stdClass Object ( [id] => 177367 [title] => Na naplatu stiže Riva: Split diže 30 milijuna kuna za dug - čeka nas još 5 rata od 160 milijuna [alias] => na-naplatu-stize-riva-split-dize-30-milijuna-kuna-za-dug-ceka-nas-jos-5-rata-od-160-milijuna [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Grad Split, koji već ima i dovoljno aktualnih problema s punjenjem proračuna, od ove se godine mora i kreditno zaduživati kako bi vraćao dugove prethodne vladajuće strukture, odnosno koalicije HDZ-a i Liste Veloga Mista. Bivša je vlast, podsjetimo, tiskala municipalne obveznice u vrijednosti od 180 milijuna kuna, kojima se trebalo financirati desetak velikih komunalnih projekata širom grada.

Gradska administracija Željka Keruma od početka mandata plaća kamate na taj iznos, otprilike deset milijuna kuna godišnje, no nedavno je na naplatu stigla i prva rata glavnice od vrtoglavih 30 milijuna kuna!

Najbolja ponuda

Kako ih Grad ne može platiti iz raspoloživih sredstava, moralo se pribjeći podizanju kratkoročnog kredita (12 mjeseci, op.a.) kod Hypo Alpe-Adria banke koja se na natječaju pokazala kao najpovoljniji ponuditelj. Time problem nije riješen jer će otprilike isti iznos glavnice, odnosno dospjeli dug po obveznicama, na naplatu stizati i idućih pet godina, za što će se iz gradske blagajne do 2017. godine morati izdvojiti čak 25.273.000 eura, odnosno 190 milijuna kuna.

- Kako stvari stoje, i iduće ćemo se godine morati kreditno zadužiti da bismo vratili ovaj dug. Naša je sreća što smo postigli dobre uvjete kod Hypo banke, koji su, uz to, i fleksibilni. Iako bi nam mjesečna rata bila tri milijuna kuna, možemo koji mjesec uplatiti i milijun, ako nam financijska situacija ne bude sjajna. Uz to, dobili smo i prihvatljivu kamatu u iznosu od pet posto.

Logično je da će se ovo vraćanje duga osjetiti na proračunu, sigurno će se morati odustati od nekih investicija za koje neće biti dovoljno sredstava - kaže Ljiljana Vučetić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za financije. Ističe da joj to nije drago jer investicije su te koje su u ovom trenutku prioritetne - one vraćaju porez na dohodak...

- U svakom slučaju, bit će izuzetno teško - zaključila je Vučetić. Na pitanje nauštrb kojih investicija će se podmirivati dug bivše vlasti, naša sugovornica odgovara kako je još prerano o tome govoriti. Sve bi bilo puno lakše da su se novcem od obveznica doista i financirali, odnosno realizirali kapitalni projekti.

Cilj je bio da se tim sredstvima uredi Riva, probije Manđerova ulica, dovrši Vukovarska, izgradi centar “Dobri”, te nathodnik iznad Ulice Matice hrvatske uz Sveučilišni kampus, uredi Dom mladeži, Ulica kralja Tomislava, izgrade nove školske sportske dvorane... Najveći dio novca, više od 95 milijuna kuna, otišao je na Rivu, iako je isprva bilo predviđeno da se na taj projekt utroši 70 milijuna kuna, dok je 50 milijuna kuna uloženo u sportsku dvoranu na Mejašima.

Bačeno uludo

Preostali je novac, narodski rečeno, bačen uludo - na centar “Dobri”, od kojeg ni dandanas nema ništa, potrošeno je čak 1.610.000 kuna, a za Ulicu kralja Tomislava − od čijeg se uređenja po projektu Vjekoslava Ivaniševića odustalo − 573.000 kuna. Za Vukovarsku je, primjerice, izdvojeno 25 milijuna kuna, no to, naravno, nije bilo dovoljno da se ona konačno i završi.

