StoryEditorOCM
DalmacijaOBNOVLJENA KUĆA PARAĆ

Španjolci poziraju uz repliku torza Apolona

Piše PSD.
12. srpnja 2014. - 10:23
U novomu izdanju, za potrebe turističke ponude, oživjela je “kuća Parać”, koja je 1863. godine izgrađena na kamenu i od kamena salonitanskog amfiteatra, od kojeg su u 17. stoljeću podignuti i susjedni Paraćevi dvori. U njoj će ubuduće tijekom ljeta turisti moći pogledati otvorenu restauratorsku radionicu, a na katu i manju arheološku zbirku.

– Grad je kuću otkupio 1994. godine od obitelji Parać, a jedno vrijeme su je koristili djelatnici Konzervatorskog odjela, kao i Arheološkog muzeja Split prigodom radova na amfiteatru, a sada smo je osvježili i novom ponudom za turiste. Najveće zasluge za to imaju Grad Solin i Turistička zajednica – veli nam Špiro Žižić, direktor Doma kulture “Zvonimir”, pod čijim okriljem se nalazi i restauratorska radionica.

Restauratorska radionica

– Cilj nam je da ljudi od struke pokažu turistima kako se radi s izvornim materijalima i koji su sve uporabni i ukrasni predmeti tog vremena bili, kao što su svjetiljke, torza, razne antičke posude, dok je na katu galerija u kojoj je postav jedne manje arheološke zbirke, gdje su izložene amfore i odljevi skulptura iz solinske baštine – veli nam prof. likovne kulture i restaurator Jure Milić, koji je, uz kolegicu Vesnu Podrug, prof. likovne kulture, voditelj restauratorske radionice Doma “Zvonimir”.

– Turisti će tako moći pratiti i kako studentice Umjetničke akademije u Splitu rade na restauraciji amfore i drugih antičkih artefakata pronađenih na ovom lokalitetu – govori Milić.

– Odlična nam je ova praksa na terenu, posebno u ovakvom izvornom okruženju. Jedva čekamo raditi na restauraciji amfore – oduševljene su ovakvom suradnjom Josipa Marić i Ivana Vukadin iz Splita, studentice treće godine konzervacije-restauracije na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Upravo je dan prije u posjetu već bila i skupina španjolskih turista, oduševljeni su ovom ponudom, a posebno im je zanimljivo bilo i fotografirati se poviše replike torza Apolona, pronađenog u Saloni u 1. stoljeću – ističe Milić.

Predah i osvježenje

– U svojoj šetnji i razgledavanju od Tusculuma na Manastirinama do amfiteatra, tu će se posjetitelji moći i malo odmoriti, osvježiti vodom, te koristiti sanitarni čvor, jer to su također stvari koje su, prema povratnim informacijama turista, nedostajale prigodom razgledavanja Salone – veli nam direktorica Turističke zajednice grada Solina Jelena Stupalo, koju smo i fotografirali upravo pokraj torza Apolona.

– Zahvaljujući Gradu Solinu, ali i potpori Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, uspjeli smo osigurati sredstva za uređenje kuće Parać, kao i postavu videonadzora kako bismo je zaštitili, te omogućili njezino stavljanje u punu turističku funkciju. Zajedničkim ćemo snagama raditi i dalje na unaprjeđenju kvalitete ovog iznimno vrijednog turističkog proizvoda – istaknula je Stupalo.

– Sadržaj kuće Parać svakako ćemo i nadograđivati, vjerojatno i kao svojevrsnu restauratorsku radionicu u koju će ubuduće dolaziti studenti iz cijele Hrvatske – zaključuje Žižić.

MIA SESARTIĆ
FOTO: VLADIMIR DUGANDŽIĆ / CROPIX

Besplatan ulaz

Radionica će biti otvorena od ponedjeljka do petka od 9 do 14 sati, dok će arheološka zbirka i ostatak kuće sa sanitarnim čvorom biti otvoreni i poslijepodne od ponedjeljka do petka, od 15 do 20 sati, a u subotu od 10 do 17 sati. Ulaz je otvoren za sve posjetitelje, a dobit će i besplatne promotivne materijale o Saloni, veli Stupalo. Svečano otvaranje kuće Parać je u utorak, 15. srpnja, u 11 sati u dvorištu kuće.


Otkrivanje spolija

– Posjetitelji u kući Parać mogu vidjeti kapitele od prokoneškog mramora koji su nekada vjerojatno pripadali Jupiterovu hramu u istočnoj Saloni. Među izloženim arheološkim nalazima izdvaja se ploča kasetiranoga stropa s istoga nalazišta: nekoliko kamenih urni, nadgrobni natpisi te žrtvenik posvećen Jupiteru. Posebno mjesto pripada amforama, te metalnim predmetima uporabnog karaktera, među kojima je najviše fibula – kopči za pričvršćivanje odjeće. Izloženi su i nalazi otkriveni tijekom nedavnoga istraživanja lokaliteta, te dio natpisa kojim je u svoje vrijeme arheolog don Frane Bulić označio amfiteatar. Posjetitelja će posebno razveseliti kada razgledavajući kuću Parać u njezinu zidu otkrije kakvu spoliju kojom je nekadašnji graditelj ukrasio svoje djelo – veli, među ostalim, Marko Matijević, autor napisa u prospektu o kući Parać, nakladnika Doma "Zvonimir".


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 01:19