StoryEditorOCM
Dalmacijadobra fatureta

Godišnje odsjedi 24 sata u Gradskom vijeću Trogira i stavi u džep 27.000 kuna

Piše PSD.
5. veljače 2015. - 15:48
Vijećnica SDP-a u Gradskom vijeću Trogira Ružica Jakšić, koja je svoju stranku zastupala i za vrijeme bivšega gradonačelnika Damira Rilje (SDP) i za sadašnje ‘vladavine’ Ante Stipčića (HDZ) na posljednjoj sjednici Vijeća potaknula je pitanje isplate vijećničkih naknada od početka mandata aktualne vlasti (HDZ - nezavisni Ivo Milić - HDS).

Došla je, tvrdi, do podataka da su se naknade koalicijskim partnerima HDZ-a i pojedinim članovima te stranke isplatile gotovo u cijelosti, dok je većina ostalih dobila ukupno šest naknada od po 1350 kuna. Stoga je Jakšić prozvala gradonačelnika Antu Stipčića kako se radi o političkoj korupciji i zloupotrebi utjecaja te pogodovanju.

Napravila sam ‘top listu’

- Preko zahtjeva za pristup informacijama zatražila sam od Grada da mi dostave kada su se i u kojem iznosu isplaćivale naknade vijećnicima. Odgovor sam dobila nakon mjesec dana s popisom točno po mjesecima. Prema tom popisu koji je imao tri stranice, zbrojila sam koliko je tko dobio. Na “top listi” s najvišim iznosima uplata prvo mjesto zauzima predsjednik vijeća Emil Kursan (HDZ) s 56.172 kune.

Na drugom mjestu je nezavisni Ivan Bojić, koji se priklonio HDZ-u, s 30.072 kune, na trećem je Ivo Milić, potpredsjednik vijeća (najprije HSP-AS, a trenutačno nezavisni) s 23.250 kuna, njegov kolega Božo Čurak s 16.875 kuna četvrti je, a Sandro Hrabar (HDZ) s 16.200 kuna peti - kazala je Jakšić.

Pojasnila je kako je Kursan s aktualnom vlasti potpisao Sporazum da mu se isplaćuju rate neisplaćenih naknada iz prošlog saziva Vijeća u kojemu je sjedio kao vijećnik oporbenog HDZ-a, s obzirom na to da je tada zbog neisplate tužio Grad Trogir.

- Prema tom Sporazumu isplaćuju mu se zaostaci u obrocima po 6187 kn. No, izvan toga Sporazuma ‘otišla’ mu je jednokratna isplata u iznosu od 8550 kuna - kaže Jakšić.

Dodala je kako Bojić nije potpisao Sporazum s Gradom za neisplaćene naknade iz prošlog saziva, ali unatoč tome mu se isplaćuju zaostaci i naknade u ovom sazivu, dok ostalim vijećnicima iz bivšeg saziva nije isplaćena niti jedna naknada, pa tako ni njoj.

Tužite Grad!

Opovrgnula je izjavu gradonačelnika Stipčića da svi vijećnici kojima nisu isplaćene naknade iz bivšeg saziva mogu potpisati Sporazum s Gradom.

- Naime, najprije se mora Grad tužiti kako bi sud predložio potpisivanje Sporazuma, što je Kursan učinio - ističe Jakšić.

Uočila je kako su i Mariju Gruiću (HDZ) također ‘otišle’ isplate u mjesecima kada ostalima nisu.

- SDP ne bi potaknuo ovu priču niti bi tražili da nam se naknade uopće isplaćuju, jer znamo da ima i drugih prioriteta s obzirom na financijsko stanje gradske blagajne, ali nas je na to ponukala politička korupcija vladajućih i njihovo ‘kupovanje ruku’ čak i svojih članova za izglasavanje nekih odluka u Vijeću. Inače, na početku mandata tražili smo da se naknade plaćaju samo za održanu sjednicu - zaključila je Jakšić.

‘Jakšić u sukobu interesa’

- Donijeli smo odluku da pored isplate vijećničkih naknada u ovom sazivu, u skladu s financijskim mogućnostima, isplaćujemo i zaostale koje bivša SDP-ova vlast nije - kazao nam je gradonačelnik Ante Stipčić.

- Prioritet sam dao onim vijećnicima koji mi se obrate, a imaju zdravstvenih problema ili su zapali u financijske (dužničke) poteškoće. Sa svima koji su Grad tužili iz bivšeg saziva Vijeća razgovarao sam i nudio nagodbu na način da se odreknu kamata, te da ćemo im zaostatke isplatiti u obrocima, uz uvjet da povuku sudsku tužbu.

Kursan nije jedini koji je tužio Grad. Ima ih još - veli Stipčić.

Podsjetio je da Ružica Jakšić nije podnijela nikakav zahtjev za isplatu zaostalih naknada te ustvrdio da je to učinila kako bi i prema njoj postupio po istom kriteriju kao i prema ostalima. No, spomenuo je kako je kod nje dodatni problem što je bila u ‘sukobu interesa’, jer nije mogla bisti Vijećnica S obzirom na to da je istodobno bila voditeljica Odjela medija pri ‘Trogir holdingu’ i direktorica ‘Trogirskog lista’, kaže nam Stipčić.

Gordana DRAGAN
Snimio Zvonimir BARIŠIN / CROPIX

Top lista naknada

Mjesečna naknada predsjednika Vijeća, iako se Vijeće održava svaka tri mjeseca, i traje prosječno oko šest sati, iznosi 2250 kuna što znači godišnje 27.000 kuna, a za četiri godine 108.000 kuna. Potpredsjedniku vijeća naknada je 1500 kuna mjesečno ili 18.000 kuna godišnje, a 72.000 kuna za četverogodišnji mandat.Vijećnicima je naknada 1350 kuna mjesečno ili 16.200 kuna godišnje, te 64.800 kuna za četiri godine. Primjerice, mjesečna plaća čistačica u Holdingu s koeficijentom 1,0 iznosi 2700 kuna, nešto više od naknade predsjednika Vijeća. Razlika je u tome što ona svakodnevno dolazi na posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:11