StoryEditorOCM
Dalmacijameđunarodno natjecanje letača

Paraglajderi od Trilja do Knina

Piše PSD.
20. svibnja 2009. - 23:28
U organizaciji kluba slobodnog letenja “Pegaz” od ovoga četvrtka do nedjelje na letjelištu Greda na Vrdovu iznad naselja Bitelić održat će se međunarodno natjecanje u paraglajdingu.

Kako nas je izvijestio glavni organizator Jerko Odžak, predsjednik i voditelj obučnog centra za izobrazbu pilota parajedrilica “Pegaza”, za natjecanje je prijavljeno oko 60 letača iz Hrvatske, Italije, Austrije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Natjecanje je u kalendaru Svjetske aeronautičke federacije (FAI), a održava se uz suglasnost Hrvatskog zrakoplovnog saveza.

- Ovogodišnje natjecanje održat ćemo letovima iznad cijele Cetinske krajine. Letači će imati zadaću nadletjeti zadane točke na prostoru od Trilja do Knina, osvajajući bodove za rangiranje na FAI listi. Ovim natjecanjem naš klub na najbolji način predstavlja turističke potencijale cetinskog kraja i to iz ptičje perspektive – kaže Odžak.

Paraglajding spada u red ekstremnih sportova. Ni u cetinskome kraju nisu rijetka stradanja pilota tih letjelica, najčešće zbog letenja u neodgovarajućim meteo uvjetima.

Tako se pamti smrtno stradanje jednog letača “Pegaza” prije 6-7 godina. Za vrijeme prošlogodišnjeg natjecanja s jednog od uzletišta poletjela je jedna rekreativka iz Slovenije čiji je let završio fatalno.

Zbog u trenutku pogoršanih meteo uvjeta prije dvije godine i Jerko Odžak doživio je nesreću. Da njega i Amerikanku, s kojom je u duetu poletio s Grede, ne bi usisao naglo pristigli oblak, Odžak se radi spašavanja odlučio na prisilno slijetanje obrušavanjem na granje stabala. Ozljede je sanirao mjesecima.

Toni Paštar / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:23