StoryEditorOCM

ŽELJEZARA SPLIT Pripuz će uplatiti 10 milijuna eura i pokrenuti proizvodnju

Piše PSD.
28. studenog 2011. - 00:29
Rješenje o dosudi nekretnina kojim je prihvaćena ponuda “Adria Čelika”, koji posluje u sastavu tvrtke C.I.O.M., za kupnju na javnoj dražbi ponuđene imovine “Željezare Split” u stečaju, postalo je pravomoćnim što znači da zagrebačka tvrtka Petra Pripuza treba izvršiti uplatu iznosa od 10.312.000 eura, nakon čega kupljenu imovinu može i uknjižiti.

Navedeni iznos bit će umanjen za 7,5 milijuna kuna jamčevine koju je “Adria Čelik” uplatio kako bi mogao sudjelovati u dražbi. Drugi sudionik dražbe, održane krajem listopada ove godine na splitskome Trgovačkom sudu, tvrtka “FE Magnetit” (u 90-postotnom vlasništvu “Techcoma” njemačkog gospodarstvenika Edgara Schumachera) nije se žalila na Rješenje o dosudi i u međuvremenu je zatražila, i dobila, povrat jamčevine, u ovom slučaju bankarskog jamstva, rekao nam je stečajni sudac Ivan Basić.

“Adria Čelik” d.o.o. će, prema riječima Petra Pripuza, uplatiti navedeni iznos prije krajnjeg roka od 30 dana, a nakon potpisivanja Zapisnika o primopredaji odmah će krenuti sa svim pripremnim aktivnostima za pokretanje onih pogona Željezare koji se prvi mogu aktivirati, s obzirom na trenutačno stanje opreme i zadovoljavanje svih potrebnih preduvjeta za proizvodnju.

Isplata dužnika

Ova informacija svakako će obradovati bivše zaposlenike Željezare, koji su uglavnom završili na burzi rada, jer pokretanje proizvodnje znači i posao za barem određeni broj (neslužbeno se govorilo o 200) od njih 400 koliko ih je u stečaju izgubilo radna mjesta. Iz iznosa ostvarenog prodajom imovine Željezare na lokaciji u Kaštel Sućurcu, koja nije pod hipotekom ni u postupku ovrhe, a sukladno zakonskim propisima, prvo će se isplatiti troškovi stečajnog postupka, zatim obveze stečajne mase, a onda vjerovnici iz prvog i drugoga isplatnog reda.

U obveze stečajne mase spadaju troškovi nastali nakon pokretanja stečajnog postupka: struja, voda, komunalna naknada, naknade plaća radnicima za vrijeme otkaznog roka, plaće radnicima (njih desetak) koji rade i u stečaju, a koji ovoga trenutka iznose oko sedam milijuna kuna. Potraživanja bivših radnika Željezare spadaju u prvi isplatni red.

JADRANKA MATIĆ

‘FE Magnetit’: Žalbeni postupak bi dugo trajao

Tvrtka “FE Magnetit” najavila je sudu i prije isteka zakonskog roka da se neće žaliti na Rješenje o dosudi, rekao nam je direktor Anto Bekić. Prema Bekićevim riječima, žalbeni postupak bi se mogao odužiti s neizvjesnim ishodom, izgubilo bi se puno vremena, a u cilju je pokretanje proizvodnje i ponovno zapošljavanje radnika kojima je dosta čekanja.

Stečajni sudac Ivan Basić, podsjetimo, uskratio je tvrtki “FE Magnetit” pravo sudjelovanja u dražbi uz obrazloženje da priloženo bankovno jamstvo po svom sadržaju ne odgovara uvjetima i načinu prodaje u ovom stečajnom postupku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 08:21