StoryEditorOCM

U Solinu zatvorena tri međunarodna turistička sajma

Piše PSD.
16. listopada 2010. - 01:12

Uz potporu grada Solina i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH prof.dr.sc. Ive Josipovića, i predsjednice Vlade Jadranke Kosor, sinoć je u hotelu President u Solinu nakon trodnevne manifestacije održana završna svečanost triju međunarodnih turističkih priredbi - 17. INTERSTAS, 13. ITF'CRO, i 9. KEA/EFE-CRO.

Na međunarodni festival turističkog filma je prispjelo 152 filma iz 47 zemalja a po ocjeni međunarodnog žirija, „Zagreb, Zagreb“ je najbolji nacionalni turistički film i dobitnik nagrade „Baldo Čupić 2010.“.

Trofej „Dujam 2010.“ je dodijeljen turističkom filmu „Malezija“ dok je Grand prix 13. ITF'CRO otišao u Italiju, za film „Omaggio di Roma“, autora Franca Zeffirellija.

Uz projekcije triju nagrađenih filmova, pozdravne govore solinskog gradonačelnika Blaženka Bobana, direktora manifestacije Vojka Pleštine i predsjednika FEST-a te počasnog predsjednika manifestacije Antonia Contea, u programu koji je vodila Edita Lučić, nastupili su “Vokalisti Salone“ koji su uz ansambl „Orient Expresto“ iz Zagreba ujedno i dobitnici povelje FEST 2010. za doprinos razvoju turizma kroz klapski izričaj.

Grad Požega je dobio certifikat „Hrvatski - Zlatni cvijet Europe 2010.“, dok su za Zlatni cvijet Europe 2011. među 7 kandidiranih nominirani Osijek i Varaždin.

Na svečanosti je dodijeljeno ukupno19 Zlatnih INTERSTAS priznanja pojedincima i tvrtkama iz Hrvatske, BiH te Crne Gore.

Povelju FEST je odnijelo 6 pojedinaca, među kojima i načelnik Općine Dugopolje Zlatko Ževrnja za afirmaciju turizma dalmatinske zagore, dok je nagrade za životno djelo Radi Šerbedžiji i Julianu Rachlinu, utemeljitelju festivala komorne glazbe „Julian Rachlin i prijatelji“, preuzeo Antonio Conte.

Miroslav Mahečić, predsjednik međunarodnog žirija Festivala je zaključio kako je recesija bila prisutna u produkciji ali i nedopustivo u kreativnosti pojedinih autora:

- Domaća produkcija nam je oslabjela, krivo je usmjerena i spušta se na nivo amaterizma. BiH je skoro najproduktivnija, ambiciozna je i Crna Gora, a najbolje su Italija, Austrija, Koreja i Malezija.

Andrea Kuzmić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 13:11