Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

SMS komentar

Žužul škarta Bellea. Neka ga sad Hajduk dovede ka veliko pojačanje, pa će nakon tri miseca raskinit ugovor. Dino, Spinut

Kako poslati komentar

Hrvatska

Objavljeno 05.03.2013. u 17:53

Linić traži rješenje za opterećene građane: Razmatramo ograničavanje kamata na stambene kredite

foto: cropix
Minus na tekućem računu građana koji prelazi jednu plaću ne može biti jednostrani akt banke nego ga treba regulirati kreditnim aranžmanom između banke i potrošača, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski ministar financija Slavko Linić, prenosi Jutarnji list.

Naš je prijedlog da bi se u idućih godinu dana minus na tekućim računima građana morao smanjiti na najviše jednu plaću, a da se sve ostalo mora regulirati kroz redovni bankarski ugovor . Kod minusa na tekućim računima imamo jednostrane odluke banaka, koje same odlučuju kada će kome smanjiti ili povećati minus , a mi smatramo da to ne smije biti jednostrani akt nego dogovor", izjavio je novinarima Linić, koji je u Bruxellesu sudjelovao kao promatrač na sastanku ministara financija zemalja članica Europske unije.

Linić kaže kako će inzistirati da sve što prelazi visinu jedne plaće mora biti stvar dogovora o kreditnom aranžmanu, o potrošačkom kreditu između banke i građana i onda se mora znati rok i veličina otplate.

Ministar financija nada se da će takav prijedlog prihvatiti i Hrvatski sabor koji će raspravljati o prijedlogu zakonskih izmjena.

Potvrdio je kako se razmatra i mogućnost ograničavanja visine kamata na stambene kredite.

"Pokušavamo zajedno s bankarskim sustavom i s Hrvatskom narodnom bankom vidjeti možemo li na neki način ograničiti kamate na stambene kredite jer su to dugoročni krediti. S obzirom na golema opterećenja građana pokušavamo tu pronaći rješenje, vezati se uz neku referentnu kamatu", rekao je Linić.

(JL)


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: jmazalin1990 | Komentirano: 5. ožujak 2013. 22:49
Ne skreći teeme stanja u državi na banke i tekuće račune,brini o dugu RH za koji su te građani izabrali da ih rješiš a ne petljaš se u osobne minuse gradjana do koje si ih i sam doveo poskupljenjem pdv,struje,vode,hrane itd.Narodu daj posla a ne praznih priča i obećanja!!!
Komentar od: jmazalin1990 | Komentirano: 5. ožujak 2013. 22:41
n
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 5. ožujak 2013. 18:24
Caja
pusti čovika
..
on će sad mislit
godinu ,dvi..
taman do kraja mandata..
Komentar od: cajaaa | Komentirano: 5. ožujak 2013. 18:13

Linić ovo, Linić ono, a gdje su rezultati - nista konkretno.
Sve ka nesto meditira. Kume, triba se uvatit posla, a ne meditiranja.