StoryEditorOCM
Dalmacijaslobodna u akciji

Pomozimo Gabrijelu: roditelji s troje bolesne djece ne mogu skupiti novce za operaciju svog 8-godišnjaka

Piše PSD.
23. kolovoza 2013. - 00:56
Obitelji Pervan treba pomoć! Samozatajni, veliki borci Daliborka i Jozo Pervan koji su se prije desetak godina doselili iz okolice Livna u Kaštela, došli su pred zid. Za ozdravljenje njihova osmogodišnjeg sina Gabrijela, odličnog učenika Osnovne škole “Bijaći” iz Kaštel Novoga, potrebno je skupiti 25 tisuća eura. Godinama su troškove svoje troje bolesne djece snosili sami, nisu htjeli u javnost, no više ne mogu. Novca jednostavno nema i zato su smogli snage obratiti se medijima koji za ovu potrebitu obitelj pokreću veliku humanitarnu akciju.

Ovo je samo dio priče o ovoj kaštelanskoj obitelji koju smo na stranicama našeg lista objavili prije desetak dana kako bismo malenom Gabrijelu pomogli da ozdravi. A građani, ljudi velika srca i ovaj su put priskočili u pomoć. S iznosima od 50 pa do 1000 kuna. Naravno, koliko je tko mogao. Tako je od uplata pojedinaca za Gabrijelovu operaciju do sada prikupljeno oko 38 tisuća kuna. No to nije sve. Aktualizirali smo cijelu ovu akciju i uhvatili se telefona u ruke. Zvali smo odmah one za koje smo znali da imaju, one koji u ovakvim akcijama uvijek sudjeluju i pomažu.

Tako se akciji prikupljanja financijskih sredstava odazvao Cemex-Hrvatska, svoj doprinos obećali su i iz Zračne luke Split, baš kao i iz dviju najvećih političkih stranaka u Kaštelima HDZ-u i SDP-u. Predsjednik HDZ-a, ujedno i gradonačelnik Ivan Udovičić potvrdio nam je kako će njegova stranka donirati 5 tisuća kuna, a toliki iznos biti će uplaćen i iz gradskog proračuna. Isto tako, predsjednik Gradskog vijeća Kaštela Denis Ivanović potvrdio nam je kako je u razgovoru s predsjednicima Klubova stranaka i Nezavisne liste koje su zastupljene u vijeću razgovarao da se svih 25 vijećnika odrekne polovice jedne svoje vijećničke naknade.

I prof. Jadranka Šošić, ravnateljica Škole “Bijaći” koju pohađa maleni Gabrijel, kazala nam je kako će odmah po početku nastave organizirati akciju pomoći među učenicima, roditeljima i nastavnicima. Radili su to, kako je kazala, i za drugu djecu koja nisu njihovi učenici, pa će tako i za učenika svoje škole.

Daliborka i Jozo Pervan prije 12 godina dobili su svoje prvo dijete. Mihael je rođen s cerebralnom paralizom koja ga onemogućava za samostalno kretanje. Vezan je uz majku gotovo 24 sata na dan. On ne jede krutu hranu, dakle sve što mu majka daje je kašasto. Samo jedno njegovo hranjenje traje po 45 minuta, a hrani ga i do pet puta na dan. Dnevno oko pet sati ode na direktnu brigu o njemu. Nakon godinu i pol dana od Mihaelova rođenja na svijet je došla Ivana, odlična učenica koja uskoro kreće u peti razred. Na svu sreću, potpuno zdrava. Odlikašica je, ima sve petice, ide na engleski i njemački te izborni glazbeni na kojemu uči svirati klavir. Kaže nam kako pomaže mami, sve što joj treba, sve kućanske poslove...

Uz Mihaela, bolesna su i dva mlađa sina, osmogodišnji Gabrijel, koji je “zvijezda” naše priče, i četverogodišnji Ilija boluju od iste dijagnoze. Rođeni su s dijagnozom “pes eqinovarus” odnosno deformitetom stopala.

Odlikaš u školi

Zahvaljujući donatoru, najmlađi Ilija operiran je u dječjoj ortopedskoj klinici Aschau u Muenchenu u Njemačkoj. U klinici je uspješno operirao stopala i čeka ga još jedna operacija koljena. I tu operaciju platiti će njegov donator. Sada operacija čeka i Gabrijela. I to na način da mu iz kuka uzmu dio kosti koji bi se presadio u obje noge. Liječnici su Pervanima preporučili kako bi ga sada s o obzirom na njegov uzrast bilo najbolje operirati. Odlučili su se na taj korak. Sve im se, kako kažu okrenulo u glavi, oni njegovi prvi dani kada se rodio, kad su mu šesti dan njegovog života stavili gips na obje noge.

Njegova stopala kada se rodio umjesto ravno, stajala su okrenuta potpuno u drugom smjeru. On se danas razvija kao normalno dijete, odlikaš je u školi, ima sve petice, ali se jedino ne razvija njegova nogica. On danas nosi obuću broja 28, a trebao bi nositi 34-35. Daliborka i Jozo koji su zbog dugogodišnje liječenja svoje djece financijski došli pred zid, zahvaljuju svima koji im pomažu kako bi njihova djeca ozdravila.

- Nije nam bilo lako tražiti tuđu pomoć, ali ne vidimo drugog puta da spasimo svoje dijete. Gabrijelova operacija trebala bi biti 16. rujna i do tada bi se novac trebao skupiti - kroz suze nam priča majka iz ove plemenite tople obitelji.

 JAKOV ŽARKO


Žiroračun za Gabrijela

Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Naša dica” iz Kaštela, čiji je Gabrijel član, otvorila je račun na koji svi još mogu uplatiti sredstva za njegovo liječenje. Račun je otvoren kod Hrvatske poštanske banke, a broj je “HR60 2390 0011 5000 7498 2”.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:09