StoryEditorOCM

Turističku nagradu u ruke - sportaša!

Piše PSD.
11. srpnja 2010. - 10:32

Hrvatski turizam i sport vole se – javno. I to već desetljećima, a ovih dana posebno jako i posebno uspješno. Jer, unatoč svim vijestima o neizvjesnoj sezoni, zabrinutosti turističkih radnika i države nad zaradom od turizma, ono na što ta gospodarska grana uvijek i sa sigurnošću može računati jesu – hrvatski sportaši. Oni su i ovog ljeta učinili sve da se naša zemlja nađe u svjetskoj orbiti zanimanja zaljubljenika u sportska natjecanja, da njezino ime, turističke panorame i vizure naših povijesnih gradova stignu u svaki kutak svijeta, i to gotovo bez potrošene kune.

Istina je da za Dubrovnik znaju gotovo svi u svijetu, ali da na njegovu slavnom Stradunu igraju tenis dvije svjetske legende tog sporta, svojim su kamerama zabilježile i prenijele na sve kontinente televizijske ekipe čak 15 zemalja. Milijuni gledatelja vidjeli su tako, sporta radi, i ljepote dubrovačkog sutona nad gradom, zidina, plaža i zvonika...

A tek dan iza toga svjetske se kamere sele u Split koji će iduća tri dana biti centar susreta teniskih rivala Hrvatske i Srbije u Davis Cupu, a zbog čega su “u najsportskiji grad na svitu”, uz desetke drugih, stigli i novinari CNN-a koji će, osim tenisa, snimati i priču o gradu sportskih fenomena prošlosti i sadašnjosti, o turističkom centru Jadrana koji živi i diše za sport. Slično kao što je nedavno BBC World u svijet pustio simpatičnu i toplu priču o turističkom Splitu, gradu Igora Štimca, kojega se u Britaniji još sjećaju iz njegovih slavnih nogometnih dana i koji je novinarima BBC-ja bio domaćin i vodič kroz grad.

A tek što utihnu slike i dojmovi toga velikog teniskog susreta, u svijet će opet krenuti slike turističke Hrvatske iz Umaga s teniskog turnira, a zatim iz Splita kao domaćina Svjetskog kupa kontinenata u atletici. O Splitu će već tijekom kolovoza svoje pripremne tekstove i reportaže raditi najveće televizijske ekipe, da bi početkom rujna događanja na atletskoj stazi u gradu pod Marjanom prenosilo čak 130 svjetskih TV postaja!

Toliko ih je, naime, do sada otkupilo prava prijenosa, pa će Sveti Duje, Palača, Riva, Poljud i Marjan, a s njima i cijela Hrvatska, još jednom u hipu obići svijet kao zemlja gostoprimstva, sporta i turističke tradicije. Stoga bih, da se mene pita, najveću turističku nagradu dala hrvatskim sportašima koji su u ovoj ovoj teškoj godini za turizam učinili više od mnogih profesionalaca u toj branši. Hvala im u ime svih onih koji to znaju cijeniti.

ružica mikačić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 01:59