Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 05.03.2013. u 17:53

Linić traži rješenje za opterećene građane: Razmatramo ograničavanje kamata na stambene kredite

foto: cropix
Minus na tekućem računu građana koji prelazi jednu plaću ne može biti jednostrani akt banke nego ga treba regulirati kreditnim aranžmanom između banke i potrošača, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski ministar financija Slavko Linić, prenosi Jutarnji list.

Naš je prijedlog da bi se u idućih godinu dana minus na tekućim računima građana morao smanjiti na najviše jednu plaću, a da se sve ostalo mora regulirati kroz redovni bankarski ugovor . Kod minusa na tekućim računima imamo jednostrane odluke banaka, koje same odlučuju kada će kome smanjiti ili povećati minus , a mi smatramo da to ne smije biti jednostrani akt nego dogovor", izjavio je novinarima Linić, koji je u Bruxellesu sudjelovao kao promatrač na sastanku ministara financija zemalja članica Europske unije.

Linić kaže kako će inzistirati da sve što prelazi visinu jedne plaće mora biti stvar dogovora o kreditnom aranžmanu, o potrošačkom kreditu između banke i građana i onda se mora znati rok i veličina otplate.

Ministar financija nada se da će takav prijedlog prihvatiti i Hrvatski sabor koji će raspravljati o prijedlogu zakonskih izmjena.

Potvrdio je kako se razmatra i mogućnost ograničavanja visine kamata na stambene kredite.

"Pokušavamo zajedno s bankarskim sustavom i s Hrvatskom narodnom bankom vidjeti možemo li na neki način ograničiti kamate na stambene kredite jer su to dugoročni krediti. S obzirom na golema opterećenja građana pokušavamo tu pronaći rješenje, vezati se uz neku referentnu kamatu", rekao je Linić.

(JL)


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: jmazalin1990 | Komentirano: 5. ožujak 2013. 22:49
Ne skreći teeme stanja u državi na banke i tekuće račune,brini o dugu RH za koji su te građani izabrali da ih rješiš a ne petljaš se u osobne minuse gradjana do koje si ih i sam doveo poskupljenjem pdv,struje,vode,hrane itd.Narodu daj posla a ne praznih priča i obećanja!!!
Komentar od: jmazalin1990 | Komentirano: 5. ožujak 2013. 22:41
n
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 5. ožujak 2013. 18:24
Caja
pusti čovika
..
on će sad mislit
godinu ,dvi..
taman do kraja mandata..
Komentar od: cajaaa | Komentirano: 5. ožujak 2013. 18:13

Linić ovo, Linić ono, a gdje su rezultati - nista konkretno.
Sve ka nesto meditira. Kume, triba se uvatit posla, a ne meditiranja.