Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 01.10.2010. u 18:30

mučna atmosfera pri pokušaju nasilne deložacije 98-godišnje karmele stivi

Bešćutna gospodo, biste li i svoju majku izbacili na ulicu?

Bacit ću se  pod kamion, u more, ali ovu sramotu ne mogu preživjeti, kroz jecaje govori nesretna starica koju će za mjesec dana sudski ovršitelji ponovno pokušati istjerati iz stana

Sudska ovršiteljica Grozdana Juričev Šprljan, čiji je zadatak bio da jučer, prema pravomoćnom sudskom nalogu, deložira iz stana 98-godišnju Karmelu Stivi, vratila se u Šibenik poluobavljena posla.

Ništavna darovnica

Najstarija Rogozničanka, koja već punih 38 godina živi u tom stanu u Zvečevarskoj ulici 23 u Rogoznici, odbila je potpisati papir kojim se obvezuje da će dragovoljno sama, u roku od 30 dana, napustiti stan koji joj je na prijevaru otela njezina unuka Ksenija Drnasin i prodala ga Splićaninu Anti Dujmoviću.

Sudska ovršiteljica Grozdana Juričev Šprljan, kao i Ante Dujmović i njegov opunomoćenik u startu su morali odustati od trenutne najavljene deložacije zbog straha da bi teško psihičko stanje oronule starice, na što su dan ranije i pismeno upozorili psihijatar dr. Boris Zmijanović i njezina obiteljska liječnica Nives Nonković, moglo dovesti do najtežih posljedica.

Na ustrajno inzistiranje novog vlasnika stana Ante Dujmovića i njegova opunomoćenika, koji su izrijekom kazali da ne odustaju da iz svojeg stana deložiraju nemoćnu staricu, najavljeno je da će za 30 dana sudski ovršitelji ponovo pokucati na vrata Karmele Stivi. Pri tome će im, najvjerojatnije, pojačanje biti socijalni radnici, liječnik i policija, dakle društvo koje i inače odrađuje nasilne deložacije.

- Traže od mene da potpišem kako ću se iseliti iz svog stana koji sam ovim rukama zaradila. Ni mrtva neću staviti potpis na taj papir. Gdje ću se iseliti? Da mi je sada unuka tu, zadavila bih je evo ovim rukama. Pitam te ljude bi li oni svoju majku od 98 godina izbacili na ulicu. Otkako mi je na prijevaru otela i prodala stan, svaki dan se naplačem.

Ne znam kako mi do sada srce nije puklo. Jest, doktor Zmijanović mi je dao tablete za smirenje. Popila sam ih, ali više neću. Izbace li me na ulicu, bacit ću se pod kamion, u more, ali ovu sramotu ne mogu preživjeti - kroz jecaje će nesretna starica. Podsjetimo, kalvarija Karmele Stivi počela je 1997. godine, kada ju je unuka Ksenija Drnasin, koja je prvi put u životu pokucala na vrata svoje bake u Rogoznici, tobože zabrinuta za njezino zdravlje i starost, nagovorila da joj daruje stan.

Karmela, premda ju, inače, život nije mazio, povjerovala je unuci. - Mislila sam kako činim dobro djelo. Ni u snu nisam pomislila da bi mogla prodati stan dok sam živa i izbaciti me van - kaže ogorčena starica. Kako poslije darovnog ugovora sljedećih pet godina unuka Ksenija nije prešla bakin prag u Rogoznici, Karmela je odlučila i uspjela darovnicu proglasiti ništavnom.

Nažalost, unuka je, u međuvremenu, na brzinu prodala stan Anti Dujmoviću koji je, eto, izgubio strpljenje, jer baka, unatoč poznim godinama, ne umire, pa je zatražio deložaciju. Pri jučerašnjem pokušaju deložacije, kojoj je bilo nazočno više medijskih kuća iz Hrvatske, nitko od službenih osoba nije bio raspoložen za razgovor. U Karmelin stan jučer je drugi put u životu ušao i novi vlasnik Ante Dujmović.

Prije toga, zajedno s unukom Ksenijom, ušao je samo na tri minute, i to na prijevaru, kada su ukrali ključeve i staricu ostavili zaključanu u stanu. I ovaj put je pokušao sakriti svoj identitet. - Ja vam nemam nikakve veze s ovim niti sam zainteresirana strana - lagao je na izravan upit novinara koji su tek naknadno doznali da se radi o novom vlasniku Dujmoviću koji je ruku pod ruku sa svojim opunomoćenikom iz odvjetničkog ureda Jadrana Frančeskija iz Splita ušetao u Karmelin, odnosno svoj stan.

