StoryEditorOCM

ZABIJELILA SE DALMACIJA Četvrtak donosi tek kratko smirivanje vremena (FOTO)

Piše PSD.
1. veljače 2012. - 17:38

Snijeg okružio Split

Snijeg pada u zaleđu Splita, pa je tako izlaz na autocestu u Dugopolju potpuno pod snijegom, dok u Splitu trenutačno pada kiša (više u fotogaleriji). Snijeg pada i na imotskom području, te su Istra i Lika prekriveni snijegom, kao i sjeverni otoci.

Snijeg lagano pada i u Zadru.

Prema informcijama nadležnih, ralice su u punom pogonu i za sada nema većih poteškoća u prometu na širem splitskom području.

- Ako bude padala ledana kiša mislim da ćemo imati određenih problema, a ako bude snijeg kao i ovih godina, onda smo bolje spremni, kazao je za Radio Dalmaciju dogradonačelnik Splita Jure Šundov.

- Nije sigurno ako padne snijeg da će biti proglašen i snježni dan, sve je stvar procjene, i veće i manje štete u oba slučaja, kazao je Šundov.

Nevrijeme nije iznenadilo županijski Stožer za zaštitu i spašavanje, potvrđuje načelnik Stožera, Luka Brčić, zamjenik župana nakon sastanka u sjedištu Županije:

- Već smo se pripremili na ovakavo stanje, riječ je o dobro pripremljenim službama Županijskih cesta i Hrvatskih cesta koji su na terenu te brinu kako bi prioritetne ceste bile prohodne – kaže Luka Brčić.

Jedan od onih koji za ovakvog nevremena ne staje je Petar Vuletić, šef Zimske službe u Županijskim cestama:

- Na terenu je naših 28 vozila i 130 ljudi, čistimo prioritetne pravce, a ostale ćemo čistiti čim budemo mogli - kaže Vuletić. Da su se dobro pripremili za sniježne nevolje potvrđuje i podatak o čak 1500 tona soli i 5 tisuća tona šljunka koji je danima čekao u silosima diljem Županije.

Ciklona Flora nastavlja svoj pohod po Dalmaciji, četvrtak donosi tek kratko smirivanje vremena, a zatim će ponovno biti i jake bure i snijega, a sve to bit će uvod u još hladniji petak.

Veliko nevrijeme donijelo je i jednu metorološku zanimljivost jer dok je uz obalu puhala olujna i na udare orkanska bura na otvorenom moru je divljalo jugo.

- Kod Palagruže je zabilježeno rijetko viđeno stanje mora 7, s valovima od čak 9 metara, a jugo je puhalo brzinom od 148 metara na sat - kaže meteorolog amater Rade Popadić iz udruge Crometeo, i sam iznenađen snagom juga na otvorenom moru.

Snijeg se uhvatio i u Cetinskoj krajini

Prve pahuljice zalepršale su u Cetinskoj krajini oko 13,30 sati. Snijeg je stigao s juga i iz smjera Kamešnice. Kako je zemlja bila suha i hladna odmah se uhvatio za tlo. Do 16 sati, kada ovo pišemo, sve je bijelo,a visina snježnog pokrivača je oko 5 centimetara.

Sve ceste su prohodne. Nediljko Živaljić iz sinjske Nadcestarije rekao nam je da su sa 6 kamiona-ralica preventivno posuli svih 170 kilometara državnih cesta kalcijevim kloridom i solju pa se snijeg na tim prometnicama topi. Na ostalim cestama, županijskim i lokalnim, snijeg ostaje ugažen, ali još ne stvara nikakve probleme, posebice ne automobilima sa zimskim gumama. Autobusni promet uredno se odvija na svim linijama.

Bura zatvorila ceste i prekinula trajektne linije (stanje iza 16 sati)

Snijeg pada u Lici i Dalmaciji, na srednjem Jadranu i u Gorskom kotaru mjestimice puše jak vjetar sa povremeno olujnim i orkanskim udarima.

Za sav promet zatvorene su dionice autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica i A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, zatim Jadranska magistrala (D8) od Senja do Svete Marije Magdalene i državna cesta D27 Gračac-Obrovac.

Trajekti na liniji Brestova-Porozina, Valbiska-Lopar, Jablanac-Mišnjak, Prizna-Žigljen I Sumartin-Makarska ne plove. Otkazan je polazak trajekta iz Splita za Vis u 18,30 te iz Splita za Stari Grad.

