StoryEditorOCM
Dalmacijacetinsku krajinu gotovo svako nevrijeme ostavi bez električne energije

PAO NAPON Cijeli Sinj na jednoj žici

Piše PSD.
10. lipnja 2011. - 13:35
U srijedu navečer cijeli sinjski kraj još jednom je ostao u mraku, bez napajanja električnom energijom. Zbog grmljavinskog nevremena koje je bjesnilo nad Cetinskom krajinom, bez napajanja je, zapravo, ostala 110-kilovoltna trafostanica u sinjskoj Ruduši, a posljedično sve trafostanice nižih napona sve do niskonaponske mreže.

Prekid u opskrbi strujom trajao je 24 minute, kratko u usporedbi s ranijim prekidima koji su znali potrajati satima. Takvi prekidi nisu rijetki jer cijeli cetinski kraj vezan je na jednu 110-kilovoltnu trafostanicu u Ruduši koja se napaja jednim dalekovodom pa prilikom i najmanjeg kvara, bilo na postrojenju trafostanice ili dalekovodu, u cijelom sustavu dolazi do prestanka opskrbe električnom energijom.

Prisilni mrak događa se zato što je Sinj na strujni sustav praktično spojen preko jedne žice.

Trafostanica u Ruduši napaja se 110-kilovoltnim dalekovodom sa splitskih Meteriza, a sve skupa je u sastavu HEP-ova Prijenosa, a ne Distribucije. Tako u slučajevima kvara iz Elektrodalmacije koji su Distribucija i imaju svoj pogon u Sinju nisu ovlašteni intervenirati u trafostanici u Ruduši.

Iz Prijenosa će sigurno reći da 110-kilovoltni dalekovod Meterize-Sinj ima svoj nastavak prema Peruči i dalje se preko Livna spaja na Kraljevac, a odatle preko raspletišta u Konjskom na Meterize i tvori prsten.

U sinjskoj praksi to se ne osjeća. To znaju i u HEP-u pa već godinama najavljuju izgradnju novog 110-kilovoltnog dalekovoda HE Đale-Sinj kojim bi se ostvario dvostruki efekt.

Na jednoj strani bi se osigurala “druga žica” za napajanje TS u Sinju, a povratno bi se osigurao rezervni transport struje iz HE Đale do Konjskog.

Beskorisno bogatstvo

Sada struja iz Đala do Konjskog ide samo putem jednog jedinog dalekovoda i, kada je on u kvaru, proizvedena struja u Đalama odlazi u vjetar.

Najzanimljivije od svega jest da istodobno s tako lošom opskrbom strujom širi sinjski kraj sa slijevom rijeke Cetine u sustavu Hrvatske elektroprivrede predstavlja energetskog diva. Na toj rijeci instalirane su i rade hidroelektrane Peruča, Orlovac, Đale, Kraljevac i Zakučac ukupne instalirane snage preko 850 megavata.

Zahvaljujući povoljnim hidrološkim prilikama posljednjih godina, te su HE na Cetini imale rekordnu proizvodnju ekološke i jeftine električne energije od koje u cetinskom kraju imaju vrlo male koristi. A onda im još, čim ozbiljnije zagrmi, dođe do prekida te jedine žice kojom se opskrbljuju strujom.

toni paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 11:29