- Situacija je bila mučna. Ovršiteljica je bila krajnje obzirna i uviđavna, što se, pak, ne bi moglo kazati i za zapisničara koji je bio prilično osoran. Dujmović i njegov opunomoćenik ostali su pri tome da se deložacija obavi - ustvrdio je susjed Mario Loina.

Dirnuta liječnica

- Lako je zamisliti šok s kojim se suočila ta krasna i nevjerojatno bistra gospođa. U tim godinama naći se na ulici, to je strašno. Uopće ne mogu zamisliti nekog da dođe to izvršiti. Zna da nema nikoga niti gdje, pa ipak, bacite je na ulicu.

Ništa ne bi bilo čudno da u toj bezizlaznoj situaciji i digne ruku na sebe. Vjerujte, i sama sam šokirana. Iz ovih stopa zvat ću Ljubu Županovića u Općinu da vidim što se da napraviti da udomimo tu nesretnu staricu - izjavila je njezina obiteljska liječnica Nives Nonković.

Piše marijan džambo

Nedostupna Ksenija Drnasin

I drugi dan za redom propali su naši uporni pokušaji da kontaktiramo sa Ksenijom Drnasin. Na telefon se ne javlja, a nismo imali ni uspjeha kada smo zakucali na vrata njezina splitskog doma u Ulici Ruđera Boškovića. Ni susjedi nisu bili voljni razgovarati s nama.

- Drnasin? Ne poznajem ju, bolje da je ne znan! - zgražao se jedan susjed, čuvši tužnu priču.

m.B.

Centar za socijalnu skrb: Nitko nam nije kucao na vrata

Anela Čulav, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Šibenik ostala je šokirana sudbinom ove starice. − Nama nitko nije kucao na vrata zbog tog slučaja. Međutim, već sutra ću u Rogoznicu poslati socijalnu radnicu Slađanu Dunđer da se na licu mjesta upozna s prilikama gospođe Stivi. Ako mora iz stana, zatražit ću da joj se hitno osigura smještaj u domu. Njezinom mirovinom, iz koje bismo joj izdvojili džeparac, platili bismo smještaj, a razliku bi namirila država. Problem će biti ako odbije dom. U tom slučaju može od Centra, u najboljem slučaju, svaka tri mjeseca računati na jednokratnu pomoć od 2500 kuna − kaže ravnateljica Čulav.

Bivša sutkinja Suzana Malenica bez komentara

Jednim od ozbiljnih sukrivaca za situaciju u kojoj se našla Karmela Stivi, i Karmela i njezin odvjetnik Josip Jukica, te i njezin dobrovoljni skrbnik susjed Mario Loina, smatraju bivšu sutkinju, danas odvjetnicu Suzanu Malenicu. Njoj se stavlja na dušu da tijekom sudskog postupka na utvrđivanju valjanosti darovnice, na opetovane zahtjeve odvjetnika nije željela staviti zabranu prodaje stana, što je unuka Ksenija zloupotrijebila.
− Ja vam to uopće ne bih komentirala. Uputila bih vas na glasnogovornika Općinskog suda u Šibeniku − bila je kratka odvjetnica Malenica.

Odvjetnik Josip Jukica: Tražimo uspostavu prijašnjeg stanja

Činimo sve što možemo. Još je u tijeku sudski spor u kojem sam zatražio da se uspostavi prijašnje stanje, a to znači da se Karmela uknjiži na stan − kaže odvjetnik Josip Jukica. U najboljem slučaju sud može natjerati unuku Kseniju da starici, zbog prijevare, isplati tržišnu vrijednost stana koji joj je oduzet.

m.DŽ.

‘Cijeli slučaj miriše na veliku prijevaru’

Vesna Pusić
Kad je u saborskom uredu vidjela naslovnicu “Slobodne Dalmacije” i pročitala šokantnu priču o nesretnoj 98-godišnjoj starici Karmeli Stivi, zastupnica Vesna Pusić ostala je bez riječi.

– Srce mi se stisnulo kad sam ovo pročitala. Na ovakve priče nitko ne može ostati hladnokrvan i promatrati sa strane.

