StoryEditorOCM
Dalmacijavelika fešta

Da je Tin živ, i on bi gušta na Biklijadi

Piše PSD.
13. listopada 2014. - 13:44
Vrgorčani definitivno znaju napraviti feštu, što je pokazala i ovogodišnja Biklijada, 15. po redu. Skupilo se staro i mlado sa svih strana, od Kozice, Zavojana, Stilja do Draževitića, kako bi odali počast kozi i lozi koje su kroz povijest hranile. Došli su tu svi vrgorački proizvođači domaće hrane i proizvoda: pčelari, proizvođači slastica, vinari…

Stigli i lađari

Na jednom štandu obitelj Jelavić izložila je jagode, kako bi se posjetitelji osladili. Uspjeli su ih sačuvati za Biklijadu, iako je berba završila gotovo prije pet mjeseci. Novoosnovana Udruga lađara Vrgorca dovukla je svoju dugačku lađu i pripremala gulaš za posjetitelje, i tako su mladi veslači pokazali da se pored napornog treniranja znaju dobro zabaviti i zapjevati, a podršku su dobili od mentora iz Komina.

Najveći šušur i gužva bila je oko štanda Sisoje Majić, gdje su se okupili sisavci iz Majića i Ravče uz moto: “Alkoholizam nije bolest, to je tradicija.“ Darko Jelavić brinuo se o kotlima, da rakija bude prava, mjerio gradaciju, bacao “ludušu“, dok je Željan Govorko Đeki rezao pršut od Brzoga i uz pomoć Snježana Trlina i Ante Pranića dijelio prolaznicama.

No, kakva bi to Biklijada bila bez Svemira Majića, naoružao se on dobrim vinom, a sina Vinka poslao po kozje mlijeko kako bi nazdravili biklom ispred Tinove česme. Piju otac i sin biklu, a Svemir namiguje potpisniku ovih redaka, vjerojatno misleći da bi se, da je danas tu, i veliki Tin pridružio, jer pored njih stoji uklesan Tinov stih: “Postojati znači biti žedan, piti vodu znači biti čedan.“ A to je u Majića smrtni grijeh, jer bi ih se svih odmah odrekao i prokleo njihov davni predak Sisoje Majić.

Folkloraši i gosti


Zagužvalo sa svih strana, skupilo se sigurno oko dvije tisuće ljudi. Počeli su nastupati vrgorački KUD-ovi i njihovi gosti, bila je to prava fešta…No, nitko nije ostavljao svoju demižanu vina, a kozjeg mlijeka bivalo je sve manje. Zasvirali i “Soul Fingersi“, ma kome je do svirke, nestaje kozjeg mlijeka, a poznato je da je bikla i afrodizijak. Navodno se nakon jedne takve Biklijade, prije sedam godina, dogodio i baby-boom, a rezultat toga danas je 17 prvašića više u školskim klupama.

Željka Opačak
je na čelu Turističke zajednice Grada Vrgorca samo mjesec dana, ali odradila je odličan posao oko pripreme ovogodišnje Biklijade, trudi se, bori se…

- Ovo je postala prava tradicija vrgoračkog kraja, koja je zaživjela među ljudima, a dokaz tome da je na Biklijadi bilo 30 izlagača. Želim da u budućnosti naši vinari budu na neki način glavni oslonac i pokretač Biklijade. Treba istaknuti kako je veliki trud u Biklijadu uložila moja prethodnica Kornelija Bajalo, to je na neki način njezino djelo i san, kojega ću čuvati i razvijati - istaknula je direktorica Turističke zajednice.

Nagradu za najbolje rukotvorine dobio je Matko Klaričić, a novoutemeljena Udruga lađara Vrgorca za najbolji štand.

MATE PRIMORAC


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:49