StoryEditorOCM
Dalmacijaspočitavajući mu kako govori o projektima koje grad uopće ne financira, vijećnik hdz-a mili novak razljutio gradonačelnika kaštela joška berketa

RAT ZA GOVORNICOM ‘Služite se Goebbelsovim metodama’

Piše PSD.
27. rujna 2011. - 13:10
Sa žaljenjem konstatiram da smo ova gradska uprava i ja osobno donekle opterećeni raznim istražnim radnjama državnih tijela, inspektorata, DORH-a i USKOK-a, a sve teme izvida uglavnom su anonimne prijave skupina građana. Teme se uglavnom odnose na pitanja postavljana na sjednicama Gradskog vijeća, pa stoga molim sve one koji ih pišu da se na prijavama potpišu i olakšaju nam posao − izjavio je gradonačelnik Joško Berket na sjednici Gradskog vijeća pri usvajanju polugodišnjeg izvještaja o izvršenju gradskog proračuna, kao i iznošenja gradonačelnikova izvješća za prvih šest mjeseci ove godine.

Prema izvješću koje je podnio pročelnik Anđelko Drnasin, ostvareni prihod u polugodišnjem razdoblju iznosi 38,8 milijuna kuna, što je četiri posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali 45 posto manje od planiranog.

Rashodi iznose 42,9 milijuna kuna, odnosno manji su devet posto od onih prošle godine, te manji 32 posto od planiranih za ovo razdoblje.

HDZ-ovi vijećnici opet su ponovili kritike o prenapuhanom i neostvarivom proračunu. Vijećnik Mili Novak rekao je da je trebalo naći 12 milijuna za pokriće određenih obveza, na što mu je gradonačelnik Berket po tko zna koji put kazao da su glavni problem proračuna obveze stvorene za vrijeme bivše vlasti, koja ih je, zbog započetih projekata za koje nije bio osiguran novac, ostavila u iznosu od gotovo 41 milijun kuna.

Vreća s novcem

− Da su danas na vlasti i da takvo što učine, kazneno bi odgovarali zbog Zakona o fiskalnoj odgovornosti. Gdje se to nalazi vreća s 12 milijuna, kažite mi, ja ću se potruditi pronaći je.

U 2009. godini imali ste proračun od 140 milijuna kuna, ostavili ste rezervirano 16 milijuna kuna, a prihod je te godine, u kojoj smo mi bili na vlasti samo šest mjeseci, bio 90 milijuna kuna.

Uz to ste stvorili obveze iz proračuna, pa smo morali potrošiti 20 milijuna kuna više za te obveze stvorene u predizborno vrijeme. To je ključ svih problema ovoga grada – kazao je Berket, na što mu je Novak odgovorio da su ga građani izabrali ne da traži vreće s novcem, nego da pronađe rješenja.

Rasprava između gradonačelnika Berketa i Milija Novaka nastavljena je i nakon što je gradonačelnik podnio izvješće o svojem radu, koje je Novak ocijenio kao “puno svašta i veliko ništa”.

HDZ-ov vijećnik spočitnuo je gradonačelniku da je izvješće puno podataka vezanih uz rad Turističke zajednice, Zavoda za zapošljavanje ili Obrtničke komore, te da se u njemu nabraja cijeli niz projekata koje Grad nije financirao, dok nedostaju analize i stavovi te objašnjenja što podaci u izvješću znače.

Skandalozna Novakova izjava, koji je iznošenje podataka nazvao Goebbelsovim metodama − sto puta izgovorena laž postaje istina, izazvala je buru u vijećnici. Reagirala je većina vijećnika i predsjednik Gradskoga vijeća, koji ga je upozorio da takvo što ne može izreći za govornicom.

− Jeste vi to mene poistovjetili s Goebbelsom? – nekoliko je puta upitao gradonačelnik Berket, uzrujan Novakovom usporedbom, na što se Novak, koji za govornicom često ima osebujne istupe koji katkad i vrijeđaju, opravdao kako nije izravno govorio o gradonačelniku, ispričavajući se svima koji su se našli uvrijeđenima.

Rat u vijećnici aktualizirao se i pri usvajanju zaključka o prihvaćanju prijedloga sporazuma o suradnji u razvoju projekta Idra Kaštela, protiv kojega su opet glasali HDZ-ovi vijećnici.

Državne jasle

Hoće li individualni vlasnici prodati svoje zemljište? Ima li Vijeće nadležnost za donošenje zaključaka kojim se ovlašćuje gradonačelnik? Smije li Grad preuzeti prenamjene zemljišta za poznate investitore i stvara li se pritisak na Vijeće. Pitanja su to na koja je sumnje, ali i druge kritike na račun ovog projekta, izrekao HDZ-ovac Novak, na što mu nije ostala dužna dogradonačelnica Marinka Parčina:

− Vi ne znate što to znači isplatiti jednu plaću jer nikada niste bili privatnik, jer ste na državnim jaslama − poručila je Parčina vijećniku Novaku.

Jakov ŽARKO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 16:42