Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 09.03.2013. u 22:46

zamalo umrla

Glorija Vukman: Ostavili su mi gazu u rodnici nakon poroda; Dr. Strinić: Dogodi se jednom do dva puta godišnje

Glorija Vukman: Šivala me neka plava doktorica, ali ne znam joj ime...

Glorija Vukman, tridesetogodišnjakinja iz Seget Vranjice kraj Trogira, veli kako se samo zahvaljujući Bogu i “ludoj” sreći rodila po drugi put. Porod u ovoj priči ipak vodi glavnu riječ. Naime, umjesto da Glorija uživa u ponovnoj ljepoti majčinstva, ona je od 20. veljače, kada je na svijet donijela malenu Gabrijelu, proživjela pravi pakao.

Svakodnevno se previjala od bolova, toliko da u naručaj nije mogla uzeti svoje novorođenče, niti ga podojiti. Pored visoke temperature s kojom je ratovala, pritisak i bolovi u donjem dijelu trbuha, prepričava nam, bili su nesnosni, dovodili su je do suza, pa se njezin suprug Špiro prije nekoliko dana odlučio obratiti privatnoj ginekologinji za pomoć.

Tijekom pregleda liječnica je ustanovila kako je Gloriji prilikom šivanja međice u rodilištu KBC-a “Split” u rodnici ostavljena sterilna gaza. Šok i nevjerica obuzeli su supružnike kada su vidjeli gazu koju je Gloriji izvadila ginekologinja, dugačku desetak centimetara te natopljenu krvlju, toliko neugodna mirisa da su, kažu nam, morali začepiti nos.

- Da je došla samo dan kasnije na pregled, najvjerojatnije bi bilo prekasno - to nam je kazala ginekologinja koja je bila u čudu kako je moja supruga uopće ostala živa. Ubila bi je sepsa, a ja bih s dvoje male djece ostao bez supruge - vidljivo potresen kazuje Špiro.

Bolnicu neće tužiti

Dodaje kako neće ići u “rat” s bolnicom i tužiti je, već da je želio javno progovoriti o nemaru koji se tamo događa. - Sve da se dogodilo i ono najgore, ne bih nikoga tužio i tražio novac, jer mi nitko ne bi mogao vratiti suprugu. Dobro je kad je sve ovako “ispalo”. Zato neka ova naša “priča” bude jedno veliko upozorenje za savjesniji i odgovorniji odnos liječnika, medicinskih sestara i drugog osoblja kako prema rodiljama, tako i prema drugim pacijentima - ističe Špiro.

Pokazao nam je otpusno pismo u kojemu stoji kako je njegova supruga na Klinički odjel za porodništvo primljena 20. veljače, kada je i rodila u 12 sati i 35 minuta, te da je otpuštena 23. veljače. Pored podataka o novorođenčetu te o kontroli preporučenoj za 6 tjedana - na otpusnom pismu stoji potpis dr. Ante Radića, specijalista ginekologije. Glorija nam je ispričala tijek događanja otkako je 20. veljače došla u bolnicu.

Dr. ginekolog Tomislav Strinić
- Oko 10 sati ušla sam u “boks”. Ginekolog Radić “probio” mi je vodenjak i otišao. Ostale su babica i dvije medicinske sestre. Imena im ne znam. Rodila sam prirodnim putem, malo teže doduše, ali sve je dobro prošlo.

”Šivala” me je neka “plava” doktorica čije ime također ne znam. Vidjela sam kako je babica koja me je porodila izvadila jednu sterilnu gazu - prisjeća se Glorija. Nastavlja kako ni u viziti, koja se radi svakog jutra, tijekom boravka na odjelu, nitko od liječnika ništa nije primijetio.

Kada je nakon tri dana došla kući, počela je njezina golgota.

- Znam neke stvari, jer sam već rodila. Posumnjala sam da su mi se možda “punti” upalili, da me zato boli, stišće i pritišće. Ali, sve mi je to bilo nekako čudno.

Naime, imala sam neki čudan, neugodan miris. Po nekoliko puta na dan sam se tuširala, ali on nije nestajao, dapače - pripovijeda nam Glorija. Povišenu je tjelesnu temperaturu pripisala utjecaju svojih ukućana, koji su se borili s virozom.

