StoryEditorOCM
Dalmacijadrevna delicija prva u hrvatskoj dobila službenu zaštitu s oznakom podrijetla

POLJICA SLAVE Za soparnik treba - dozvola!

Piše PSD.
25. studenog 2011. - 00:41
Ljubitelji poljičkoga soparnika napokon su dočekali svoj dan. Ministarstvo poljoprivrede tu je drevnu deliciji, i to kao prvu u Hrvatskoj, službeno zaštitilo oznakom zemljopisnog podrijetla. Za soparnikom slijede meso zagorskoga purana i lički krumpir te više nitko!

Popis nije konačan, no to ne znači da je na njega lako doći. Trud koji su uložili članovi Društva Poljičana “Sveti Jure” Priko kako bi izvorno jelo svoga kraja dostojno predstavili i zaštitili najbolje o tome svjedoči.

- Dobivanje ove oznake kruna je četverogodišnjeg rada. U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede te uz pomoć sponzora uspjeli smo doći do cilja, pri čemu to nije bio nimalo jeftin put jer smo, kako bismo zaštitili naš soparnik, potrošili oko 500.000 kuna. Nije nam žao jer smo ovom jelu slavne prošlosti osigurali možda još slavniju budućnost - kaže veliki knez Petar Rodić, predstavnik 21 katuna negdašnje Poljičke republike.

Što točno certifikat o zemljopisnom podrijetlu znači, objasnila nam je Edita Volar Pantić, načelnica Sektora za označavanje i kakvoću hrane Ministarstva poljoprivrede.

- Poljički soparnik može se proizvoditi samo na području Poljica, a naziv, kao i njegovi sastojci, zaštićeni su. Konkretno, ako netko u Istri napravi identičnu vrstu jela, ne smije zvati poljički soparnik. Isto tako, ako netko u Poljicima radi ovo jelo po drugačijoj recepturi, također neće imati pravo nazvati ga poljičkim soparnikom. Govorimo o proizvodima koji bi bili namijenjeni prodaji - veli Edita Volar Pantić.

Što se sive zone tiče, odnosno prodavača soparnika po hrvatskim tržnicama, tu će, tvrdi naša sugovornica, ubuduće uredovati inspekcije te bi stoga najbolje bilo da svi zainteresirani proizvođači ovog nekoć sirotinjskog jela što prije podnesu zahtjev za prijam u registar ovlaštenih pekača soparnika.

- Trenutačno imamo nekoliko registriranih proizvođača izvornog soparnika, no uopće ne sumnjam kako će, nakon dobivanja ovog certifikata, njihov broj porasti - ističe Edita Volar Pantić, dodajući kako je ovo bio preduvjet za početak putovanja poljičkoga soparnika među europske namirnice zaštićenog zemljopisnog podrijetla kojih u EU-u ima tek oko tisuću.

Za kraj ćemo riječ još jednom dati velikome knezu Rodiću:

- S dobivanjem ove oznake ne namjeravamno stati, poljički soparnik upoznala je i zavoljela Hrvatska, a upoznat će ga i zavoljeti i cijela Europa!

vinko vuković, foto: arhiv cropix

Pizza s blitvom

Kako bi dokazali izvornost poljičkoga soparnika, budući proizvođači morat će imati dokumentaciju koja, među ostalim, sadrži podatke o proizvođaču, popis dobavljača sirovina, datum pečenja soparnika i osobe koja ga je pekla te popis i količinu utrošenih sirovina. Naravno, kazni za neposjedovanje ove specifikacije neće biti, ali će takvi trgovci morati soparniku promijeniti ime, recimo u - pizza s blitvom.


Prigovor ulju

Oznake izvornosti dobili su varaždinsko zelje te istarski pršut, dok je dalmatinsko maslinovo ulje za sada na čekanju jer je na zahtjev za registraciju, koji je podnijela Zajednica udruga maslinara i uljara Hrvatske iz Žrnovnice, podnesen prigovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:28