Doista mislim da je “Slobodna” napravila pravu stvar objavom ljudske drame jer da o ovome niste pisali, ova bi gospođa, stara i nemoćna, danas zasigurno bila na ulici – uvjerena je HNS-ova zastupnica, kojoj cijeli slučaj oko Karmele Stivi, uknjižbe i prodaje njezina stana, miriši na “prijevaru i namještaljku”.
– Strahujem da nije samo unuka, nego više njih dobro znalo što ovdje radi i kako će preveslati staricu. Nitko me ne može uvjeriti da Sud samo tako izdaje nalog za deložaciju, a da mu pritom nije relevantna činjenica da osoba koja se deložira ima 98 godina?!

Jurica Malčić
Isto tako, zar je moguće da im ništa ne znači “detalj” da se darovnica osporava? – pita se Vesna Pusić. Zbog svojih sumnji da je zakon izigran, odlučila je alarmirati sustav pa je tako kontaktirala i pučkog pravobranitelja Juricu Malčića.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić ističe da u prvom redu treba vidjeti je li pravna procedura provedena po zakonu i zato će odmah uputiti zahtjev Ministarstvu pravosuđa da izvrši nadzor nad prethodnim pravnim postupcima u ovom cjelokupnom predmetu. Zanima ga, kaže, jesu li svi pravni koraci, od darovanja, razvrgnuća darovnog ugovora, prodaje stana i uknjižbe do deložacije, obavljeni po proceduri i je li se postupalo zakonito i u “dobroj vjeri”.

– Kad dobijem odgovor iz Ministarstva, vidjet ćemo što dalje. No, svakako bi problem trebalo riješiti najkasnije za 30 dana, dokad je deložacija odgođena – objašnjava pučki pravobranitelj Jurica Malčić.

Anita Belak-Krile

Zatečeni Kulušić

Saborski zastupnik Ante Kulušić (HDZ) koji dolazi iz šibenskoga kraja ostao je zatečen pričom.
– Ne mogu vjerovati da postoje djeca ili, u ovom slučaju, unuci koji su zbog koristi kadri na ulicu izbaciti staricu. Ne mogu se miješati u pravnu proceduru, to ostavljam odvjetniku i nadležnome ministarstvu, ali mogu obećati da ću osobno otići i vidjeti na koji način mogu pomoći nesretnoj baki – kazao je Kulušić.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: cato | Komentirano: 2. listopad 2010. 15:24
Valja pazit sta se potpisuje.
Komentar od: cambodia | Komentirano: 2. listopad 2010. 9:39
...glupaca posudila lovu u kamatara Ante Dujmovica...i naavno nije imala za vratit pa mu predala stan...kao i ova tuka ovdje...