Briga za nevjestu

- Eto, pokazalo se da je to sve bilo od gaze koja mi je ostavljena i zbog koje sam mogla umrijeti - bolno će Glorija koja je vidljivo iscrpljena te se još bori s visokom temperaturom, pije antibiotike i lekadol, te, kaže, moli Boga da se dodatno nešto ne iskomplicira.

- Ovo je grozno što se dogodilo! Zbog nečije nepažnje i neodgovornosti mogli smo ostati bez nevjeste - ogorčena je i Glorijina svekrva Ivanka. - Ljuta sam i na one u bolnici, ali i na patronažnu sestru iz trogirskog Doma zdravlja, koja ju je posjetila samo dva puta nakon izlaska iz rodilišta, a morala je više - kazuje baka Ivanka.

- Sreća da je Glorija bila zdrava i jaka, inače bi bilo zlo - dodao je svekar Frane. - Nećemo nikoga tužiti! Neka ovo bude jedna velika pouka i ne ponovilo se više nikome nikada - istaknuo je. Našalio se kako je njegova majka rodila desetero djece kući, a ne u rodilištu, i da je sve prošlo u redu. Žalosno je da se u današnje vrijeme ovo događa - zaključio je.

GORDANA DRAGAN
SNIMIO JOŠKO ŠUPIĆ/CROPIX

Dr. Ante Radić: Javite mi se u nedjelju

Stupili smo u kontakt i s prozvanim dr. Antom Radićem, koji nas je zamolio da mu se javimo u nedjelju, kada je dežuran. Ne želi, naglasio je, izjave davati telefonom, već u razgovoru u četiri oka...

Dr. Strinić: Dogodi se jednom do dva puta godišnje...

O cijeloj smo priči informirali predstojnika Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split, prof. dr. Tomislava Strinića, koji takve slučajeve pripisuje doslovno kroničnom nedostatku osoblja. Primjerice, rodilište u Petrovoj u Zagrebu ima godišnje tisuću poroda manje nego splitsko, ali imaju zato 50 specijalista i 80 medicinskih sestara više...

- Nije uputno i ne savjetuje se stavljanje tampona prilikom šivanja ureza međice. Ali, liječnici su ponekad prisiljeni uraditi to zbog krvarenja iz maternice. Tada im tampon služi kako bi prikazali mjesto gdje stavljaju šavove - pojasnio nam je postupak šivanja prof. Strinić.

- Dogodi se da mala, krvlju natopljena gaza ostane nezamijećena, ali to se događa iznimno rijetko. Prema mojoj procjeni, oko jedan do dva puta godišnje, a godišnje imamo više od 4700 poroda - kazao je predstojnik Klinike.

- Budući da se ova gaza nalazi u rodnici, ona se zapravo nalazi u vanjskom svijetu i nikada ne dovodi do ozbiljnijeg stanja - zaključio je.M. Budimir


