrtnici i pravne osobe koji imaju sjedište u blizini parkinga za to izdvajati 400 kuna mjesečno. Cijene su određene i za sve ostale kategorije onih koji imaju pravo na povlaštenu parking kartu.

U Splitu od 10 do pet kuna

U Splitu je, radi usporedbe, cijena do jednog sata parkiranja na Rivi 10 kuna, a za svaki daljnji sat 15 kuna. Na ostalim parkralištima u Gradu Splitu cijene variraju ovisno o položaju. Tako je, primjerice, na parkiralištu u Vukovarskoj cijena do jednog sata 7 kuna, dok je mjesečna pretplata za stanare susjednih zgrada 175 kuna. Na Kragićevoj poljani cijena do jednog sata je šest kuna, a za stanare 105 kuna. No, u Boškovićevoj je cijena jednog sata pet kuna.

Jakov Žarko


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:20