StoryEditorOCM
Dalmacijastrila nebeska

ŠOK U ZAVOJANIMA ‘Munja me digla u zrak, pozdravio sam se sa životom’

Piše PSD.
26. svibnja 2011. - 20:31
Nevista Alena i ja smo sidile ovde za stolon, a sin onde na stolici kraj kauča. I kad je to oko šest popodne puklooo, zagrmilo, zasinilo, ja san pomislila da će je kuća išla u sto komada. Ivica je skočija u zrak sve do drugoga kraja kužine, učas se napunilo dima, nismo se vidili.

Mislila san – svi smo izginili – prepričava nam Slavka Baletić (76) događaj od utorka poslijepodne kad je tijekom nevere nad zaseokom Baletići u Zavojanima kod Vrgorca, kroz telefonske instalacije njihovu kuću zamlatio grom.

Sin Ivica (42) lakše je ozlijeđen, i u šoku je obilazio liječnike, a majka nam je pokazivala spaljenu telefonsku utičnicu, pougljenjene komadiće kabela, rupu u pločicama i betonskoj ploči na podu...

- Mi već znamo da kad počne grmit, ovde na visini stradaju aparati, pa smo prije isključili televiziju i telefon, a poslin nego šta nas je pogodija grom, cilo susidstvo je ostalo bez telefona. Nestalo je i struje, ali se brzo vratila - kaže Slavka.

Ivicu smo dobili na telefon, iste večeri je bio na Hitnoj pomoći u Splitu, konstatirane su mu lakše ozljede, potom je posjetio psihijatra i neurokiruga.

- Ka bomba je puklo i odnilo me u zrak. Skočija san, zanesvistija se, pozdravija se sa životon... Još se dobro ne sićan šta se zbivalo. Boli me glava, drću mi ruke, ne mogu spavat, nemiran sam.

Kaže mi psihijatar da je organizam proživija teški šok. Ma stalno se to događa, valjda telefonska uzemljenja ne valjaju, ubit će jedanput koga – zabrinut je Ivica Baletić.

Damir ŠARAC

Dr. Vujević: Hitno postaviti zaštitu

Prof. dr. Slavko Vujević s Katedre za teorijsku elektrotehniku splitskog FESB-a, gdje se proučavaju zaštite od munje, navodi kako postoje područja koja su izložena jačim udarima gromova zbog specifičnog položaja, pa je najvjerojatnije tako i s Baletićima.

- Ako se ponavaljaju takvi slučajevi, riječ je očito o loše zaštićenim instalacijama. Gromobranska zaštita nema veze s time jer ona osigurava građevinu, ovdje je riječ o potrebi postavljanja prenaponske zaštite na instalacije. Ako to ugrožava ljudske živote i nanosi štetu, treba je postaviti bez odgađanja. Nije nikakvo čudo što je u kući koju spominjete nastao toliki krš, jer je riječ o golemoj količini energije koja mora naći put do zemlje – objašnjava prof.dr. Vujević.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 10:59