StoryEditorOCM
DalmacijaCILO MISTO VELIKO GRADILIŠTE

Otišli nam turisti, a došli bageri

Piše PSD.
23. studenog 2015. - 20:29
Oko 22 milijuna kuna vrijedni projekti trenutačno se izvode u gradu Supetru.

- A to je više od proračuna iz 2012. godine koji smo zatekli kada sam prije i dvije i pol godine izabrana za gradonačelnicu - kazuje nam Ivana Marković, prva žena Supetra.

Turistička sezona je završena, vrijeme je poslužilo i radovi su opet krenuli pa smo provjerili o kojim je točno projektima riječ i u kojoj su fazi. Dok se neki nastavljaju nakon ljetne pauze, projekt uređenja obale Vlačica u samom centru grada tek je nedavno otpočeo sa svojom realizacijom. I to unatoč neslaganju dijela građana.

Projekt je to Županije splitsko-dalmatinske i riječ je o uređenju dijela obale, no i njegova prenamjena u ljetno privezište kojim će se znatno promijeniti vizura mjesta. Nastavljaju se i gradski projekti, uključujući radove u Industrijskoj zoni.

- Sada se radi komunalna infrastruktura, a s time i nastavljamo kako bismo stvorili uvjete za dolazak poslovnih subjekata. Riječ je, primjerice, o trgovačkim centru, završena je i dokumentacija za zgradu DVD-a koju prijavljujemo na financiranje iz EU fondova, a Vodovod, po našim saznanjima, uskoro započinje s gradnjom svoje zgrade. U izradi je i cesta u zoni, prva takva s građevinskom dozvolom - govori Marković, napominjući kako su radovi prisutni i u gradu.

Naime, provodi se kanalizacijska mreža u gradskom predjelu Polanda na koju bi se trebalo spojiti oko pedeset kuća - veli Marković.

Projekti su ovo koji se već neko vrijeme najavljuju, a prve naznake njihove realizacije konačno su i vidljive. No, nije vidljiv i početak izgradnje dugo najavljivane Inine benzinske crpke u industrijskoj zoni, čiji bi premještaj trebao rasteretiti gradsku luku.

- Od strane grada sve je napravljeno, a koliko sam upoznata, i Ina je napravila svu potrebnu dokumentaciju. Državna cesta je u fazi uknjižbe, i to je jedina stvar koja se čeka. Čekali smo ovo dugo, možemo se strpjeti još neko vrijeme - pojašnjava gradonačelnica.

Pri kraju je i milijun kuna vrijedan projekt uređenja dječjeg igrališta u sklopu supetarskog Dječjeg vrtića Mrvica koji bi trebao pružiti i kvalitetniji rad s djecom, ponajviše u sportskom smislu. Igralište, ono malog nogometa, dovršeno je u susjednim Mircima, no sportski projekt čiji dovršetak svi već godinama očekuju svakako je sportska dvorana u Supetru.

- Nabavljene su sprave, iscrtana igrališta za tenis, košarku i ostalo. U tijeku je natječaj za voditelja dvorane, a ugovori s domarom i čistačicom već su potpisani. Potpisali smo i ugovor za korištenje dvorane, a održavanje je prebačeno na Komunalno društvo Grad.

Predan je i zahtjev za dobivanje uporabne dozvole, nakon čega nas očekuje i službeno otvaranje za koje građanima pripremamo iznenađenje. Datum ne bih nagađala jer ovisi o dobivanju dozvole, no nadamo se kako bi sve moglo biti riješeno tijekom prosinca, najavljuje Marković.

Grad Supetar, to jest njegovi građani, moći će koristiti tri male dvorane, dvije prostorije trenera, četiri ureda i glavni sportski teren te zajedničke prostorije. Dok je tijekom jutra na raspolaganju školi, poslijepodnevni termini bit će na otvoreni za građane. Projekt je to koji je u konačnici postigao cifru od 22 milijuna kuna, no uskoro bi trebao biti ostvaren u cijelosti.

- Cilj je dvoranu staviti na tržište, učiniti je isplativom, no to su po meni sada sve slatke brige kad je sve skupa konačno gotovo. Interes za njezino korištenje je nevjerojatan, svaki dan netko pita. Sadržaja neće manjkati, već sada ideje pljušte sa svih strana - zaključuje gradonačelnica Supetra, najavljujući kako su uz postojuće u planu i novi projekti kako za Supetar, tako i za mjesta Mirca, Škrip i Splitska.

Ivana GOSPODNETIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:58