StoryEditorOCM

Nova folklorna skupina u Vrboskoj

Piše PSD.
30. lipnja 2008. - 23:58

U krilu Udruge mažoretkinja iz Vrboske, koje su pomogle osnivanju Mažoretkinja grada Hvara, te zajedno s njima na 12. državnom prvenstvu mažoretkinja u Sinju osvojile sedmo mjesto u konkurenciji 20 timova iz cijele Hrvatske, rodila se folklorna skupina koja je u povodu blagdana sv. Ivana imala svoj prvi javni nastup na Pjaci ispred povijesne crkve-tvrđave.

Brojni posjetitelji, među kojima su bili predstavnici hvarskih jedinica lokalne samouprave i turističkih zajednica, uživali su u starim hvarskim plesovima dvadesetero djece s područja Vrboske, Vrbanja, Svirača i Vrisnika, pod budnim okom njihove voditeljice Anite Blašković, za što su nagrađena višestrukim pljeskom.

Na otoku Hvaru za sada djeluje još jedino Folklorno društvo “Šaltin” iz Hvara, a novoosnovana skupina iz Vrboske publici se najprije predstavila starom dječjom igrom “Imate li čo šoldat”, a potom i poznatim toncima “Sad na livu”, “Propade se pod”, “Pleskuša”, “Sicilijana” i “Kvatro paši” na tonski zapis Perice Milete.

S tim će programom i tijekom ljeta uveseljavati brojne turiste, a Udruga iz Vrboske također kani osigurati pratnju na liricu, osnovati mandolinski sastav, pa i dalmatinsku klapu. U projektu folklorne skupine veliku su pomoć pružili prof. Mirjana Kolumbić, viša kustosica Muzeja hvarske baštine, šaltora Nena Ljubica Dijanošić, dr. Linda Mihojević i barba Toni Krstinić, koji su bogato znanje iz folklora prenijeli na mlade. 

MIRKO CRNČEVIĆ/EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:50