StoryEditorOCM
DalmacijaDRŽAVNI TAJNIK ZA ZDRAVSTVO OSTAO ZAČUĐEN

RODILIŠTE U IMOTSKOM NIJE OTVORENO, A MINISTARSTVO NE ZNA "Ja bih rodila! Ne može, danas ne radimo!"

Piše PSD.
3. kolovoza 2011. - 13:28
 - Dogovorili smo se da sva tri izvanbolnička rodilišta otvorimo 1. kolovoza i ono u Sinju, Imotskom i Makarskoj, da tako izbjegnemo spekulacije kako se nekom od ova tri naša grada daje nekakav prioritet. Ovo je izjava dožupana Luke Brčića dana u Imotskom, za vrijeme njegova posjeta, dok je još trajala ekološka kriza u vezi s odlagalištem otpada.

No dožupan sigurno nije kriv, jer mu je tako vjerojatno rečeno i na razini Županijskog doma zdravlja, a njima izravno iz Ministarstva zdravstva. Uostalom, ministar Darko Milinović je obećao da će se istovremeno otvoriti sva tri rodilišta.

‘Ovo je sramota’

Sinjsko je već svečano otvoreno, ministar je posjetio majku male djevojčice, prve alkarice koja se rodila, i Sinjani su s pravom sretni i ponosni. Imoćani, a čini se i Makarani, još će pričekati dok se vrata njihovih rodilišta ne otvore.

U redu, neka je to tako, neka se što prije steknu uvjeti, ali jednostavno nije nikome u Imotskom jasno zašto se uvjeti za otvaranje rodilišta još nisu stvorili.

Još prije godinu dana bili su ljudi iz Ministarstva u imotskom rodilištu, zapisali, premjerili, vidjeli što to nedostaje. Prije petnaest dana ponovno dolazi komisija i opet konstatiraju da nedostaje WC za osoblje, da nema minimalne opreme. I ništa se ne poduzima.

U utorak ujutro pitamo dr. Dragomira Petrica, ravnatelja Županijskog Doma zdravlja, zna li zašto imotsko rodilište nije otvoreno.

-Pa, stvarno ne znam ni ja, uputit ću za četiri primalje koje još od 22. srpnja svako jutro dolaze na posao, nalog da žene idu kućama, jer tko zna kada će se ispuniti uvjeti za otvaranje.

Uostalom, nema ni ginekologa, nema kadra. Ja neću, niti smijem ulaziti u nikakve rizike. Ministarstvo je obećalo urediti sve to, dati novac, a zašto nisu to trebate pitati njih - rekao nam je dr. Petric.

Zovemo Antu Zvonimira Golema, državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva, i pitamo ga zašto se 1. kolovoza nije otvorilo imotsko rodilište.

-Ma, nije moguće, mora da nešto nije u redu, nazovite me za dva sata, sve ću znati više - rekao nam je Golem. Nakon dva sata zovemo isti broj, javlja nam se ženski glas s obrazloženjem da će pokušati dobiti državnog tajnika.

Odlazimo u rodilište. Zatvorena vrata, jedna trudnica s djetetom u naručju kuca, nitko joj ne otvara. -Nemojte mi pisati ime, ali ovo je sramota, pa bilo je rečeno. Čitala sam i danas da će se otvoriti rodilište, htjela sam se informirati, blizu mi je termin i rado bih rodila u svome mjestu - govori trudnica.

Zaobilaznim ulazom dolazimo do prostorija rodilišta. U dvorani za primalje sjede Ljilja Ivkošić, Mirjana Glavaš i Ankica Šabić. Četvrta primalja Anka Frankić otišla je po piće.

-Evo ovako smo ima već desetak dana. Dolazimo na posao, sjedimo, nitko nam ništa ne govori. Pokušale smo očistiti prostore rodilišta, no nemamo deterdženta. Naš WC ne radi, nema ni pelena za djecu da sada netko dođe roditi. Poslali smo narudžbe za te potrepštine no ništa nam nitko nije poslao. Već 20 godina nisu nam promijenili ni radnu odjeću - vele primalje.

Zovemo gradonačelnika Antu Đuzela. I on u čudu, no ipak reagira, sjeda u automobil i hita u Split kako bi se sastao sa županom Sanaderom. - I meni je rečeno da se rodilište otvara 1. kolovoza. Idem hitno vidjeti sa županom o čemu se radi - ističe Đuzel.

Eto, tako je izgledao pokušaj otvaranja imotskog rodilišta. I neka netko sada Imoćanima, a posebno Imoćankama pokuša obrazložiti ovu cijelu priču. Da nije istinita, bila bi uistinu smiješna.

BRACO ĆOSIĆ

Ministarstvo: Ispituju se uvjeti

Iako je za prvi dan kolovoza bilo najavljeno otvaranje triju rodilišta, u Makarskoj, Sinju i Imotskome, u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi demantirali su takve navode.

“Rodilište u Imotskome još nije otvoreno. Tamo još uvijek traje izvid posebnog Povjerenstva koje provjerava jesu li ispunjeni potrebni uvjeti za rad rodilišta. Nikakvih drugih informacija nemamo“, kazali su nam u Kabinetu Darka Milinovića, ministra zdravstva.

Ma. Š.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:14