StoryEditorOCM

Mali proizvođači s otoka bez podrške vlasti, čuli tek nova obećanja

Piše PSD.
16. lipnja 2015. - 17:42
Pomozite otocima, mi živimo tri mjeseca, a htjeli bi živjeti cijelu godinu, zato učinite nešto, pokrenite vi u Splitsko dalmatinskoj županiji nešto, zašto u Splitu nema dućana s oznakama naših otočkih proizvod. Takvi su se tonovi čuli na današnjoj dodjeli oznake Hrvatski otočni proizvod koja se od 2007. godine dodjeljuje malim proizvođačima autohtonih proizvoda na svim našim otocima.

Međutim, premda se dodjeljuje svake godine, otočani nisu zadovoljni kako se njihovi proizvodi prodaju pa su se stoga udružili,osnovali Klaster otočnih proizvođača pa je u ime proizvođača progovorio prvi čovjek Klastera, Ivan Nimac:

- Mi u Šibeniku za dvadeset dana otvaramo prvi dućan s otočnim proizvodima, ali imamo osjećaj da država ne brine o nama, iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU stalno čujemo kako žele razvoj otoka, no nama se čini da oni to ne žele, stariji ljudi 'nose' cijeli posao, a mladih kojima mogu ostaviti znanje više nema na otocima - kazao je Nimac.

Da nije otočana, kazao je ne bi bilo paških sirara, škrapinga na Pašmanu, Muzeja 'Faust Vrančić' na Prviću, viškog 'hiba', levande na Hvaru.... O levandi, ali i drugim proizvodima škoja već godinama brine poduzetnica Marija Tudor-Šore koja je život u Splitu zamijenila 'otokom sunca'.

- Prije 12 godina sam ostavila posao u Splitu, pokrenula privatni posao, no teško je jer nemamo dovoljnu brigu vlasti. Učinite nešto, zašto se ovi proizvodi ne mogu nigdje kupiti? Zašto nemamo web prodaje gdje bi se uz podršku vas iz Županije i države i mi mogli plasirati na tržište? upitala je županijske čelnike poduzetnica iz Milne na Hvaru.

Odgovorili su joj Anđelko Katavić, pročelnik za gospodarstvo i EU integracije obećavajću hitan razgovor s predstavnicima Grada Splita, te župan Zlatko Ževrnja najavljujući daljnju pomoć svima:

- Imamo našeg stručnjaka Viska Haladića koji je ključna osoba za otoke, nastojat ćemo riješiti ove probleme jer ravnomjerni razvoj obale, otoka i Zagore naš je cilj- kazao je Ževrnja.

Sve poruke otočnih proizvođača čuo je i Milivoj Bratinčević, iz resornog Ministarstva.

Ove oznake dodjeljene su za poduzetnike iz svih županija, a koliko je vrijednih obrtnika i poduzetnika na otocima, dokazuje podatak o 182 proizvođača dobitnika oznaka za prošlu godinu. Na natječaj za ovu godinu koji još traje, prijavljeno je već oko 90 proizvođača za 200 proizvoda HOP, a od toga je čak jedna trećina iz Splitsko dalmatinske županije. Podaci su više nego jasni, vrijeme je da netko čuje ovaj S.O.S s otoke.



OJDANA KOHAREVIĆ 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 04:54