StoryEditorOCM
Dalmacija(NE)briga

U Sinju nema tko proglasiti elementarnu nepogodu

Piše PSD.
11. rujna 2012. - 01:17
Zbog dugotrajne suše i (ne)brige oko sinjske poljoprivrede i poljoprivrednika u žestoki verbalni klinč uhvatili su se dogradonačelnica Elena Perković Paloš i nezavisni gradski vijećnik Miro Bulj.

Bulj je pismenim podneskom od predsjednika Milana Smolje zatražio hitno sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća na kojoj bi, kako predlaže trebalo imenovati povjerenstvo za procjene šteta od elementarnih nepogoda i pokrenuti proceduru za proglašenje elementarne nepogode suše.

Bulj je prije toga zahtjeva bio u Županiji gdje je na temu proglašenja elementarne nepogode suše razgovarao s dožupanom Viskom Haladićem.

- Tu sam saznao da Grad Sinj nema povjerenstvo, što je preduvjet za bilo kakvo pokretanje procedure o proglašenju elementarne nepogode. Iz Županije su o tome pismeno upozorili gradsku vlast Sinja – kaže Bulj.

- Puno prije vijećnika Bulja telefonom sam razgovarala sa županom Antom Sanaderom i dožupanom Haladićem te ih zamolila da me upute u proceduru proglašenja elementarne nepogode suše, jer sam svakodnevno s poljoprivrednim proizvođačima i poznati su mi svi njihovi problemi. Istina je da Gradsko vijeće nije formiralo povjerenstvo i to je svakako greška. Zato smo dogovorili da gradonačelnik Ivica Glavan od predsjednika Milana Smolje zatraži sazivanje redovne sjednice na kojoj bismo osnovali to povjerenstvo. Na moju inicijativu i poziv gradonačelnik je u ponedjeljak primio grupu od 10-15 poljoprivrednika i uputio ih da u gradskoj upravi prijave nastale štete. Ujedno je najavio da će grad osloboditi poljoprivrednike svoga dijela zakupnine državnog poljoprivrednog zemljišta.

- Vijećnik Bulj se u javnim istupima služi poluistinama. Što je to on do danas napravio, koji je projekt pokrenuo i doveo ga do kraja? Niti jedan. Umjesto toga redovito odustaje, povlači se, podnosi ostavke. Ja tako ne znam – kaže dogradonačelnica Perković Paloš.

- Da je proglašena elementarna nepogoda suša građani Zelova pod povoljnijim bi uvjetima dobijali vodu autocisternama. A nije jer gradska vlast nije provodila zakon i imenovala povjerenstvo. Umjesto da rade svoj posao žele ušutkati mene. Drago mi je da me smatraju tako moćnim pa se očito boje da će ljudi na slijedećim izborima više vjerovati i pokloniti veće povjerenje meni nego njima – kaže Bulj.

Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 06:26