- Možda je bivša vlast imala dobre namjere, 2006. godine je uostalom bila i drugačija gospodarska klima, pa su možda smatrali kako će se taj dug lako vraćati. Nitko nije mogao predvidjeti da će se donositi novi fiskalni zakoni prema kojima porezni prihodi gradova padaju. Nama su manji za čak 70 milijuna kuna. Smanjen je, uz to, i prihod od spomeničke rente - kaže Vučetić. Njezin nadređeni, dogradonačelnik Jure Šundov, nema, međutim, toliko razumijevanja za svoje prethodnike:

- Ako ste Grad napravili trajno zaduženim, a niste realizirali projekte, onemogućili ste sve buduće vladajuće strukture u normalnom radu. Može se i bez zaduživanja, to je ova vlast dokazala. Bez kredita smo napravili zapadnu obalu, izgradit ćemo kanalizaciju na Sirobuji za 30 milijuna kuna, a umirovljenicima smo, iz raspoloživih sredstava, dali više od 100 milijuna kuna.

linda perić

Otplatni plan

Grad bi, dakle, 2013. godine trebao platiti još 4.091.000 eura (30,6 milijuna kuna), 2014. godine 4.242.000 eura (31,8 milijuna kuna), 2015. godine 4.146.000 eura (31,1 milijun kuna), pa 2016. godine 4.346.000 (32,5 milijuna kuna) te će na kraju, 2017. godine, podmiriti i posljednjih 4.223.000 eura (31,6 milijuna kuna) dospjelog duga po obveznicama.


Ima li smisla...

Tiskanje municipalnih obveznica i vraćanje duga imalo bi smisla da su tim novcem realizirani projekti od kojih bi Grad poslije imao novčane koristi. Najbolji primjer za to je Vukovarska - da je dovršena cijela ulica, u gradsku se blagajnu mogao slijevati prihod od komunalnog doprinosa na tom području.


Kuret: Ne znaju planirati obveze

- Kada smo počeli projekt obveznica, znalo se unaprijed kakve će biti financijske obveze. Čemu navodno čuđenje sadašnje vlasti na otplatni plan - kaže Ivan Kuret, bivši gradonačelnik iz HDZ-a, stranke koja je s Listom Velog Mista do proljeća 2009. vodila Split.

- Nije točno da se nije radilo po projektima za koje su izdane obveznice. Mnogo novaca i vremena je potrošeno na otkup zemljišta za nastavak i probijanje Vukovarske, Bihaćke i Manđerove. Započeti s otkupom i završiti izgradnju tih ulica je nemoguće u mandatu. Sve planirane školske dvorane smo izgradili. Riva je izgrađena i na nju smo potrošili oko 100 milijuna kuna. Problem je što sadašnja gradska vlast očito ne zna planirati svoje financijske obveze. No, njezin karakter ne bih komentirao - kaže Kuret.

D.K.


Jerkov: Na sve strane gradili

-Željko Jerkov, predsjednik Gradskog vijeća u doba vladavine HDZ-a i LVM-a, kaže da mu je “malo čudno da gradska šefica financija ne zna planirane financijske obveze Grada“. - Obveze po pitanju obveznica su poznata i planirana stavka. U vrijeme našeg mandata gradski proračun je bio milijardu i 70 milijuna kuna i gradili smo na sve strane. Sadašnjoj vlasti proračun je pao na 750 milijuna kuna. Kako i zašto im se to dogodilo, ne bih komentirao, ali nije lako voditi grad s osjetno manjim proračunom - komentira Jerkov, jedan od čelnika bivšeg LVM-a.

D.K.

Kovačević: Najgori mogući potez   

Goran Kovačević, gradski vijećnik HNS-a, kaže kako bi uzimanje novog kredita od 30 milijuna kuna za vraćanje glavnice po obvezama municipalnih obveznica koje dolaze na naplatu bio “najgori mogući potez”.
- Novi kredit bio bi novo opterećenje bremenitom gradskom proračunu, a sasvim sigurno bio bi to kredit vrlo skup i nepovoljan za Grad Split s obzirom na situaciju na financijskom tržištu. Osnovni problem  je što gradska uprava nije poduzela ni minimalne poteze kako bi racionalizirala svoje funkcioniranje i tako osigurala financijske zalihe za servisiranje  tekućih financijskih obveza, u što spada i otplata glavnice muncipalnih obveznica - istaknuo je Kovačević.

Ajme svima nama s Kerumom!

-Možemo se samo uhvatiti za glavu ako Kerumovi pročelnici za financije najavljuju uzimanje novih kredita za servisiranje financijskih obveza Grada. Ajme nama...- kaže Ivo Baldasar, SDP-ov gradski vijećnik i kandidat za gradonačelnika.
-Još u prošlom sazivu Gradskog vijeća naši su vijećnici upozoravali da će novac od obveznica biti skupo plaćen ako se ne realiziraju projekti zbog kojih su obveznice izdane. Većina projekata nije realizirana, jer se oni bivši i sadašnji koji vode grad nisu mogli dogovoriti oko podjele kolača. Da su projekti realizirani, Grad bi imao konkretne prihode u proračun. S obzirom na to da kreditno zaduženje Grada ulazi u ukupni javni dug, odobrenje za kredit mora dati Vlada. Bojim se da ćemo dogodine vidjeti prave razmjere kataklizme Kerumove vladavine - kazao je Baldasar.

