Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 17.01.2012. u 14:36

Drmić i ekipa se nagodili s USKOK-om, tužitelj zadovoljan visinama kazni

Nakon što se prije tri mjeseca splitski poduzetnik Srećko Jurišić nagodio s USKOK-om, u utorak su na pripremnom ročištu na zagrebačkom Županijskom sudu 'pale' još tri nagodbe prema kojima je supruga osječkog poduzetnika Božica Čavar Tadić osuđena na godinu i tri mjeseca sa trogodišnjim rokom kušnje, dok su novinarka Sanja Marketić te saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić dobili dvije godine uvjetnog zatvora uz rok kušnje od pet godina.

Jedini koji nije pristao na nagodbu, a optuženi je u postupku za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda radi pogodovanja presudi Branimiru Glavašu je osječki poduzetnik Drago Tadić i njemu se suđenje nastavlja zadnjeg dana ožujka.

-Postupak je okončan i postigli smo sporazum koji smo završili na dogovoran način. Tu se ne radi o nikakvoj kriminalnoj skupini koja je činila nezakonitosti i mislim da je uvjetna kazna najbolja odluka za moju klijenticu jer uvjetna osuda je jedna velika opomena - kazao je odvjetnik Mate Matić, inače odvjetnik Božice Čavar Tadić davši naslutiti da su i on i njegova branjenica zadovoljni odlukom.

Na novinarsko podsjećanje da je u listopadu žestoko reagirao kad je njegov kolega odvjetnik Željko Gulišija (branitelj Srećka Jurišića koji se prvi nagodio o.pa) odlučio nagodbom izboriti slobodu svome klijentu, Matić je pojasnio kako je daljnji tok postupka odredio upravo Gulišija.

-Morali smo se prilagoditi situaciji koja nam je nametnuta i to ne našom voljom. Smjer nam je određen puno ranije ne našom odlukom nego odlukom jednog od sudionika u postupku - zaključio je Matić koji je čak, kad se Jurišić nagodio s USKOK-om, reagirao i prema odvjetničkoj komori.

Svoje mišljenje o relativno blagim, i na to još i uvjetnim kaznama, dao je i tužitelj USKOK-a.

-Po mojoj procjeni, a obzirom na stupanj krivnje okrivljenika kao i na potpuno priznanje kaznenog djela smatram da su kazne primjerene. O dokaznim prijedlozima koji će biti izneseni u nastavku pripremnog ročišta ne mogu govoriti kao ni hoće li okrivljenici koji su priznali krivnju u postupku biti svjedoci - pojasnio je tužitelj odbivši odgovoriti je li Tadić uopće i tražio nagodbu.

Po izlasku iz zgrade suda s osmijehom na licu saborski zastupnik Ivan Drmić izustio je samo: „Hvala lijepa, ne bih ništa komentirao“. Inače, njemu je podršku neposredno prije ročišta došao dati stranački kolega Dinko Burić kazavši kako stranka uvijek stoji uz svoje članove, pa tako i uz Drmića.

HAJDI KARAKAŠ JAKUBIN

Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: jspzaja | Komentirano: 17. siječanj 2012. 19:02
A da uskok malo sam poradi ( bez da mu se podnese lešinarska anonimna prijava) na organiziranom bijegu iz,i povratku u SABOR, a sve u jedan dan( institucije rade samo 8 sati !!!??? )- nema šanse da je sve uredu !!!
Mora da je u pitanju VELIKA ORGANIZACIJA koja ne čeka ni Rješenja, ni Žalbeni rok, ni Pravomoćnost ...
Ali dobro, sabornici ipak imaju imunitet i povlastice...
P.S. Ne mogu se ne sjetiti termina "FAMOZNOG JEDNOG DANA" , kada je u sadašnjoj državi otkupljena jedna vila u zabregu, a u bivšoj državi "se-fe-re-jot", uvezeno 180 mercedesa!!!
Je-ben mu mater, ja nikad povoljan !
Usrane li zakletve !
Se-ren se na sve !