Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 27.02.2013. u 17:08

Situacija još gora

MMF: Niže plaće su dobar smjer, ali treba još rezova i rezova

FOTO: CROPIX
Misija MMF-a objavila je Zaključni dokument o Hrvatskoj u kojemu stoji kako su se gospodarski uvjeti u Hrvatskoj u posljednje vrijeme pogoršali. Drže kako je nužna provedba strukturnih reformi te u daljnju fiskalnu konsolidaciju, prednost treba dati reformama usmjerenima na povećanje participacije radne snage.

MMF drži kako su nedavno najavljena smanjenja plaća u javnom sektoru koraci su u pravom smjeru. Međutim, čim prije potrebni su daljnji rezovi kako bi se obuzdala neodrživa potrošnja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

MMF podupire planova da se povećaju kazne za prijevremeno umirovljenje, kao i da se povisi dobna granica za odlazak u mirovinu na 67 godina za muškarce i žene.

Pismo sindikata

"Očekivali smo da će MMF pozdraviti vaše najave vezane uz smanjenje plaća u javnom sektoru i da će ih doista ocijeniti koracima u pravom smjeru. Ali doista nismo očekivali da ćemo od MMF-a doznati kako planirate i konkretne reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava 'kako bi se obuzdala neodrživa potrošnja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje'", navodi se u pismu koje je predsjednik NHS-a Krešimir Sever uputio premijeru Zoranu Milanoviću.

"Dakle, od MMF-a doznajemo da još niste završili sa svojim prebacivanjem tereta propusta i promašaja Vaše vlade na leđa građana, nego te iste građane namjeravate dodatno opteretiti novim troškovima vezanim uz zdravstvo, kao i natjerati ih da doista rade do izmještanja sa radnog mjesta na groblje kako bi što manje opterećivali zdravstveni i mirovinski sustav te državni proračun. Doista je previše", upozorava Sever u pismu premijeru.

"Pa što biste se dogovarali i pregovarali sa socijalnim partnerima, što biste pitali građane, ako sve to lijepo možete dogovoriti sa MMF-om, Svjetskom bankom, bonitetnim agencijama i drugima?! Zar Vam je važnije odobrovoljiti i zadovoljiti te iste 'bjelosvjetske moćnike', nego li služiti interesima hrvatskih građana? Jesu li Vam doista ti građani toliko malo važni?", zaključuje se u pismu NHS-a premijeru Milanoviću.

PSD, JL

Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: leaana | Komentirano: 28. veljača 2013. 7:56
niže plaće dobar smjer

niže mirovine dobar smjer

ukidanje broja neradnih dana dobar smjer

zamrzavanje plaća dobar smjer

ukidanje radnih mjesta dobar smjer

uvođenje poreza na nekretnine dobar smjer

novo zaduženje dobar smjer

polako ali sigurno pretvaramo se u obične kmetove
Komentar od: sttipe | Komentirano: 27. veljača 2013. 23:57
mi tražimo da nam se svaka uplata u mirovinski fond konvertira u zlato..i da e svaka isplata bilježi..kad čovik umre da nasljednici dobiju ostatak tadašnje vrijednosti mase zlata..a ne da radimo do smrti a da se mirovinski fond svede na pljačku..
Komentar od: sttipe | Komentirano: 27. veljača 2013. 23:54
do izlaska iz krize triba nacionalizirat sve i podijeliti svima iste plaće a ponešto veće samo zaslužnima..ne duplo veće nego tek ponešto..po izlasku iz krize triba limitirat imovinu pojedinca..hrvatska je država ogromne imovine imože prehraniti 40 miliona ljudi..fali mrva nafte ,plina bi moglo bit dovoljno..iznajmimo kinezima jedan otok da pokriju dugove,i ograničimo uvoz na cifru postignutu izvozom..pa napravimo listu prioriteta..strance odguzimo..ako je uvjet,i turiste..
Komentar od: marisol5 | Komentirano: 27. veljača 2013. 23:45
Najbolje bi bilo da svi preostali koji rade preusmjere svoje plaće na račun države i ponosno volontiraju. Pogledat pod hitno epizodu na rubu znanosti di je objašnjeno hranjenje sa energijon Sunca tako da se zna kako ćemo preživit samo sa onim šta imamo. Eto plana.
Komentar od: dosljedan | Komentirano: 27. veljača 2013. 20:47
Vec?