-Kakav gradonačelnik, takva vlast - kaže Sanja Bilač, HDZ-ova vijećnica.
-Ako u tri godine vladanja Gradom aktualne vlasti Željka Keruma, nisu uspjeli uhvatiti konce poslovanja Grada, pa ih sada iznenađuje dolazak na naplatu kredita koji je Grad podigao ranije, nije ni čudno da je Grad u financijskoj dubiozi. Isti ti koji danas ovaj problem žele riješiti novim kreditom odobravali su nepotrebnu investiciju, u ovom trenutku, za grad Split kod uređenja zapadne obale, umjesto da su financije Grada uklopili u realnu situaciju, mogućnosti i obveze koje dolaze - smatra Bilač.

D. KRNIĆ
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => di će suza nego na oko! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-08-25 19:39:58 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-08-25 23:26:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-08-25 23:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10255 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/08/25/Dalmacija/stekati_guzva6-210812.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "850x521" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4641556 Threads: 4 Questions: 155239433 Slow queries: 67193 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4605023 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/na-naplatu-stize-riva-split-dize-30-milijuna-kuna-za-dug-ceka-nas-jos-5-rata-od-160-milijuna-177367 [printLink] => /split/na-naplatu-stize-riva-split-dize-30-milijuna-kuna-za-dug-ceka-nas-jos-5-rata-od-160-milijuna-177367?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 280880 [name] => riva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => riva [link] => /tag/riva ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => di će suza nego na oko! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na naplatu stiže Riva: Split diže 30 milijuna kuna za dug - čeka nas još 5 rata od 160 milijuna [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-19-47-19-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/08/25/Dalmacija/stekati_guzva6-210812.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/08/25/Dalmacija/stekati_guzva6-210812.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Grad Split, koji već ima i dovoljno aktualnih problema s punjenjem proračuna, od ove se godine mora i kreditno zaduživati kako bi vraćao dugove prethodne vladajuće strukture, odnosno koalicije HDZ-a i Liste Veloga Mista. Bivša je vlast, podsjetimo, tiskala municipalne obveznice u vrijednosti od 180 milijuna kuna, kojima se trebalo financirati desetak velikih komunalnih projekata širom grada.

Gradska administracija Željka Keruma od početka mandata plaća kamate na taj iznos, otprilike deset milijuna kuna godišnje, no nedavno je na naplatu stigla i prva rata glavnice od vrtoglavih 30 milijuna kuna!

Najbolja ponuda

Kako ih Grad ne može platiti iz raspoloživih sredstava, moralo se pribjeći podizanju kratkoročnog kredita (12 mjeseci, op.a.) kod Hypo Alpe-Adria banke koja se na natječaju pokazala kao najpovoljniji ponuditelj. Time problem nije riješen jer će otprilike isti iznos glavnice, odnosno dospjeli dug po obveznicama, na naplatu stizati i idućih pet godina, za što će se iz gradske blagajne do 2017. godine morati izdvojiti čak 25.273.000 eura, odnosno 190 milijuna kuna.

- Kako stvari stoje, i iduće ćemo se godine morati kreditno zadužiti da bismo vratili ovaj dug. Naša je sreća što smo postigli dobre uvjete kod Hypo banke, koji su, uz to, i fleksibilni. Iako bi nam mjesečna rata bila tri milijuna kuna, možemo koji mjesec uplatiti i milijun, ako nam financijska situacija ne bude sjajna. Uz to, dobili smo i prihvatljivu kamatu u iznosu od pet posto.

Logično je da će se ovo vraćanje duga osjetiti na proračunu, sigurno će se morati odustati od nekih investicija za koje neće biti dovoljno sredstava - kaže Ljiljana Vučetić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za financije. Ističe da joj to nije drago jer investicije su te koje su u ovom trenutku prioritetne - one vraćaju porez na dohodak...

- U svakom slučaju, bit će izuzetno teško - zaključila je Vučetić. Na pitanje nauštrb kojih investicija će se podmirivati dug bivše vlasti, naša sugovornica odgovara kako je još prerano o tome govoriti. Sve bi bilo puno lakše da su se novcem od obveznica doista i financirali, odnosno realizirali kapitalni projekti.

