StoryEditorOCM
DalmacijaKRIVI ODVODI

U kaštelanskom vrtiću se urušio strop, djece, srećom, nije bilo

Piše PSD.
17. travnja 2012. - 12:15
Uvjeti za rad gotovo pa su nemogući, a sve što smo u ovom trenutku mogli napraviti je da smo poslali dodatni broj naših djelatnica na ispomoć kako bi se, uz upaljene klime, omogućilo što brže sušenje prostora, namještaja i igračaka. Nastojat ćemo da se do sutra iznađu odgovarajuća rješenja i vidjeti što Grad može konkretno učiniti u što kraćem roku - izjavila nam je to ravnateljica Dječjih vrtića Kaštela Ivanka Vučica, nakon što su se u vrtiću u hotelu “Palace”, gdje svakodnevno boravi oko 100 djece, urušili stropovi natopljeni vodom, kada je zapravo za dlaku izbjegnuta nesreća, jer se u vrijeme urušavanja nitko od djece nije nalazio u prostoru.

Natopljene podove, otpale stropove koji su padali ravno na stolove gdje se djeca igraju, te uništene igračke i ostali namještaj, djelatnice vrtića zatekle su jučer ujutro kada su došle na posao u prizemlje hotela, gdje je vrtić smješten zadnjih pet godina, otkako je započela izgradnja novog vrtića “Maslina” u Kaštel Štafiliću, koja, nažalost, do danas nije privedena kraju.

Na meti provalnika

- Što da vam kažemo, sva je sreća u ovoj nesreći da se nikome od djece nije ništa dogodilo. Sreća je što su stropovi pali u vrijeme dok djece i nas nije bilo. Zamislite da su djece sjedila za svojim stolom na koji su se urušile ove ploče sa stropa. Strašno je na to i pomisliti - kažu nam odgojiteljice vrtića koje su jučer radile u nemogućim uvjetima.

- U ovim prostorima svakodnevno boravi oko 80 djece, a u susjednom, drugom prostoru smješteno je njih nešto više od 20. Jučer smo u taj mali prostor smjestili oko 70 djece, dakle svu onu djecu koja su ostala, a 15-ak roditelja djecu je odmah odvelo kućama. Vidjeli su što se dogodilo i procijenili da im je to sigurnije. Inače, prostori ovoga vrtića nisu prikladni za smještaj djece, svi su zajedno, i mali i oni veći, sanitarni čvorovi nisu adekvatni, no što je, tu je. Mi se mučimo i u ovakvim uvjetima - govore nam “tete”, napominjući kako su im prostori vrtića na čestoj meti provalnika.
- Sve su nam pokrali, televizore, videa, DVD, kasetofon. Više nemaju što odnijeti - dodaju nam. Inače, razlog urušavanja stropova poznat je. Obilne kiše koje su padale zadnjih dana, zbog začepljenih odvodnih cijevi na balkonima koji se nalaze poviše vrtića, voda se slijevala u kancelarije nekadašnjeg “Palacea”, te je kroz podove prodrla do stropova vrtića koji su se od težine urušili. U pomoć su jučer priskočili i djelatnici Vlastitog komunalnog pogona, koji su bili prisiljeni razbiti ulazna vrata hotelskih soba kako bi odčepili vodom pokrivene balkone.

Roditelji s kojima smo razgovarali zgroženi su. Stalno ponavljaju kako se za dlaku izbjeglo ono najgore.

- Što da vam kažem, ovo se svugdje može dogoditi. Ali moram kazati kako nije čudno da se ovdje baš dogodilo. Pa pogledajte na što sliče ti prostori. To je sve staro i derutno i krajnje je vrijeme da Grad koji je nadležan nešto poduzme. Tko bi odgovarao da se ovdje dogodila tragedija? Vjerojatno nedužne “tete” - kazala nam je majka malene curice iz vrtića u “Palaceu” koja je željela ostati anonimna.

JAKOV ŽARKO
FOTO: DIJANA PUTNIK

Grad najavio iseljenje

Čim je u ponedjeljak ujutro dobila informaciju, zamjenica gradonačelnika Marinka Parčina obišla je dječji vrtić, privremeno smješten u nekadašnjem hotelu “Palace”, i razgovarala je s ravnateljicom Ivankom Vučicom, kako bi se dogovorili daljnji postupci koje treba hitno poduzeti. Radnici Vlastitog pogona grada Kaštela uklonili su ostatke namočenih stropnih ploča, a električari su pregledali instalacije kako bi se uključili klima uređaji radi bržeg sušenja prostora.

Ravnateljica je donijela odluku da djeca već ujutro (utorak) mogu normalno boraviti u toj prostoriji vrtića - potvrđeno nam je iz Gradske uprave. Inače, prostor nekadašnjeg hotela “Palace” nikada nije ni bio primjeren za dječji vrtić. Grad je potpisao ugovor za najam novog prostora u K. Lukšiću, koji bi uskoro trebao biti završen. No, kako je vlasnik obvezan ishoditi uporabnu dozvolu, ovisno o tome Grad će naknadno odlučiti hoće li useljenje biti prije ljeta ili u rujnu, na početku nove pedagoške godine.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:09