Kakvi narodni neprijatelji, da slucajno ti nisi narod, kakve kur(c)eve Ustase? Bit je da postajemo dio EU, od(j)eb je bilo kakvim jugoslavijama vec lansiran i sada je panika ostacima tih ideoloski ispranih mozgova p aim odgovar asvaka teorija katastrofe.

Eno je index prenio Mikleniceve stavove o odgovornosti komunista za danasnu krizu u RH. Na stranu Miklenic, on nije objektivan, ali zanimljiv mi je komentar (copy):

“Miklenić je potpuno u pravu, a sad ću vam objasniti i zašto. Do 1918. bili smo dio Austro-Ugarske, bili smo sređena država i bili smo više manje u rangu ondašnje Austrije, ili nešto malo lošiji. 1918. ulazimo u prvu Jugoslaviju i počinjemo se srozavati. 1945. ulazimo u drugu Jugoslaviju pod vlašću komunista i u toj fazi ostajemo do 1990. Nakon toga se kao osamostaljujemo, na vlast dolazi HDZ, ali u tom HDZ-u i dalje glavnu riječ vode bivši komunisti. Iduće 23 godine, znači od 1990. do 2013. Hrvatskom vladaju ili bivši komunisti iz HDZ-a ili direktni nasljednici Komunističke Partije iz SDP-a. Lustracija nikad nije provedena, kao npr. u Poljskoj u kojoj BDP raste svih ovih godina svjetske recesije i krize. Vratimo se sad na početak mojeg posta, gdje je danas Austrija u kojoj nikad nije bilo komunista, a gdje je Hrvatska? Bilo je ovih dana dosta priloga iz Austrije na HTV-u. Imaju jednu od najmanjih nezaposlenosti u Europi, sve im savršeno funkcionira, poljoprivreda koja je kod nas na koljenima u Austriji cvate. Znam da je ovo Index i znam da ću sad dobiti hrpu minusa, ali nek mi netko proba argumentirati kako se to točno hrvatski narod usrećio sa dvije Jugoslavije i sa 70 godina vlasti komunista. Zar nam ne bi bilo pun k******** bolje da smo do dana današnjeg ostali pod j*****om Austrijom? I još samo nešto, zemljišne knjige koje i dan danas koriste u Gruntovnici napravljene su još za vrijeme dok smo bili dio Austro-Ugarske. Komunisti nikad nisu napravili nove. Eto..."
Komentar od: | Komentirano: 27. veljača 2013. 20:23
HAHAHAHAHAHAHA dobro je stislo u prsi,sve je manje ustašluka i ostalih narodnih neprijatelja iz prošlosti u komentarima,kriza ih je progucala.
Komentar od: dosljedan | Komentirano: 27. veljača 2013. 20:18
kalasnjikof

Ma postoje rjesenja, nije ni blizu sve tako crno kao sto MMF radi svojih interesa i preko svojih namjesnika prikazuje. Kriza je globalna, nije ni blizu svom kraju ali za godinu dana ce se stanje kod nas stabilizirati. Treba izdrzati tu godinu dana i ne popustiti naivno pred zahtjevima onih koji su izazvali krizu kako bi za bagatelu poupovali imovinu “siromasnijih” drzava.