Cilj je bio da se tim sredstvima uredi Riva, probije Manđerova ulica, dovrši Vukovarska, izgradi centar “Dobri”, te nathodnik iznad Ulice Matice hrvatske uz Sveučilišni kampus, uredi Dom mladeži, Ulica kralja Tomislava, izgrade nove školske sportske dvorane... Najveći dio novca, više od 95 milijuna kuna, otišao je na Rivu, iako je isprva bilo predviđeno da se na taj projekt utroši 70 milijuna kuna, dok je 50 milijuna kuna uloženo u sportsku dvoranu na Mejašima.

Bačeno uludo

Preostali je novac, narodski rečeno, bačen uludo - na centar “Dobri”, od kojeg ni dandanas nema ništa, potrošeno je čak 1.610.000 kuna, a za Ulicu kralja Tomislava − od čijeg se uređenja po projektu Vjekoslava Ivaniševića odustalo − 573.000 kuna. Za Vukovarsku je, primjerice, izdvojeno 25 milijuna kuna, no to, naravno, nije bilo dovoljno da se ona konačno i završi.

- Možda je bivša vlast imala dobre namjere, 2006. godine je uostalom bila i drugačija gospodarska klima, pa su možda smatrali kako će se taj dug lako vraćati. Nitko nije mogao predvidjeti da će se donositi novi fiskalni zakoni prema kojima porezni prihodi gradova padaju. Nama su manji za čak 70 milijuna kuna. Smanjen je, uz to, i prihod od spomeničke rente - kaže Vučetić. Njezin nadređeni, dogradonačelnik Jure Šundov, nema, međutim, toliko razumijevanja za svoje prethodnike:

- Ako ste Grad napravili trajno zaduženim, a niste realizirali projekte, onemogućili ste sve buduće vladajuće strukture u normalnom radu. Može se i bez zaduživanja, to je ova vlast dokazala. Bez kredita smo napravili zapadnu obalu, izgradit ćemo kanalizaciju na Sirobuji za 30 milijuna kuna, a umirovljenicima smo, iz raspoloživih sredstava, dali više od 100 milijuna kuna.

linda perić

Otplatni plan

Grad bi, dakle, 2013. godine trebao platiti još 4.091.000 eura (30,6 milijuna kuna), 2014. godine 4.242.000 eura (31,8 milijuna kuna), 2015. godine 4.146.000 eura (31,1 milijun kuna), pa 2016. godine 4.346.000 (32,5 milijuna kuna) te će na kraju, 2017. godine, podmiriti i posljednjih 4.223.000 eura (31,6 milijuna kuna) dospjelog duga po obveznicama.


Ima li smisla...

Tiskanje municipalnih obveznica i vraćanje duga imalo bi smisla da su tim novcem realizirani projekti od kojih bi Grad poslije imao novčane koristi. Najbolji primjer za to je Vukovarska - da je dovršena cijela ulica, u gradsku se blagajnu mogao slijevati prihod od komunalnog doprinosa na tom području.


Kuret: Ne znaju planirati obveze

- Kada smo počeli projekt obveznica, znalo se unaprijed kakve će biti financijske obveze. Čemu navodno čuđenje sadašnje vlasti na otplatni plan - kaže Ivan Kuret, bivši gradonačelnik iz HDZ-a, stranke koja je s Listom Velog Mista do proljeća 2009. vodila Split.

- Nije točno da se nije radilo po projektima za koje su izdane obveznice. Mnogo novaca i vremena je potrošeno na otkup zemljišta za nastavak i probijanje Vukovarske, Bihaćke i Manđerove. Započeti s otkupom i završiti izgradnju tih ulica je nemoguće u mandatu. Sve planirane školske dvorane smo izgradili. Riva je izgrađena i na nju smo potrošili oko 100 milijuna kuna. Problem je što sadašnja gradska vlast očito ne zna planirati svoje financijske obveze. No, njezin karakter ne bih komentirao - kaže Kuret.

D.K.


Jerkov: Na sve strane gradili

-Željko Jerkov, predsjednik Gradskog vijeća u doba vladavine HDZ-a i LVM-a, kaže da mu je “malo čudno da gradska šefica financija ne zna planirane financijske obveze Grada“. - Obveze po pitanju obveznica su poznata i planirana stavka. U vrijeme našeg mandata gradski proračun je bio milijardu i 70 milijuna kuna i gradili smo na sve strane. Sadašnjoj vlasti proračun je pao na 750 milijuna kuna. Kako i zašto im se to dogodilo, ne bih komentirao, ali nije lako voditi grad s osjetno manjim proračunom - komentira Jerkov, jedan od čelnika bivšeg LVM-a.

