StoryEditorOCM

Braču trebaju maslinici i protupožarni putovi

Piše PSD.
28. srpnja 2011. - 12:29

Brač je otok požara - čulo se to u srijedu navečer na skupu kojeg je organizirala Hrvatska poljoprivredna komora u Nerežišćima sa svrhom pomoći maslinarima čija su stabla stradala u velikom ovoljetnom požaru. Nezadovoljni maslinari ukazali su kako na Braču požari sve češće odnose utaman njihove višegodišnje trude, napore i zaradu. Takovo stanje postaje neodrživo, a postoji realna opasnost da se dio maslinika više i ne obnovi. Brač je najmaslinarskiji kraj u Hrvatskoj jer se na njemu uzgaja blizu pola milijuna stabala te mediteranske uljarice.

Direktor Hrvatske poljoprivredne komore dr. Ivan Katalinić koji je sa suradnicima obišao opožarene površine obećao je maslinarima svekoliku stručnu pomoć u saniranju i obnovi maslinika. Njihovi stručnjaci su na jesen spremni ući u svaki opožareni maslinik i pružiti pomoć u regeneraciji i obnovi.

U međuvremenu će se izvršiti procjena pričinjene štete, a pomoć će se zatražiti i od hrvatske Vlade, a nju je prilikom posjete Braču obećala i premijerka Jadranka Kosor. Tom prigodom su stručnjaci iz Hrvatske poljoprivredne komore održali  predavanje s prezentacijom pod nazivom: “Obnova maslina nakon požara“.

Na Braču je požar zahvatio 5200 hektara od čega se 3900 hektara odnosi na poljoprivrednu površinu i bez šire pomoći Bračani ne mogu štetu sami sanirati. Ukazano je i na nekontrolirano širenja bora i nedostatak protupožarnih putova zbog čega kopnene vatrogasne snage ne mogu često djelovati na pravi način.

Stoga se proboj, čulo se na skupu, novih protupožarnih putova imperativno nameće, a osim što su u službi gašenja požara, ti putovi imaju i poljoprivredni značaj jer omogućuju dolazak mehanizacije.

Dr. Ivan Katalinić je dodao kao je sada ovo i prilika da se dobiju novi protupožarni putovi i uz pomoć Vlade i županije obnove maslinici. Iznio je primjer Hvara kada je nakon velikog požara 2003. godine probijeno novih 127 kilometara poljskih putova i obnovljeno 450 hektara maslinika.

„U jednoj ogradi na području općine Sutivanu izgorjelo mi je svih 110 stabala maslina. Bile su odlično rodile pa je moja tuga još veća. Prije tri godine stradale su mi u požaru masline u Dračevici“ - kazao je Mate Žuvić iz Dračevice te dodao „:“Imam ja, sinko, puno godina i ne znam hoću li imati force za novi početak“.

Kuzman Radović, 29-godišnji apsolvent agronomije, preselio se iz Zagreba u Supetar, a u požaru mu je stradalo čak 600 stabala maslina. 

IVICA RADIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:59