StoryEditorOCM
Dalmacijavođa oporbe ivan udovičić i bivši gradonačelnik optužio joška berketa za loše gospodarenje proračunskim sredstvima

'Berket je zaustavio naše projekte, a svojih nema'

Piše PSD.
19. veljače 2012. - 10:59
Neodgovorno upravljanje gradom politika je ove gradske vlasti od prvoga dana do danas, a gospodarenje proračunskim sredstvima je posebno porazno. Umjesto da je 18 milijuna kuna koje smo ostavili na računu grada usmjerio na završetak važnih gradskih projekata, gradonačelnik ih je zaustavio, pa tako nova dvorana i vodoopskrba u Sućurcu još stoje nedovršeni, baš kao i vrtić “Maslina” te groblje u Kaštel Starom.

Gradonačelnik je Neodgovorno izdavao mjenice i zadužnice, zbog lošeg gospodarenja proračunskim sredstvima plaćaju se zatezne kamate, a za isplate plaća djelatnicima podižu se krediti, dok se preko Ugovora o djelu zapošljavaju koalicijski partneri i vijećnici s Berketove nezavisne liste, izjavio je to predsjednik kaštelanskog HDZ-a Ivan Udovičić na jučerašnjoj konferenciji za tisak uoči treće godišnjice mandata aktualne vlasti u Kaštelima.

Uvjet svih uvjeta za izvlačenje Kaštela iz krize je, smatraju u HDZ-u, da gradonačelnik napokon počne raditi za grad, a ne za sebe i svoje projekte. Nakon skoro tri godine mandata Berket nije ponudio ništa novo osim najave kako će zaposlenicima gradske uprave smanjiti plaće, a sve su manje šanse da proračun grada izdrži njegov nerad i Neodgovorno zapošljavanje gotovo 80 novih ljudi u vrtićima, gradskoj upravi i komunalnom pogonu, smatra oporba pitajući se gdje su nestali projekti iz predizborne kampanje kao što su ukopana pruga, lungo mare, besplatni vrtići, male škole poviše Magistrale, kruzeri i žičare.

Izgubljeno vrijeme

Vođa oporbe smatra kako dugo obećavane izmjene Generalnog urbanističkog plana neće donijeti nikakve nove projekte jer ih gradonačelnik nema. - Dvije godine izgubljene su na trivijalne izmjene GUP-a, toliko vremena kasne detaljni prostorni planovi koji su trebali omogućiti razvoj malog i srednjeg poduzetništva, a poteštatu je očito bilo važno da u svojoj Marini Kaštela osigura povećanu izgrađenost - kazao je Udovičić osvrćući se na nedavne izjave Berketa u “Slobodnoj” kada je kazao kako je dio poduzetnika koji danas posluju u Dugopolju mogao biti u Kaštelima.

- Ta usporedba je bespredmetna jer je poslovna zona u Dugopolju nastala na desetak puta jeftinijem državnom zemljištu kojega u Kaštelima nema - poručuje Udovičić, ističući jedinu sretnu okolnost za zapošljavanje u Kaštelima a to je najava početka proizvodnje u Željezari gdje će se otvoriti 250 novih radnih mjesta.

Gradski vijećnik i predsjednik MO Kaštel Sućurca Zoran Bonacin kazao je kako je grad s ovakvim proračunom i zapošljavanjima postao sam sebi svrha, a osvrnuo se i na komunikaciju gradske vlasti s čelnicima okolnih gradova. - Takve komunikacije naprosto nema, očito je kako naši čelnici u Split jedino idu onda kada trebaju kupiti cipele - zaključio je Bonacin.

JAKOV ŽARKO

Berket: Sa mnom je razgovaralo više od - 20 investitora

S druge strane, Berket tvrdi kako dugo očekivanim izmjenama GUP-a Grad Kaštela dobiva mnogo, a najbolja je usporedba, kaže, s Dugopoljem, gdje su se gospodarski objekti od početka mogli legalno spajati na bio pročistače i tako riješiti odvodnju do izgradnje sekundarne kanalizacijske mreže.- Ono što je bilo moguće u Dugopolju, sve ove godine nije bilo moguće u Kaštelima. Razlika u razvoju dvaju mjesta je očita, a zna se i tko je za to kriv.

Unatoč nepovoljnoj situaciji, više od 20 ozbiljnih investitora u posljednje dvije godine je razgovaralo sa mnom. Već samim usvajanjem izmjena i dopuna GUP-a nekoliko ih se hitno najavilo, a na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća, 27.veljače, dolaze vlasnici francuske tvrtke “Decaltion” koji namjeravaju ulagati u Kaštela - poručuje Berket.

Ujedno poziva kaštelanski HDZ da ako ima saznanja da se širila izgrađenost Marine Kaštela, da ga pisano izvijeste, kako bi podnio prijavu nadležnim tijelima i javnosti.

- Za tri dana će biti završni račun iz kojega će svi vijećnici vidjeti kako nema nikakvih posebnih zaduženja ni mjenica mimo redovnog i uobičajenog poslovanja, kao ni plaćanja zateznih kamata - kazao je gradonačelnik poručujući da ne samo da nije bilo moguće započeti obećane projekte nego su nezavršeni ostali i oni već započeti zbog nestručne i neodgovorne pripreme u izbornoj godini, zbog čega grad trpi financijske štete i stalno funkcionira na rubu likvidnosti.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 12:51