D.K.

Kovačević: Najgori mogući potez   

Goran Kovačević, gradski vijećnik HNS-a, kaže kako bi uzimanje novog kredita od 30 milijuna kuna za vraćanje glavnice po obvezama municipalnih obveznica koje dolaze na naplatu bio “najgori mogući potez”.
- Novi kredit bio bi novo opterećenje bremenitom gradskom proračunu, a sasvim sigurno bio bi to kredit vrlo skup i nepovoljan za Grad Split s obzirom na situaciju na financijskom tržištu. Osnovni problem  je što gradska uprava nije poduzela ni minimalne poteze kako bi racionalizirala svoje funkcioniranje i tako osigurala financijske zalihe za servisiranje  tekućih financijskih obveza, u što spada i otplata glavnice muncipalnih obveznica - istaknuo je Kovačević.

Ajme svima nama s Kerumom!

-Možemo se samo uhvatiti za glavu ako Kerumovi pročelnici za financije najavljuju uzimanje novih kredita za servisiranje financijskih obveza Grada. Ajme nama...- kaže Ivo Baldasar, SDP-ov gradski vijećnik i kandidat za gradonačelnika.
-Još u prošlom sazivu Gradskog vijeća naši su vijećnici upozoravali da će novac od obveznica biti skupo plaćen ako se ne realiziraju projekti zbog kojih su obveznice izdane. Većina projekata nije realizirana, jer se oni bivši i sadašnji koji vode grad nisu mogli dogovoriti oko podjele kolača. Da su projekti realizirani, Grad bi imao konkretne prihode u proračun. S obzirom na to da kreditno zaduženje Grada ulazi u ukupni javni dug, odobrenje za kredit mora dati Vlada. Bojim se da ćemo dogodine vidjeti prave razmjere kataklizme Kerumove vladavine - kazao je Baldasar.

-Kakav gradonačelnik, takva vlast - kaže Sanja Bilač, HDZ-ova vijećnica.
-Ako u tri godine vladanja Gradom aktualne vlasti Željka Keruma, nisu uspjeli uhvatiti konce poslovanja Grada, pa ih sada iznenađuje dolazak na naplatu kredita koji je Grad podigao ranije, nije ni čudno da je Grad u financijskoj dubiozi. Isti ti koji danas ovaj problem žele riješiti novim kreditom odobravali su nepotrebnu investiciju, u ovom trenutku, za grad Split kod uređenja zapadne obale, umjesto da su financije Grada uklopili u realnu situaciju, mogućnosti i obveze koje dolaze - smatra Bilač.

D. KRNIĆ
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/na-naplatu-stize-riva-split-dize-30-milijuna-kuna-za-dug-ceka-nas-jos-5-rata-od-160-milijuna-177367 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6f7152c7216595e871111e671587fcb71637b4e1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+naplatu+sti%C5%BEe+Riva%3A+Split+di%C5%BEe+30+milijuna+kuna+za+dug+-+%C4%8Deka+nas+jo%C5%A1+5+rata+od+160+milijuna&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fna-naplatu-stize-riva-split-dize-30-milijuna-kuna-za-dug-ceka-nas-jos-5-rata-od-160-milijuna-177367 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fna-naplatu-stize-riva-split-dize-30-milijuna-kuna-za-dug-ceka-nas-jos-5-rata-od-160-milijuna-177367 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => di će suza nego na oko! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitdi će suza nego na oko!

Na naplatu stiže Riva: Split diže 30 milijuna kuna za dug - čeka nas još 5 rata od 160 milijuna

Piše PSD.
26. kolovoza 2012. - 01:03
Grad Split, koji već ima i dovoljno aktualnih problema s punjenjem proračuna, od ove se godine mora i kreditno zaduživati kako bi vraćao dugove prethodne vladajuće strukture, odnosno koalicije HDZ-a i Liste Veloga Mista. Bivša je vlast, podsjetimo, tiskala municipalne obveznice u vrijednosti od 180 milijuna kuna, kojima se trebalo financirati desetak velikih komunalnih projekata širom grada.

Gradska administracija Željka Keruma od početka mandata plaća kamate na taj iznos, otprilike deset milijuna kuna godišnje, no nedavno je na naplatu stigla i prva rata glavnice od vrtoglavih 30 milijuna kuna!

Otplatni plan

Grad bi, dakle, 2013. godine trebao platiti još 4.091.000 eura (30,6 milijuna kuna), 2014. godine 4.242.000 eura (31,8 mil...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 21:47