http://www.slobodnadalmacija.hr/Crna-kronika/tabid/70/articleType/ArticleView/articleId/89622/Default.aspx
Komentar od: zemlja konobara i prodavačica | Komentirano: 2. listopad 2010. 8:45
a šta je ode ustvari druga strana priče, ovo kako piše kako je moguće da je prodan stan ako je darovnica poništena i kako je kupac u par minuti pristao na kupnju stana?
Komentar od: levanto | Komentirano: 2. listopad 2010. 7:24
prvo, svaka starja osoba koja daruje svoj dom, svome ditetu, unucadi ili bilo kome u cijelosti dok su oni zivi, u ova pohlepna vrimena je (i izvinite na mojoj brutalnosti ) za moj pojam luda osoba. drugo, ovaj IZROD sta je raka da je kupija stan, nije posten niti normalan, jer da je nebi kupija stan koji je samo vidio jedan put na 3 minute i to na lazni nacin, to je zna on i unuka od starice da je tu privara i krada, i u zakljucku ako postoji neki zakon i pravda u "ovoj nasoj, puna mafijasov", taj ugovor bi se mora ponistiti, i unuka uhapsiti i tuziti za solde i maltriranj srarije osobe, i da je zakon zatvori u tamnicu da ne vidi vise svitlo dana.
Komentar od: ziva_istina | Komentirano: 2. listopad 2010. 6:48
Kako jos nje niko koknuo tog Dujmovica ovo mu je vec 3 ili 4 ovaka prevara da mu je prosla u javnost. Imate njegov broj u banku sve ce vam on odradit a dosta mu je vidit tko mu je odvjetnik Jadran "Sveti Kriminal" daj biloga frančeski Ha ha. Jadna starica sta doživi a unuka još gluplja skum posa sklapa.
Komentar od: cajaaa | Komentirano: 2. listopad 2010. 1:17
Klasican primjer prevare u obitelji:
Unuka, cija mater nije vodila brigu o svojoj majci, zamisli pakleni plan, da se domogne bakinog stana, tj. negove novcane protuvrijednosti. Pokajnicki odlazi kod bake, koju nije do tada nikad vidjela i uz obecanje da ce se o njoj brinuti do njene smrti, izmami prepis stana na sebe u vidu darovnice.
Buduci da je proslo pet godina, da baka nije vidila svoju unuku, starica postupa pravilno i ponistava darovnicu.
Sad tek nastupaju tragicni trenuci za nju, posto je unuka taj stan bez pristanka starice vec odavno prodala, ovon problematicnom liku, nasem sugradjaninu. Lik gubi strpljenje(sto je kako tako za razumit) i u dogovoru sa unukom, a mozda i s jos nekim iz sudstva, zatrazi delozaciju starice. Tim potezom joj zadaju smrtonosni udarc, jer ja neznam dali ce ona sa 98 godina imat snage svemu tome se othrvat.
Necu reci to je kraj price, jer se nadam da ce drustvo i odgovorni nac nacina da taj slucaj rijese na jedini pravedan nacin, najme u korist starice. Zato kazem nastavak slijedi.
Komentar od: | Komentirano: 1. listopad 2010. 23:42
Pravna procedura treba da se preskoci a ovo dubre od unuke da se strpa sto prije u zatvor.ili po mogucnosti da se zaveze kao krava prije utakmice hajduka na ulazu stadiona i da svi koji plate jednu kunu imaju pravo da joj jebu majku a njoj nabiju nogu u guzicu ,a pored nje da bude zavezan onaj djelilac pravde koji je sve ovo dozvolio i reziraoza saku kuna a ne za pravdu.
Komentar od: Branimiir | Komentirano: 1. listopad 2010. 23:17
pardon, za sve drugo a ne druge psihijatrija je u podrumu, mislim na likove ka mustanga, domoljuba... kojima sve zlo u hrvatskoj čine katolici, papa, biskupi....
Komentar od: Branimiir | Komentirano: 1. listopad 2010. 23:13
je je mustang i ja mislim da je Bozanic ukra ovaj stan