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: Tirolka | Komentirano: 12. ožujak 2013. 10:07
Dragi komentatori, pomalo ste svi u pravo i niste. Mislim da je to složeni problem: 1. dio osoblja ne mari, 2. osoblje je preopterećen zbog dugih smjena i manjka osoblja, 3. zadnji pregled prije otpusta treba detaljnije raditi i otpust je dosta rano u omjeru s drugim zemljama, 4. žene trebaju biti bolje upućene da bi same prepoznale moguće komplikacije (Ne mislim da treba poseban tečaj, ali neka ginekolog upozori prije odlaska u bolnicu na sve moguće komplikacije ili možda da se svim rodiljama dijeli neke detaljne brošure s informacijama za prevenciju takvih slučajeva), 5. žene i same moraju sebe bolje promatrati, kamo joj pameti da joj nije palo na pamet da ima dolje neku infekciju (nije ni bitno kojeg razloga) - sama smrad koju ne može isprati je dovoljan dokaz!, i kad nije babica našla - ma ona nije doktorica - ajde odmah u svog ginekologa da te detaljno pregleda i ne daj da te odbije pregledati, jer je to tvoje pravo, ako smatraš da ti nešto nije u redu, mora te primiti! Ja sam rodila troje djece u Splitu, treće u novom rodilištu i smatram da se sve već puno poboljšalo kad se gleda kako je bilo. Mislim da trebamo svi bolje surađivati, doktori, sestre i pacijenti, boriti se u zdrvstvu najviše protiv recesiju da se može investirati što bolje moguće u daljnje poboljšanje, više obrazovati ljude u vezi sa zdravstvom, kako bi se lakše spriječilo takve komplikacije zbog desinformiranosti (brošure, detaljnije informacije liječnika pacijentu, neke nove emisije kao ona Dokrora OZ-a itd. - usput: i zdravsteveni odgoj u školi je s toga super novost!) - Kad se male ruke slože - sve se može, sve se može!
Komentar od: amplituda | Komentirano: 10. ožujak 2013. 22:02
Nepiswoman totalno si u pravu. Ja sam se dugo mislila hocu li nesto poduzeti, bilo mediji bilo tuzba. Ali kad je covik bolestan i prepun obaveza nije mu do nicega, nego do zdravlja.
============
Tocno tako i kod mene, moga san ih tuzit ali kad si bolestan nemas energije za provodit vrime po sudu. a nasi sud se otegne, cekas po hodnicima , odgadjaju se rasprave....
Komentar od: Priskaa | Komentirano: 10. ožujak 2013. 21:11
Nepiswoman totalno si u pravu. Ja sam se dugo mislila hocu li nesto poduzeti, bilo mediji bilo tuzba. Ali kad je covik bolestan i prepun obaveza nije mu do nicega, nego do zdravlja. Jos kad vidis po medijima tuzbe u kojima su ljudi tesko stradali kako im nestaju nalazi i medicinska dokumentacija, kako jedan drugog pokrivaju,kako pacijente pokusavaju prikazati psihicki nestabilnim, dodje ti zlo i zgadi ti se sve...Mladoj mami cestitke i svaka cast!!!
Komentar od: nepiswoman | Komentirano: 10. ožujak 2013. 18:52
drage komentatorice, sve ste u pravu, težak je to posao i dežurstva su duga, ali da je ova žena za dan-dva osvanila u šonetama, ne znam bi li bilo takvog razumijevanja. ja mislim da je nemar prisutan uvik kod istih likara, i te triba prozvat imenom i prezimenom, da ne blate ostale liječnike koji se svojim poslom bave časno, bez mita i bez ponižavanja pacijentica. a takvim ima, u velikom broju.
Komentar od: Priskaa | Komentirano: 10. ožujak 2013. 17:07
Ok 24 sata dezurstvo je ludost totalna. Ja ni na faxu nisam mogla ucit cilu noc pa ujutro izac na ispit jer bi me san slomio. Imam osjecaj da su lijecnici u KBC u nekom tihom strajku. Uopce ne razgovaraju s pacijentima, odradjuju kao na traci bez emocija, bez trunka suosjecanja. Stede na pretragama, ne vade krv, ne salju na UZV. Temperaturu ignoriraju i smanjuju analginima. Mladi lijecnici na hitnoj falivaju u dijagnozama, kad se stvar zakomplicira onda se izvlace da ne mogu svima vadit krv. Ali na hitnu valjda dodjes 4-5 puta u zivotu jer ti je stvarno nesto...Ja sam frisko iz KBC-a i ako bas nije hitno, informirajte se kod koga cete ici..Sestre su ljubazne cak duhovite, od njih 8, 7 su cista 5. Rade ko pasi, dijele lijekove, hranu, ciste pelene i namjestaju krevete. Sobe su prepune,zajedno su pacijenti s blazim dijagnozama i umiruci sto je strasno. Dr.vidis cilih minut i po na visiti.Nakon hitne teske operacije cekas 2 dana da ti uopce kazu sto su ti radili i odstranili jer je vikend.Hrana odlicna i obilna...
Komentar od: Priskaa | Komentirano: 10. ožujak 2013. 16:37
Vrhunski uredjeno rodiliste, a ponasanje i strucnost 0 bodova. Jos me jeza prodje od pomisli na moj inducirani porod i nehumano ponasanje lijecnika i babica. Od epiziotomije i nakon 3 godine imam posljedice. Rezu skoro sve jer im je tako lakse, jer je babicama lino masirat zenama medjicu. Ne koriste bazen ni stolcic za porodjaje, niti lopte za pilates na kojima bi se zene brze otvarale. 10 sati lezis prikljucen na Ctg i ne daju ti hodat, a hodanje ili cucanje je najbolji polozaj za otvaranje. Muza puste tek zadnji tren, a bio bi puno potrebniji tijekom trudova jer od njih nema koristi. Epiduralnu dobit je lutrija, dok se u Zagrebu podrazumijeva da uz inducirani porod ide epiduralna zbog smanjenja traume zene i bebe. U St-rodilistu trauma i humanost uopce nisu bitni, bitno je prezivit i molit Boga da ti beba nema krvarenje u mozgu. Na carski mozes ici jedino ako umires ili platis 500 Eur (moja cimerica u sobi platila unaprid)
Komentar od: amelija | Komentirano: 10. ožujak 2013. 16:33
Ne branim ginekologe, ali pogledajte to iz njihove perspektive. Ja sam u rodilište bila primljena jednu srijedu ujutro jer sam se otvarala. Trudovi nisu bili jaki sve dok mi u ponoć nije pukao vodenjak. Ušla sam u boks i brzo rodila. Nisam željela da me režu, i poslušali su me. Pri porodu sam popucala toliko da su me tri sestre šivale, bolje reći teškom mukom su me uspjele zakrpat. Na jutarnjoj viziti, znači četvrak oko 9 h mi je došla ista liječnica koja me je dan prije primila u rodilište. Njena smjena, tj. dežurstvo su upravo završavali. Dakle, bila je dežurna 24 sata. Pođimo svi od sebe. Tko može biti skoncetriran 24 sata na svoj posao? Nisu krivi liječnici, već sustav i onaj tko im je odredio da ljudski život bude u rukama premorenog čovjeka.
Komentar od: hera | Komentirano: 10. ožujak 2013. 16:03
Nepis, ja bi rekla da su kod nas sve kandidati za rezanje. Oni to rutinski.
Komentar od: amplituda | Komentirano: 10. ožujak 2013. 12:59
Ova zena u prici je predugo cekala, tek rodila i pod temperatiurom pa da nema ko da je obidje nego mora na privatni pregled??? katastrofa.
na prvi pogled se moze vidit da li su se punti upalili
Komentar od: amplituda | Komentirano: 10. ožujak 2013. 12:57
rezu se da doktorima brze prodje vrime, pukne mozda jedna od milion a to je osobni rizik ko u svemu.
Ko nije vidio u radjaoni kako se sestre deru na zenu kojoj je pukao vodenjak da sta im je uneredila krevet e taj ne zna sta je splitska ghovno od bolnice
Komentar od: ThinkVision | Komentirano: 10. ožujak 2013. 10:59
nepiswoman