Za to treba politicko vodstvo i sposobno i sa podrskom vecine naroda, potrebna je expertna vlada nacionalnog jedinstva. Ovako losi politicari to ne mogu prihvatiti jer oni bas nista osim prikazivanaj sebe nuznima ne znaju raditi, pa se dok su u oporbi jos i uspjevaju prikazati kakvim takvim rjesenjem, maker manjim zlom od pozicijskih politicara. Ali kad sami zasjednu na vlast iluzija njihove sposobnosti rasprsi se kao mjehur od sapunice.

Sada je na potezu predsjednik, on mora pritisnuti premijera na rekonstrukciju vlade i davanje pozicija expertima, a o ideologiji po kojoj se ionako nitko u Saboru ne razlikuje ne treba trositi rjeci. Prihvatiti dio savjeta MMF-a, onih koji nece dalje produbljivati socijalne razlike i cjenu krize svaljivati na ramena nizih ekonomskih slojeva, pojeftiniti drzavu najprije kroz podizanje ucinkovitosti javnih sluzbi, smanjenje administrativnog aparata, izdvajanja za neprofitne organizacije temeljem potrebe onih koji ih placaju za njihovim radom, tek onda novim udarom na standard umirovljenika i zaposlenika jer se samo tako postizu ustede na drzavnoj razini a ne smanjuje potrosnja.

Osobno bi mi bilo najdraze da se najprije krene sa izmnjenama zakona. Recimo, uspostava vlade nacionalnog jedinstva, a kao podrska istoj zabrana podjele stanovnistva na partizane I Ustase. Odnosno, zabrana predstavljanja Ustasom ili partizanom svakoga onoga tko do 1945-e nije bio pripadnik nekog od ta dva pokreta. Podjela po crvenoj i crnoj ideologiji, na “nase i njihove” dobrim je djelom uvjet ovim problemima, jer se tom podjelom sustavno skretala pozornost sa losih poteza vladajucih ako su “nasi”, pa dan danas imamo stanje u tvrtkama npr. "naseg" cacica ni malo bolje od stanja u tvrtkama "njihovog" kutle za vrijeme odvijanja divlje privatizacije.
Komentar od: kašljanikof | Komentirano: 27. veljača 2013. 18:47
Naravno, za to sve triba bit suverena država s mudima a ne neka banana republjik bljak fantastik.
Komentar od: kašljanikof | Komentirano: 27. veljača 2013. 18:45
Pa to je sasvim logično i razumno.

Trebamo radit puno više za puno manje novaca i sve to šta dobijemo poklonit parazitima koji ne rade ništa da bi imali još više!!

Ma, genijalno!

Ja bi bija još radikalniji i ukinuo SVE, nema ništa, ničega, dođite za sto godina pa ćemo vidit...

Pravo pitanje je kuda ide sva ta "odrezana" lova?

Pa ovoj istoj bratiji za plaćanje kamata na njihove velikodušne "zajmove", i da, saće neki tu počet pa ko nas je tira da ih uzimamo a reći ću vam - političari koje su ovi isti platili (i to sitno) da to naprave, a sigurno nisu nikog od nas pitali.

EKVADOR, triba nam EKVADOR, koji je fino reka ovoj bagri, svi ti vaši dugovi su za k.., potpisali su ih kriminalci na vlasti pa njih lipo zovite da vam plate, i othebite u skokovima!
Komentar od: nema tajni | Komentirano: 27. veljača 2013. 18:07
haha kako su cro spineri izostavili par pasusa da se penzioni uhlyebi i ostalo pučanstvo ne bi nerviralo.

U originalu ima i dodatak: Ingrid ex. Marija stop riding:

" and tighter control over the apparently abused system of disability retirement"

Što znači da prije slijedećih kredita (koji nam trebaju za vraćanje kamata) slijedi kontrola svih invalida kao u Grčkoj gdje je bilo taksista slijepaca i sl.

Također slijedi ukidanje svih mirovina bez radnog staža.
U biti je svejedno poduzeli mi te korake ili ne, jednostavno neće biti dovoljno priljeva za mirovine pa da vidimo koga će prvo rezati, nekoga ko je radio 40 g ili yebivjetre. haha