Samo za osobna vozila otvorene su: Jadranska magistrala (D8) od Bakra do Senja, Paški most, te državne ceste D54 Maslenica-Zaton Obrovački i D25 Korenica-Gospić-Karlobag.

Na Krčkom mostu promet je zabranjen za autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp prikolicama ( I. skupina).

Zimski uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na snazi su na većini državnih cesta kroz Liku:
- D1 Korenica-Gračac-Knin,
- D23 Kapela-Žuta Lokva-Senj,
- D25 Korenica-Gospić,
- D42 Poljanak-Selište,
- D50 Žuta Lokva-Gospić-Gračac,
- D52 Špilnik-Korenica i
- D218 Brotnja-Sučević.

D506 Dobroselo-Mazin otvorena je samo za osobna vozila.

Zbog snijega su zimski uvjeti proglašeni na D8 Gradac-Ploče-Opuzen-GP Klek i D9 GP Metković-Opuzen te na području Sinja, Imotskog, Vrgorca, Metkovića, Ploča i na cijelom Pelješcu.

Vozače upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme.

PSD / T. Paštar / o. koharević / HAK /
foto: JADRAN BABIĆ / IVO RAVLIĆ / Paun Paunović /
zvonimir barišin / luka gerlanc / TONČI PLAZIBAT /
NIKŠA STIPANIČEV / BRANIMIR BOBAN / BOŽO VUKIČEVIĆ / CROPIX

Dubrovnik i okolica:

Zbog vremenskih uvjeta koji vladaju na krajnjem jugu Hrvatske, od 15 sati su na poluotoku Pelješcu proglašeni zimski uvjeti vožnje na dionici Pelješke ceste (D 414) od Orebića do Trstenika uz obvezatnu uporabu zimske opreme i zabranu prometovanja za sve tegljače i kamione s prikolicom.

Ovako je znalo biti na Stradunu.... / Foto: Arhiv CROPIX

U Konavlima je na dijelu Gornjih brda, u naseljima Duba i Stravča ceste se posipaju sipinom, ali do 16 sati zabrana prometovanja i zimski uvjeti vožnje još nisu bili proglašeni. Dežurni operater Zimske službe poduzeća "Dubnrovnik ceste" izvjestio je kako su popodne, nešto iza 15 sati na području skoro cijele doline Neretve proglašeni zimski uvjeti vožnje:

- Konkretno, to se odnosi na dionice državnih cesta Mali Prolog-Ploče, Ravča-Metković; Vrgorac-Staševica-Mali Prolog, Karamatići-Čeveljuša i Mali Prolog-granica BiH-rekao je za medije dežurni cestar Zimske službe.

Snijeg je na području Dubrovnika ujutro ubrzo stao i počeo se topiti te prešao u relativno jaku kišu. Iz PU dubrovačko-neretvanske i dalje upozoravaju vozače na nužnost oprezne vožnje i poštivanje zimskih prometnih propisa uz prilagodbu načina vožnje zimskim uvjetima.

Zahvaljujući brzoj reakciji konavoskih vatrogasaca, u najjužnijoj hrvatskoj općini nije zabilježeno ni jedno proklizavanje motornih vozila jer su specijalizirani kamioni sa sipinom već ujutro bili na terenu, posuli ceste i tako spriječili neželjene posljedice. Zimska služba te općine pomalo "strahuje" od noći za koju su meteorolozi najavili obilnije sniježne padavine koje bi mogle doseći visini 10-20 cm.

No, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Konavle Mario Magud naglašava kako će snijeg biti mnogo manji problem od očekivane poledice. Vatrogasci su prije noći obilazili teren te nismo uspjeli dobiti terensko izvješće i podatke koliko iznosi visina napadalog snijega u pojedinim naseljima.

Prvi su, jutarnji podaci oko 10 sati, inače govorili kako je 1 cm snijega izmjeren ne samo u Dubi i Stravči, nego i u naseljima podno planine Sniježnice te između mjesta Bani i Dubravka.

Šibenik:

Temperatura koja se u popodnevnim satima srijede održala iznad nule vjerojatno je bila jedinim uzrokom što se na području Šibenika i bliže okolice nije uhvatio snježni pokrivač. Ipak, sudeći po gustim snježnim pahuljama koje su od 15 sati zamjenile kišu i susnježicu, čini se da prognostičari nisu pogriješili te da će i Šibenik uskoro zabijeliti, jednako kao i zaleđe.