znam koliko znaš i ti. većinom ih režu da se ne dogode prevelike lasceracije (jer kada se dogodi zvjezdasta razderotina onda je teže njeno zacjeljivanje nego kod pravilnog reza) ali i da s godinama imaju manje problema s mokraćnim mjehurom.
postoje dvije struje (rezati ili ne) i nisam iz medicinske struke da mogu zagovarati jednu ili drugu.
Komentar od: | Komentirano: 10. ožujak 2013. 10:51
Definitivno ovakve stvari trebaju ići u javnost. Previše se ovakvih situacija događa a premalo ljudi idu u javnost sa tim misleći da su doktori bogovi koji sve znaju a puk je neuk i neobrazovan i jer se protiv doktora ne smije ništa reći nego šutit i misliti uf,na kraju je sve dobro prošlo. A pogotovo u situaciji kada imaju ludu sreću pa na kraju ispadne sve dobro, kao u situaciji dotične rodilje kojoj je organizam bio dovoljno jak da se bori sa infekcijom i mogućom sepsom koja bi uslijedila a onda i najgorim mogućim ishodom. Treba ići i sa tužbama za nemar, neodgovornost, aljkavost i nestručnost a ne braniti to osoblje razlozima poput ovih debila tipa sranja se događaju i koliki je proračun bolnice. Glupost i idiotizam nekog papana koji sigurno radi tamo u bolnici i na taj način brani one koje Mi plaćamo i nije nas brige koliko košta gaza jer se iz naših plaća izdvaja novac za te gaze !
Vidio bih tog Strinića da njemu ostane krvava gaza u dupetu nakon operacije hemoroida i da ima jake bolove i temperaturu ! Tom rodilištu je uzalud najmodernija zgrada kada je kadar koji tamo radi loš i nediscipliniran. Najmodernija stolica za rađanje je na spojevima puna skorene krvi (toliko o higjeni). Tamo se ne zna pri porođaju ko je sestra a ko babica, ko je doktor a ko specijalizant. Važno da osoblje dolazi na porođaj tek kada žena skoro sama rodi, jer i po sat vremena niko ne poviri u box, dolaze punih usta zvačući jer ih je diglo sa marende, bez maske na licu, treba ih vući za rukav da rade posao za koji su plaćeni. Čast odjelu neonatologije, to je potpuno drugi svijet, oni uvijek moraju popravljati sranja koji ovi mesari iz rađaone naprave, i funkcioniraju potpuno drugačije, ljudski i odgovorno
Komentar od: nepiswoman | Komentirano: 10. ožujak 2013. 9:51
i molim odgvor, zašto se žene režu, koje žene su pravi kandidat za strigutanje?
Komentar od: nepiswoman | Komentirano: 10. ožujak 2013. 9:51
@ThinkVision, ti si neki stručnjak za sve? koliko su puta tebe rezali? koliko punata imaš? jesu li te ostavili na stolu, pa se vratili nakon uru sašit te, jesi li od te ugode skakao više od Blanke? a?
srića za ženu da je spasila glavu, a nered i nerad moraju se kažnjavat, a ne govorit da se to događa koji put godišnje.
Komentar od: ThinkVision | Komentirano: 10. ožujak 2013. 9:31
Nisu se doktori pretvorili u bankomate (barem ne većina njih).

