StoryEditorOCM
DalmacijaSEZONA IDE ODLIČNO

Ministar Ostojić: Nemamo ograda prema gay turizmu

Piše PSD.
6. lipnja 2012. - 17:32
Na hrvatskom Jadranu i u Zagrebu u prvih pet mjeseci ove godine bilo je 1,8 milijuna turista i 6 milijuna noćenja, što je 9 posto više dolazaka i 13 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, prvi su podaci sustava turističkih zajednica koje je ministar turizma Veljko Ostojić danas ocijenio 'izvrsnim rezultatima'.

Ministar je o tim rezultatima govorio nakon današnje konferencije za medije Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) sazvanoj u povodu imenovanja predsjednika UHPA-e Borisa Žgombe predsjednikom Europskog udruženja putničkih agencija (ECTAA).

Rezultati za svibanj i prvih pet mjeseci ove godine su dobri unatoč nešto lošijem vremenu i rasporedu blagdana koji baš nisu 'išli na ruku' predsezoni, ministar je istaknuo i da stanje bukinga za glavni dio i posezonu daje optimizam da bi ova godina u hrvatskom turizmu mogla financijski biti za 3 do 5 posto bolja od lanjske.

Porastima u prvih pet mjeseci ove godine pridonijeli su, po podacima iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ), strani turisti kojih je na Jadran i u Zagreb došlo 1,4 milijuna ili 13 posto više nego lani. Još veći porast od 17 posto stranci su ostvarili s 5,1 milijun noćenja.

Domaćih turista bilo je 4 posto manje ili 341 tisuća, a njihovih 906,3 tisuće noćenja pad je od 5 posto.

Slična je statistika i za ovaj svibanj u kojem je stranih turista i njihovih noćenja bilo čak 21 odnosno 27 posto više u odnosu na lanjski svibanj, dok je domaćih turista i njihovih noćenja bilo 3 odnosno 4 posto manje.

Ukupno je u ovom svibnju na Jadran i u Zagreb, po prvim podacima HTZ-a, došlo 881,7 tisuća turista ili 17 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, a porast od 24 posto zabilježen je s 3,4 milijuna noćenja.

U prvih pet mjeseci sve su jadranske županije, osim Šibensko-kninske, zabilježile poraste turističkih dolazaka i noćenja, pri čemu Istra bilježi porast za 13 odnosno 17 posto, Kvarner od 6 i 9 posto, Ličko-senjska županija od 19 i 21 posto, Splitsko-dalmatinska od 8 i 7 posto, Dubrovačko-neretvanska od 13 i 16 posto te Zadarska od 12 i 18 posto. Šibensko-kninska županija bilježi pad dolazaka od 6 posto, ali 1 posto više noćenja.

U Zagrebu je u pet mjeseci turista došlo 5 posto više, a noćenja je bilo 11 posto više.

Na novinarski upit na konferenciji UHPA-e što misli o gay turizmu u Hrvatskoj, a uoči splitskog gay pridea, ministar je odgovorio kako hrvatski turizam nema nikakvih ograda prema tome te kako vjeruje da se populacija tih turista u Hrvatskoj dobro osjeća, dobrodošla je i nema razloga da bude drugačije. Nada se i da će splitski gay pride proći bez problema.

H
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 01:14