Sve gradske službe, doznajemo u šibenskoj gradskoj upravi, pripravne su za snijeg i led, a o hladnoj fronti koja je najavljena za narednih desetak dana obaviještene su sve gradske institucije, od vrtića i škola do kazališta, kako bi se na vrijeme poduzele potrebne radnje. Zbog opasnosti od smrzavanja vodovodnih cijevi i eventualnog pucanja, sve fontane u Šibeniku su isključene.

Ceste Šibenik također spremno dočekuju prvi ovogodišnji snijeg. Kao koncesionar na održavanju cesta kroz Šibenik osigurali su dovoljnu količinu soli kojom su već posuli dio prometnica. Za prohodnost pješačkih zona, pak, zadužena su gradska poduzeća Čistoća i Zelenilo.

Zadar:

Snijeg je u Zadru u srijedu počeo padati oko 14 sati nošen snažnim udarima sjeveroističnog vjetra, ali se zbog temperature između tri i četiri stupnja iznad ništice nije zadržao. Jaki udari vjetra privremeno su obustavili trajektni i brodski promet na šest linija iz Zadra za otoke Olib, Silbu, Ist, Premudu, Dugi otok (Sali, Zaglav), Ravu te Iž (Mali i Veliki). Zatvoreni su Maslenički i Paški most za osobne automobile, dok je promet na cestama u županiji odvija otežano zbog snijega.

Danas na ulazu u Runoviće / Foto: Branimir Boban / CROPIX

Imotski:

Vrlo gust snijeg što od podneva u srijedu pada na cijelom području Imotske krajine, oko 18 sati dosegao je u Slivnu visinu od tridesetak centimetara, dok ga u Aržanu ima svega nekoliko centimetara, ali pada uz udare bure. Dapače, cijeli južni dio Imotske krajine, Slivno, Runovići, Vinjani, Zmijavci, pa i sam grad Imotski zatrpani su snijegom, koji pada bez prestanka.

Sve ekipe zimske službe iz Nadcestarije u Cisti Provo su na terenu i čiste u prvom redu državne i županijske prometnice, tako da se prometuje u pravcu Splita i Sinja, te Zagvozda i Vrgorca autocestom bez većih problema. Zapravo probleme stvaraju vozači koji nisu koristili zimsku opremu, pa su mnogi s ljetnim gumama ostali uz prometnice.

- Takve treba i ponajprije upozoriti jer nam oni stvaraju zastoje u prometu, pa ih molimo da ne idu na prometnice bez zimskih guma ili lanaca.

U samom gradu Imotskom, ulice se čiste malom ralicom Gradskog komunalnog pogona, a neke ulice poput Splitske su zbog velikog pada zatvorene. Također vrlo je teško prometovati i ulicom dr. Mladinova prema Imotskom Domu zdravlja. U srijedu poslijepodne održana je i redovna nastava u svim srednjim školama.

Zabilježen je, svakako i raritet, imotsko Modro jezero koje je više od četiri mjeseca bez kapi vode dočekalo je u veljači i snijeg. Posljednji snijeg na dno presušenog jezera pao je 17. studenoga 2007. godine.

Metković:

Snijeg je u srijedu poslijepodne, kako su prognostičari i najavljivali, zabijelio u Metkoviću. Desetak centimetara bijelog pokrivačao zadržalo se na tlu, međutim, čini se da je ovo tek uvod u sibirsku zimu budući se za petak najavljuju nove jače sniježne oborine te polarna zima tijekom nadolazećeg vikenda.

Snijeg nije pričinio značajnije probleme, osim prometnih poteškoća vozačima nenaviknutim na snijeg i bljuzgavicu na kolniku. Razumljivo snijegu i zimskim radostima su se najviše obradovala djeca.

Iako se jedni vesele sniježnom pokrivaču, neretvanski plantažeri su zabrinuti za budućnost nasada mandarina, kojima temperatura od pet stupnjeva ispod nule može itekako naštetiti. Slično se dogodilo 1985 godine, kada je sibirska zima uništila brojne nasade agruma.

Ahmet KALAJDŽIĆ, MARINA JURKOVIĆ,
ivica nevešćanin, braco ćosić, stanislav soldo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:35