Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

SMS komentar

Žužul škarta Bellea. Neka ga sad Hajduk dovede ka veliko pojačanje, pa će nakon tri miseca raskinit ugovor. Dino, Spinut

Kako poslati komentar

Hrvatska

Objavljeno 21.09.2010. u 09:06

Vodeni val Savom i Kupom bez posljedica prošao kroz Sisak

Vodeni val rijekama Savom i Kupom bez posljedica je prošao kroz Sisak: U Utorak u 8 sati u Sisku na mjernoj postaji Crnac, izmjeren je vodostaj Save od 714 centimetara.

Na snazi su redovne mjere obrane od poplave, a izvanredne mjere uvode se kada vodostaj Save u Sisku dostigne 770 centimetara, što se, sudeći prema padu vodostaja uzvodno od Siska, neće ni dogoditi. Ne očekuju se niti veći problemi nizvodno od Siska, jer je Una mala i neće usporiti Savu kod Jasenovca, a i Sava i Kupa uzvodno od Siska naglo padaju.

Spas Sisku donijela je odluka da se prekopa savski nasip kod sela Palanjek i voda pusti u retenciju Lonjsko polje, što je učinjeno u ponedjeljak u 19 sati. Zbog toga je zatvorena za sav promet županijska cesta Sisak-Palanjek-Dubrovčak, jer je ispuštena voda na putu prema Lonjskom polju preplavila tu prometnicu u dužini od stotinjak metara.

Prije prekopavanja nasipa i puštanja vode u polja, izgrađen je pomoćni nasip kako bi se od poplave spasilo romsko naselje kod Palanjka.

Vodostaj Save uzvodno od Siska u padu je. U Dubrovčaku je u ponedjeljak u 12 sati izmjereno maksimalnih 872 centimetra, a u utorak ujutro u osam sati vodostaj u Dubrovčaku bio je niži gotovo pola metra i iznosio 827 centimetara.

U Trebarjevu Desnom gradnjom dugih pomoćnih nasipa na vrhu nasipa uspjeli su spriječiti ozbiljnije prodiranje vode u svoje selo.

Najkritičnije je bilo u Martinskoj Vesi, gdje se Sava cijelo popodne prelijevala preko nasipa i ceste u dužini od nekoliko stotina metara, ali su mještani uz pomoć 50 pripadnika Hrvatske vojske izgradnjom pomoćnih nasipa od vreća s pijeskom i zemlje uspjeli zaustaviti prododor vode u selo.

Danas bi u zaleđu Martinske Vesi i Trebarjeva Desnog problem mogla predstavljati nabujala Odra, čija je voda doprijela u blizinu kuća u ova dva posavska mjesta.

M. Piškor


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Trenutno nema komentara!