a za sve druge psihijatrija je u podrumu :-)
Komentar od: | Komentirano: 1. listopad 2010. 21:41
U ovoj jadnoj zemlji zakoni su pisani za lopove. Pošteni i radišni svit ovdje nema što tražit. Kako stvari stoje, opljačkani do kosti uskoro bi mi svi mogli na ulicu.
Komentar od: dimnjačar | Komentirano: 1. listopad 2010. 21:25
Znaći taj Ante Dujmovič je tipići ogledni primjerak Hrvata, katolika, glave obitelji, uzora mlađim generacijama. Ovdje pali poslovica- Lako je biti čovjek, teško je biti čovječan. A ženski primjerak svega ovoga je vrla unuka. Zašto je ukinuta smrtna kazna, pa nećemo valjda sa ovakvima punit zatvore , pa da mukte jedu i spavaju.
Komentar od: | Komentirano: 1. listopad 2010. 21:22
Zašto bi gospođa išla iz svoga doma u starački dom na silu, kad je darovnica ništavna ? Ona je vlasnica i točka, darovana osoba se pokazala nezahvalna,i unuka neka vrati lovu tome bilmezu!
Komentar od: mustangP-51 | Komentirano: 1. listopad 2010. 21:16
Divne li zemlje!
Ocito se radi o varanju u velikom krugu ucesnika. To je uostalom tipicno za ovu drzavu. Ako je u njoj ista dobro organizirano to je lopovluk.
Nego, nesto se ne cuje za nase bogomoljke i njihove duhovne cobane? Sta kaze Crkva u Rvata na ovo sve? Di je Zlatko Sudac-cudotvorac i vlasnik golemog bogatog biznisa sto guli kozu upravo ovakvim jadnicima kakva je ova baba?
Di su nasi biskupi ogrnuti u u svilu i kadife optocenu zlatom s ogromnim trbusinama sto ih okolo nosaju?
Di su su ABBA, Haidi i drugi rvacki pravednici sto nam krscanstvo i negovu prvednost tumace? Di su one Rvatine sto slave ovakvo drustvo zalazuci se za pravdu, slaveci istovremeno gangstere sto ih vode u nove svijetle pobjede i
pljacke?
Konacno di ce ova nesretnica sto ce uskoro jedno stoljece natovariti na svoja nemocna leda?
Nema njih nigdje. Mozda su na misama i mole za uboge.
Mamicu vam vasu! Javi te se ili nadite novog Tita da vas sve posalje tamo di vam je mjesto!
Komentar od: presto38 | Komentirano: 1. listopad 2010. 21:02
Možda je i stan u ulici Ruđera Bpškovića dobila na isti naćin.A koliko znamo u toj ulici bilo je dosta stanova stečeno na "legalni "naćin.
Komentar od: | Komentirano: 1. listopad 2010. 20:46
Ovo pročitati i ne reagirati ,,stvarno treba biti pokvaren.Hrvatska je jedina država na svijetu gdje se krade i vara po zakonu.Hrvatska državo, ubili ste nam dušu.U ratu je poginulo malo ljudi,,a u miru na miljune,,srami te se.
Komentar od: Ispravak_Novinara | Komentirano: 1. listopad 2010. 20:26
Ante Dujmovic je osoba koja je u Splitu poznat po tome da daje "kredite" ljudima koji su u dugovima. Kao zalog provuces svoju karticu, das auto ili stan. Covijek je radio na slijedeci nacin: Tebi treba kes, a imas American, Master, Diners ili Visu. Onda s Antom odes do Emmezete i kupis Anti 10 playstationa, par televizija u vrijednosti cca koliko ti treba. Ili jednostavno odes do neke firme di Ante ispegla karticu. I ako ti ispegla karticu na 10000 kuna, on tebi da 4000 kuna. Roba je naravno u vrijednosti 10000, on je proda za cca 8000 a ljudi placaju 10000+kamate banci na 36 miseci. Tako je zaradija i crvenog peugeota 406 kupe, a ne placom u drzavnoj sluzbi. Ali pravna drzava radi svoj posao, tako da je covjek zasticen.
Komentar od: | Komentirano: 1. listopad 2010. 20:22
KSENIJA JE OBIČNA DROLJA, DAVA SE SVAKOM KO VOZI FIĆU A NE BMW A ILI MERCEDESA, DROLJO OSTAVI MATER NA MIRU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Komentar od: mjau | Komentirano: 1. listopad 2010. 20:13
Ante Dujmoviću, Ksenijo OTETO = PROKLETO.
Zapamitie, proklinjat ćete dan kad ste išli prevarit ovu jadnu staricu kojoj ne date dostojanstveno proživit zadnje dane života...
Pala je na Vas sirotinjska suza.Jao si ga Vama i vašim obiteljima koje će godinama ispaštat zbog toga...
Vratit će Vam se, Vama, vašim obiteljima kad tad na najgori mogući način.
Ima Boga, a on sve vidi i čuje.

Stoko bešćutna, dno dna. Beštije imaju više razumijevanja.
Kako Vas nije sram.

A od države, a šta š očekivat...
Baba, drži se..Bit će sve u redu. Pomoć će ljudi. Ako išta barem smo tu kad zatreba...

Sram me što živim u ovoj državi.
Komentar od: Branimiir | Komentirano: 1. listopad 2010. 19:54
ti si domoljube ozbiljno bolestan. zbog ove šinjorine koja očito ima problema s bunikom ili sličnim opijatima a možda i gore.... i koja može biti i katolkinja i jehovka i hare krišna i ateistkinja...... ti odma napadaš katolike i Crkvu !?!?!?!?!?!?!?!?!?

psihijatrija ti je u podrumu na firulama
Komentar od: E_scape | Komentirano: 1. listopad 2010. 19:19
Rade ovo da je posalju u grob sta prije..gamad.
Komentar od: pajo_patka | Komentirano: 1. listopad 2010. 19:16
grozno,ali šta kaže njena unuka i čovjek koji je kupio stan?
Komentar od: domoljub10. | Komentirano: 1. listopad 2010. 19:13
bagra kršćanska redovno puni crkvetine
krepajte stoko i vi i oni šta se kurče za oltarom u veštama
fuj
Komentar od: džep | Komentirano: 1. listopad 2010. 18:51
Gdje si pravna državo?