žao mi je žene. dogodili joj se sranje i dogodit će se još mnogima jer nas još uvijek ne liječe nepogrešive mašine.

Žene se režu zbog drugih razloga. One koje se ne treba rezat onda njih ne režu.
A kakav bi bio naslov u slobodnoj da se neka žena nije rezala pa da su stradali i ona i dijete?

Što je ovo, medijski linč? netko od slobodne nije dobio tretman kakav je očekivao pa je počeo tjedan napadanja na doktore.

ako već mislite napadat doktore i sestre ajde lijepo pogledajte koliki je proračun bolnice i za što se sve treba potrošiti pare tj. koliko koštaju svi troškovi počevši od gaze i flastera pa da popravaka ct-a, magneta itd. pa ćete vidjeti da smo mi jedna mala jadna prchija i da nam je još uvijek dobro.
Komentar od: amplituda | Komentirano: 10. ožujak 2013. 9:14
da ne režu ne bi morali ni šivati toliko
============
Tocno tako, Sve su podredili tome da sto brze ide, zarezu svaku zenu jer im se neda gubit vrime na nju. Sva medicina se pretvorila u doktore bankomate koliko para ubacis u njih toliko ti vremena posvete. narod je kriv sto suti i ne zali se.
Komentar od: kresica | Komentirano: 10. ožujak 2013. 7:55
moze bit ta plava da je dr. Maric
Komentar od: trlebrlebrle | Komentirano: 10. ožujak 2013. 6:24
Sefu ginekologije je sve normalno i dogadja se. Kako visoko postavljeni standardi. Koliko propusta,ali kritickog osvrta na svoje postupke niti malo. Sramota.Na tom odjelu se ocito vode onom bit ce sto bude odnosno sve je u Bozjim rukama kad udjes tamo.

http://www.jutarnji.hr/doktor-tomislav-strinic-i-boris-delic-idu-na-sud--optuznica-tereti-splitske-lijecnike-da-nisu-prepoznali-rizicnu-trudnocu-/1036573/
Komentar od: hera | Komentirano: 9. ožujak 2013. 23:21
da ne režu ne bi morali ni šivati toliko
Komentar od: marisol5 | Komentirano: 9. ožujak 2013. 22:53
Dogodi se njima to malo više puta godišnje, sramota bez opravdanja!